• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Osmanlı İmp.'luk Devleti Neden,Nasıl Yıkılmıştır? (Yaklaşık 600 yıllık bir devlet)

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,091
Mesajlar
5,890
MFC Puanı
20,830
3.Mustafa ya da 3.Selim dönemi olmalı, padişah devleti eski gücüne kavuşturmak için ne yapalım? Diye soruyor ve çevresindeki kişilerin fikirlerini yazılı olarak istiyor. Gelen cevaplar ve fikirler evlere şenlik doğrusu. Daha oradan anlıyorsunuz devletteki sıkıntıyı.

Cevaplar :

Bir maliyeci diyor ki, toplara isimler verelim, asker topunu tanır ve hızla topunun başına koşar, savaşta seri bir hareket söz konusu olur. Adamın askeri tecrübesi yok ama ahkâm kesiyor ve alanı ile ilgili değil. Sanıyorlar ki tek problem askeri. Akılda sadece orduyu ıslah var.

Bir diğer resmi görevli “günümüzün bir çeşit bürokratı idi” diyor ki, müessirül enfas hocaları çağırıp atları, topları, silahları ve askerleri bir güzel okutup üfletelim. Müessirül enfas demek nefesi tesirli kuvvetli kişi demek. Biri diyor atların kuyruğunu bağlayalım. Şaka gibi.

Atların kulaklarını keselim, iyi duysunlar, askerlere macun yedirelim güçlü olsunlar gibi fikirler.. Askerlik bilgisi olmayan katiplerin, reis’ül küttab efendinin, maliyecilerin, defterdarın, mabeyncinin, teşrifatçının askerlere dair önerileri oluyor işte düşünün…

Ordu sürekli Ruslar karşısında ardı ardına bozgun yediği için yapılmıştı bu toplantı. Artık ne yapalım? Diye toplanılan fikirler işte böyle çöp şeyler çıkıyor. Padişah bunları dinledikten sonra ne kadar yalnız kaldığını anlıyor. Ama yapacağı fazla şey de kalmıyor haliyle.

Etrafını saran kalabalıklar hiç bir modern kültür ortamında yetişmemiş gelenekçiler olduğu için ve çoğu da ahbap çavuş torpili ile saraya sokulduğu için, devletin aksayan yönlerini görmek ve gerekli düzeltmeleri kısmen de olsa yapmak, neşter vurmak, II. Mahmud’a miras kalıyor.

O da bir yere kadar yapabildi çünkü derindeki gelenekçiliği aşamıyordu. Adı Gavur Padişah olma pahasına yaptıkları önemli işlerdi. Düşünün yüzlerce şehriniz var ama sadece bir kaçının modern haritalarına sahipsiniz.Harita diye bakılan çoğu şey, saçma sapan minyatür. Çağ 19 Yy.

Ülkemizde en ciddi sorunlardan biri, yenilikçi kişilerin yetkisizliği. Yeni fikirleri ile birisi ses verse ve parlasa hemen liderlere yakın olanların hedefi oluyor. Liderleri çevreleyen kişiler ise maalesef günümüzde işte yukarıda saydıklarım gibi tipler. Belki daha da beteri.

Balkanlar için ne yapalım? Dendiğinde biri daha fazla sünnet töreni yapalım, diğeri, daha fazla cami, çeşme ve köprü onaralım, bir diğeri de daha fazla bürokrat gönderelim diyecek ki kendilerine eş dost akraba kadrosu çıksın.

İşte bir devlet böyle içten yıkılmıştır.
 
Üyelik Tarihi
11 Haz 2017
Konular
22
Mesajlar
1,745
MFC Puanı
3,420
Birbirini yemek dışında bir şey yapmadılar ondam yıkılıp gittiler..
 
Üst