• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Örümcekler - Örümceklerin Özellikleri

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Örümcekler - Örümceklerin Özellikleri

Örümcekler - Örümceklerin Özellikleri konusu örümcek ağının özellikleri - örümcek hakkında ilginç bilgiler - örümcek nasıl ağ yapar - örümceklerin ilginç özellikleri

Eklembacaklı canlılar olduğu için yaygın olarak inanılanın aksine “böcek olmayan” örümcekler, fiziksel ve karakteristik özellikleri sebebiyle kendi isimleriyle anılan Örümceğimsiler(Arachnida) sınıfına dahil edilmiş canlılardır. Bilim insanlarının örümcekler ile ilgili dünya genelinde yaptığı en son araştırmalar; dünya üzerinde 111 farklı familyaya ait, toplam 3900 cinste örümcek olduğunu ve tür olarak incelendiğinde ise yaklaşık olarak 44 bin farklı örümcek türü bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre örümceklerin dünya yaşamında en fazla türü olan canlılar arasında yer aldığı söylenebilir.

Dünya yaşamının neredeyse her yerinde karşılaşılan örümcekler, farklı ortamlara uyum sağlama ve “bilimsel yöntem ile açıklanması mümkün olmayan” bir şekilde farklı davranış biçimleri gösteren canlılardır. Gerçek anlamda bir strateji uzmanı olan örümceklerin bilim insanlarını şaşırtan pek çok davranış biçimi bulunmakta ve olaylara materyalist bir bakış açısı ile yaklaştığı için gözlemlerinde somut ve ölçülebilir sonuçlar arayan modern bilim bu davranışları açıklayamamaktadır. Zira bilimsel olarak örümcek türlerinin davranışlarının belirli nedenlere bağlanabilmesi için “tutarlı sonuçlar veren” deneyler ile bir takım kanıtlara ulaşılması gerekmektedir. Somut olarak gözlemlenebilecek tek kanıtın DNA’da saklı olduğunu düşünen bilimadamları, örümceklerin “tuhaf” davranışlarına neden olan bir gen dizilimi de bulamadığından tüm bu açıklanamaz olayları “içgüdü” olarak nitelendirmektedir.

Tam bir hayatta kalma uzmanı olan ve yaşadığı çevreyle mükemmel uyum sağlayan örümceklerin çok fazla türü olmasına rağmen birçok türün kendine has davranışları vardır. Bazı örümcek türleri simetrik ağlar örebilirken bazıları da akıl almaz bir şekilde zehirli olmadığı halde birkaç farklı zehirli örümcek türünün hareketlerini taklit edebilmektedir. Bilim insanları bu şekilde bir taklit yeteneğine sahip olan özel bir örümcek türü üzerinde birçok araştırma yapmış olmasına rağmen bu örümcek türünün bir başka örümcek ile karşılaştığında “kendini korumak ve diğer örümceği korkutmak için” nasıl bu tarz bir strateji uyguladığını açıklayamamıştır. Zira örümceğin birden fazla örümcek türünün davranışlarını taklit edebilmesi için öncelikle tüm bu zehirli örümcekleri gözlemlemesi, davranışlarını öğrenmesi ve son olarak da karşısına çıkan örümceği caydıracak örümcek türünün hareketlerini taklit etmesi gerekmektedir.

Yaşamı kendi başına bir soru işareti olan örümceklerin içinde yaşadığı ortama göre oldukça özel avlanma yöntemleri bulunmaktadır. Örümceklerin ördüğü ağlar “gerçek anlamda birer sanat eseri” olarak nitelendirilebilir. Yere inmek için de kullandıkları ağlarını yer ile temas sağlayıncaya dek uzatabilirler. Ayrıca bazı örümcek türlerinin ağlarını yere sabitleyerek kendilerini yüksek bir mesafeden aşağı bıraktığını ve hava akımını kullanarak oldukça uzak mesafeleri kat ettiği de bilinmektedir. Aslında örümceklerin tüm özelliklerini belirtmek için birkaç paragrafın yeterli olmayacağını söylemek çok daha doğru olacaktır…
 

