• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Neptünyum Özellikleri ve Kullanım Alanları

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Neptünyum (Np) Uranyumun nötronlar ile bombardıman edilmesi sonucunda yapay olarak elde edilen atom numarası 93 ve atom ağırlığı 239 olan radyoaktif bir element olarak bilinmektedir. Transuranyum ailesinin bir üyesi olan Neptünyum, sentetik olarak üretilen ilk Transuranyum elementi olarak bilinir.

Edwin M. McMillan ve P. H. Abelson tarafından 1940 tarihinde Berkeley laboratuvarında uranyumun bombardıman edilmesi ile keşfedilmiş olup son derece etkili bir elementtir. Kullanım alanları ise aynı ailede yer alan diğer elementler de ile benzerlik göstermektedir.

Neptünyum, Transuranyum ailesinde yer alan diğer pek çok element gibi 1940’lı yıllarda keşfedildikten sonra doğada bulunmadığına inanılan elementlerden biri olmuştur. Fakat yapılan araştırmalar ile birlikte nötronların neden olduğu dönüşüm reaksiyonları sebebiyle uranyum içerisinde oldukça az miktarda bulunduğu görülmüştür. Fakat maden değerine sahip olmayan Neptünyum bu nedenle madenciliğe konu olmamaktadır.

Neptünyum elde edilebilmesi için uranyumun nükleer reaktör ya da hızlandırıcı nötronlar ile bombardıman edilmesi gerekir. Bu işlem ile elde edilen neptünyum, yine yakıt olarak kullanılmakta olan uranyumun yeniden işlenmesi ile elde edilebilmektedir. Ancak bugün ki teknolojik imkanlar ile bu durumu gerçekleştirmek her zaman mümkün olmayabilir.

Nükleer teknolojiye ve yapılanmaya sahip olan gelişmiş ülkelerde neptünyum, çoğunlukla yapay olarak elde edilmektedir. Yarılanma ömrü 2140000 yıl olup son derece toksik ve zararlı etkilere sahiptir. Bugün, pek tercih edilmemesine karşın yapılan çalışma ve araştırmalarda kullanıldığı bilinmektedir. Üretimde ise genellikle gelişmiş ülkelerin sahip olduğu teknolojiler kullanılmakta ve yukarıda sözü edilen ikinci teknik uygulama için daha gelişmiş ekipmanlara ihtiyaç duyulmaktadır.
 
Üst