• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nedir? Nevrotik Kişilik Bozukluğu Tedavisi? Nevrotik Kişilik Bozukluğu Be

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,469
MFC Puanı
34,700
Kişilerin, duygu ve kaygı bozukluğu yaşaması durumuna nevrotik bozukluk denir. Nevrotik kişilik bozukluğu gösteren insanlarda gözlemlenen bazı ayırt edici davranışlar vardır. Bunlardan en dikkat çekenleri; sürekli bir ilgi ve şefkat isteği, beklediği durumlar gerçekleşmediği zaman yaşanan öfke hali, saldırganlık, fazlaca alınganlık, güvensizlik hali, baş edemediği durumların artması, çevresindeki insanlardan beklenen fazla ilgi ve bu ilginin eksilmesi veya hoşa gitmeyen durumların yaşanması halinde en yakınlarını bile gözden çıkarmak şeklinde sıralanabilir.

Bu kişiler durumunun farkındadır. Odalarına kapanabilirler, ataklar geçirebilirler. Tüm bunlara karşın, nevrotik kişilik bozukluğu yaşayan kimseler gerçekle bağlantılarını koparmaz, bu durum için üzülürler ancak kolay bir şekilde baş edemezler. Sıralanan durumlar, pek çok bu konudan muzdarip kişilerde görülen nevrotik kişilik bozukluğunun duygusal belirtileridir. Nevrotik kişilik bozukluğu kalp çarpıntısı, titreme baş dönmesi, ishal gibi belirtiler de gösterebilirler. Bunlar da bu rahatsızlığın fiziksel belirtileri olarak nitelendirilmektedir.

Nevrotik bozukluğun türleri bulunmaktadır. Bunlar;

• Kaygı Bozukluğu Hali: Kişinin kaygı halini kontrol edememesidir. Yaşanılan bu kaygı bozukluğu bunalımlara, obsesif kompülsif rahatsızlık gibi başka psikolojik rahatsızlıklara kapı aralayabilir.
• Somotoform Bozukluklar: Sebebi belli olmayan ağrıların gözlemlendiği kaygı bozukluğuna vücudun tepki vermesi halidir. Psikolojik ağrılar oluşur.
• Dissosiyatif Bozukluklar: Kişinin kaygı ve baskı halinden kaçmak için sıkıntıyı örtbas etme çabasının unutkanlığa veya kişilik bölünmelerine sebep olası durumudur. Ufak çapta geçirilebilen bu durum ciddi boyutlara da ulaşabilmektedir.
• Duygudurum Bozuklukları: Kişi sürekli olarak mutsuz, huzursuz, bunalımda ve umutsuzdur. Çevresindeki kişiler ile ilişkiler yavaş yavaş kopmaktadır.

Bipolar bozukluk, panik bozukluk, obsesif kompülsif bozukluk, sosyal fobi, özgül fobi, ağrı bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, kaygı bozukluğu da nevrotik kişilik bozukluklarına örnektir.

Tedavi Süreci Nasıldır? Tedavi Edilmesi Mümkün Müdür?

Nevrotik kişilik bozukluğu tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Genetik yatkınlık ve çevresel etkiler nevrotik kişilik bozukluğu için uygun şartları oluştursa da sonradan oluşan bir rahatsızlık olması sebebi ile tedavi edilebilir.
Tedavi sürecinde psikolojik ve fiziksel semptomlar için ilaç tedavisi çok önemlidir. Ancak tek başına yeterli değildir. Nevrotik kişilik bozukluğunun tedavisinde ilaç tedavisi ve yetkin bir psikologdan düzenli bir terapi süreci ile tedavi süreci tamamlanarak tam bir iyileşme sağlanabilmektedir. Kişiler umutsuzluğa kapılmamalı, mümkünse yakın çevre desteği sağlanmalı ve yakın çevre tedavi sürecine dahil edilmelidir.
 
Üyelik Tarihi
7 Haz 2017
Konular
14
Mesajlar
2,269
MFC Puanı
170
tesekkurler konu için nevrotik bozukluklar tedevi edilmediğin de ciddi psikolojik sorunlar panik atak nobetlerine kadar yol açıyor ama maalesef ülkemizde hala psikoloji ve psikiyatr mantığı aşılmamıs durumda delimiyim mantığı ile sorunlar kucukken cozulmeden buyuyunce bir yığın oluyor ve maalesef psikolojik bozukluklar temelde cozulmezse buyuduğunde zararsız tedavi edilemez hale gelmekte.
 
Üst