Mavera

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
14 Ara 2018
Konular
259
Mesajlar
916
MFC Puanı
180
Örümcekler Sanıldığından Daha Fazla Etçil
Örümceklerin, sekiz küçük göz, bacaklar ve ağları ile oldukça korkutucu oldukları bir gerçek. Ayrıca görünene göre bu hayvanlar, tahmin edilebileceğinden çok daha fazla et yiyor. İsviçre, Basel Üniversitesi'nden örümcek beslenme uzmanı Martin Nyffeler, Dünya üzerindeki tüm örümceklerin bir yıl içerisinde yediklerinin toplam ağırlıklarını hesaplamaya karar verdi. Yapılan çalışmaya göre Dünya'nın tahmini 25 milyon ton örümceği, yılda 300 ile 800 milyon ton arasında yiyecek tüketmekte. Bu yiyeceğin büyük kısmı da kanatlı ve kanatsız böceklerden ve küçük omurgalılardan oluşmakta. Araştırmacılar, örümceklerin yedikleri yiyecek miktarını, ağlarında yakaladıkları böcek sayısı ve av sırasında öldürdükleri böcek sayısından yola çıkarak tahmin etmişler.

300 ile 800 milyon ton, makalede belirtilene göre, insanların bir yıl içerisinde yedikleri balık miktarına - 400 milyon ton - oldukça yakın. Ayrıca bu, aynı zamanda insanların toplam ağırlığına denk gelmekte. Şu anda 7.4 milyar insan bulunmakta ve ortalama insan ağırlığı 60 kg olarak hesaplandığında sonuç yaklaşık olarak 450 milyon ton oluyor.Bu hesaplama fikri ise Nuffeler'in 40 yıl önce okuduğu bir kitaptan – William Bristowe'un 1958 yılında yazdığı "The World of Spiders" (Örümceklerin Dünyası) – gelmekte. Nuffeler'in Gizmodo'ya gönderdiği açıklamaya göre bu kitap içerisinde Bristowe, İngiliz örümcek nüfusu tarafından bir yılda öldürülen böcek miktarının İngiliz insan nüfusunun toplam ağırlığından fazla olduğunu söylüyor. Bu açıklamadan etkilenen Nyffeler de, Bristowe'un tahmininin doğru olup olmadığını incelemeye karar vermiş.

Bütün bu sayılar, örümceklerin yedikleri böceklerin, tarım alanlarına yardımcı oldukları gibi bir düşünceyi ortaya çıkarabilir. Ancak Nyffeler'in yazdığına göre örümcekler, tarım alanlarının aşırı kontrollü bölgeler olması ve genellikle yeterince iyi veya çeşitli av olmaması nedeniyle bu alanlardan uzak duruyor ve ormanlar ile el değmemiş otluk bölgelerde ciddi bir ekolojik görevi üstleniyor.

Kaynak: Science of Nature
 

Mavera

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
14 Ara 2018
Konular
259
Mesajlar
916
MFC Puanı
180
Örümcek Ağındaki Mekanizma
143775034smallll.md.jpg
Yapılan araştırmalara göre elektriksel bir özelliğe sahip olan örümcek ağı, ağ yakınından elektrik yüklü herhangi bir cisim geçtiğinde esneyebiliyor ve bu durum örümceğin avını yakalaması için bir avantaj sağlıyor. Böceklerde bulunan ve duyu işlevi gören, uç kısımları elektrik yüklü antenler böceğin yaklaştığı hareketli cisimleri algılamasını sağlar. Örümcek ağlarında ise durum böcek için biraz daha farklı bir boyuta bürünüyor. Bunun nedeni örümcek ağlarındaki elektrik yükünün daha küçük olması. Bu bağlamda böcek örümcek ağını algılasa bile bu algı çok yakın bir mesafeden gerçekleştiği için böceğin ağa takılması kaçınılmaz oluyor. Oxford araştırmacıları aynı zamanda hava ile taşınıp örümcek ağlarına takılan maddeler yardımıyla çevre kirliliği hakkında yapılacak araştırmalarda da daha detaylı bilgilere ulaşılabileceğini belirtiyor.

Kaynak: Bilimnet / Zooloji Dünyası
 
Üst