• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Orucu Neyle Açmalı?

Üyelik Tarihi
11 Mar 2015
Konular
1,897
Mesajlar
3,366
MFC Puanı
15,160
Orucu Neyle Açmalı?

Orucu Neyle Açmalı?


Bu nedenle uzmanlar Ramazan ayını sağlıklı ve fit geçirmek için günde en az 8 hatta 10 bardak su içmek gerektiğine dikkat çekiyor!

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle aşırı terleme ile uzun süreli açlık sonucu vücutta sıvı kaybı oluşuyor ve mineral dengesi bozuluyor. Bunun sonucunda halsizlik veya tansiyonun yükselmesi gibi sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Ayrıca hatalı beslenme sonucu alınan kilolar da cabası!

Bu nedenle aşırı sıcaklarda iftardan itibaren sahura kadar geçen sürede vücudunuzun sıvı kaybını mutlaka karşılamalısınız. Bunun en önemli kaynağı olarak da suyu tercih edin. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Günsoy, suyun vücudun mineral dengesini yerinde tutmakla birlikte, metabolizmanın hızlı çalışmasına da yardımcı olduğuna dikkat çekerek, “Yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra günde 8-10 bardak su içmek ramazan ayında alınacak fazla kiloları da engelliyor” diyor.

ORUCUNUZU 2 BARDAK SU İLE AÇIN

Hülya Günsoy, orucunuzu 2 bardak su ile açtıktan sonra yemekle beraber de sıvı tüketmeye devam etmeniz gerektiğini belirterek şunları söylüyor: “Öğünler öncesi gibi sonrası da su tüketiminiz en az 2 bardak olmalı. Su içmek için susama hissini beklememeli, mutlaka belirli aralıklarla tüketmelisiniz. Günlük almanız gereken 2 litrelik, bir başka deyişle 8-10 bardak su ihtiyacınızı birden tüketmemeye de özen gösterin. Çünkü vücut o sırada fazladan alınan suyu mutlaka aynı hızla vücuttan uzaklaştırmaya çalışıyor.”

DİKKAT, SOĞUK SU ŞİŞKİNLİK YAPABİLİR!

Suyu soğuk ya da ılık içmenizin ise vücudunuz için farklı bir etkisi olmuyor. Soğuk bile içseniz su sindirime karışıncaya dek vücut ısısına erişiyor. Ancak mide rahatsızlığınız veya hassasiyetiniz varsa, iftarda oruç açarken soğuk su tüketiminin şişkinliğe ve/veya gaz problemine sebep olabileceğini de unutmayın.

KAFEİNLİ İÇECEKLERİ ‘YASAKLAR’ LİSTESİNE ALIN

• Ramazan ayında vücuttaki sağlıklı suyun kaybolmasına yol açan kafein içerikli gazlı içecekler, aşırı çay ve kahveden de uzak durun. Kafeinli içecekler vücuda yeterli kadar sıvı alınmadığında ödeme sebep oluyor ve kişinin olduğu kilosundan da fazla gözükmesine yol açıyor.
• Günlük 2 litre su tüketimini sağlandıktan sonra isterseniz iftar – sahur arasında 2-3 fincan çay ve 1-2 fincan sade kahveye yer verilebilirsiniz.
• Çay ve kahvenin yanı sıra bitkisel çayları da tercih edebilirsiniz. Örneğin ıhlamur, papatya, rezene, yasemin, kuşburnu, adaçayı ve meyve çayları içebilirsiniz. Bitkisel çaylardan papatya ve yasemin sindirimi kolaylaştırıyor, rezene çayı da gazın giderilmesine katkıda bulunuyor. İftar sonrası sindirim sıkıntısı yaşıyorsanız bu çaylardan tercih edebilirsiniz.
• Aşırı nişasta içerikli ve şekerli besinler susama hissini hızlandıracağı için özellikle sahur öğününde daha az tercih etmelisiniz.

MEYVE SUYUNU SINIRLI TÜKETİN

Vücudun sıvı ihtiyacını su kadar karşılayabilecek başka bir kaynak yok. Ancak yine de az su tüketiyorsanız yerine tercih edeceğiniz sıvılara dikkat etmelisiniz. Eğer fazla su içmeyi sevmiyorsanız taze sıkılmış meyve suları tercih edebilirsiniz. Ancak meyve suyunu sıkarken daha çok meyve kullanıldığı için enerji içeriği daha da yüksek bir içecek elde edilmiş olacaktır. Dolayısıyla kilo problemi yaşıyorsanız ya da kronik bir hastalığınız varsa, meyve suyu tüketimini sınırlamalı, hatta sağlık durumunuza göre belki de hiç tüketmemelisiniz. Meyvenin kendisini, bağırsak faaliyetlerini düzenleyici etkisi nedeniyle meyve suyu yerine daha çok tercih etmelisiniz
 
Üst