• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ordu HaLk Dansları

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
Ordu İli’nin kuzeyde, Karadeniz’de 136 km kıyısı var. Kuzey Anadolu Dağları’nın bir kolu olan Canik Dağları’nın akarsu vadileriyle parçalanmış kesimlerinde birtakım yaylalar oluşmuştur. Yaylalar arasında, 2000–2500 m yükseltili doruklar vardır. Ordu ilinin en yüksek noktası olan 3105 m yükseltili Karagöl Dağı’nın çevresinde de çeşitli yaylalar oluşmuştur. Ordu’nun İÖ 400’lü yıllarına Ksenofon adlı Yunan yazar ve generalin yöreden geçerken tuttuğu notlar tanıklık etmektedir. Ksenofon, Tibarenler diyarı diye anlattığı Ordu’ya askerleriyle birlikte kara yoluyla gelir. Ordu kentini bir Helen şehri ve Sinop’un Tibarenler memleketindeki bir kolonisi olarak not eder. Ordu diğer Karadeniz illeri gibi Miletos kolonisi olarak kurulmuş, sırayla Pers, Kapadokya Krallığı, İskender’in varisleri Makedonlar, daha sonra Pontos Krallığı ve Roma egemenliği altında varlığını sürdürmüştür. Türklerin bu bölgeye gelişleri yine 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonradır. Türkmenler ve Hacı Emiroğulları’na bağlı Çepnilerin XIV. yüzyılda yöreye yerleşmeye başlarlar. XIV. yüzyılın ortalarında Ordu’nun 4 km. güneydoğusunda, günümüzdeki Eskipazar’ın bulunduğu yerde, Bayramlı adlı bir Türk yerleşmesi bulunmaktaydı. XVI. yüzyıla ilişkin kayıtlarda, Bayramlı Kazası’na bağlı kimi köylerin Bayındır, Çepni, Çenülü, Eymür vb. Oğuz boylarının adlarını taşıdıkları görülmektedir. Bayramlı, XVII. yüzyıldan başlayarak önemini yitirirken, batıdaki Bucak Köyü gelişmeye başlamıştır. Bayramlıdaki cami ve hamam kalıntıları Ordu’nun en eski Türk Dönemi yapıtlarıdır. Caminin küfi yazılarla süslü kapı kanatları Ankara Etnografya Müzesi’ndedir.
1877–1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Kafkasya’dan gelen kalabalık Gürcü ve Çerkez topluluklarının bir kısmı Ordu’ya yerleştirilmiş. Başta Fatsa, Ünye ve çevre ilçelerde yaşayan Kafkas kökenlilerin bölgenin halk kültüründe önemli etkileri var.
Halk Oyunları
Oyunların çalgıları:
Meydanlarda ve kapalı yerlerde kemençe.
Arabi Oyun, Arap oyunu –
Bahçelerde Pırasa –
Boztepe horonu –
Dik horan, Dik horon – Horon. Erkek.
Düz horon – Horon. Erkek.
Eşkiya horonu –
Fındıklar –
Giresun Karşılaması –
Gürcü horonu –
Horan, Horom, Horon – Horon. Erkek
Hoş Bilezik –
Hoynare –
İskilip horonu –
Kız horonu –
Kol horonu – Horon. Erkek.
Kürt Ali –
Laz horonu – Horon. Erkek.
Lazutlar –
Melet horonu –
Mendil oyunu –
Metelik –
Mısırlıoğlu horonu –
Milli horon – Horon. Erkek.
Miralay –
Nalcı horonu –
Ordu Karşılaması –
Ordunun Sokakları –
Perşembe Sık Horonu –
Pıtık –
Pıçak oyunu – Erkek. Çift.
Tamzara –
Temurağa –
Rum horonu – Horon. Erkek.
Sallama –
Sarıkız – Kadın, Tek.
Su Sızıyor –
Sürüleme –
Tulum horonu –
Üçayak –
Zamah, Semah –​
 
Üst