• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Osmiyum Özellikleri ve Kullanım Alanları

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Os simgesine sahip olan Osmiyum’un atom numarası 76 olup atom ağırlığı 190,23 akb’dir. Erime noktası oldukça yüksek olan Osmiyum, 3045 derecelik erime noktasına karşın 5027 derecelik kaynama noktasına sahiptir. Gümüşe yakın bir renkte bulunan Osmiyum başta tükenmez kalem topları olmak üzere mil ve flamalarda sıklıkla kullanılmaktadır.

1803 tarihinde Smithson Tenant tarafından keşfedilen Osmiyum, platin yataklarında az bulunan ve yatak kalitesini doğrudan etkileyen bir elementtir. Ülkemizde özellikle kromit cevherlerinde ortalama 80 – 100 ppb oranında bulunan Osmiyum, PGE içeriklerinde ise 250 – 300 ppb’lik bir değere sahiptir.

Oksit bileşeni halinde oldukça zehirli olan Osmiyum, nadir olarak saf halde kullanılmaktadır. Daha çok diğer metaller ile saf alaşımların oluşturulması amacıyla kullanılan Osmiyum, mil ve fonograf iğneleri ile dolmakalem uçları ve benzeri kalemlerin toplarında kullanılmaktadır. Kuvvetli bir oksidan olarak bilinen Osmiyum, yağlı doku preparatlarının boyanmasında da kullanılmaktadır.

Tıbbi anlamda incelendiğinde %90 platin ve %10’luk Osmiyum içeren alaşım, protez yapımında kullanılmaktadır. Toplamda 7 doğal izotopu bulunan elementin, beşi duyarlı olmasına karşın diğer ikisi son derece uzun yarılanma süresine sahiptir. Metal olarak işlenmesi zor olduğu için toz ve sünger halde bulunan metalin tetroksit oluşturduğu bilinir.

1800’lü yıllarda Platin’in kral suyu olarak adlandırılan HCl ve HNO3 karşımı kullanılarak çözüldüğü ve bu şekilde keşfedildiği bilinir. Başta Ural dağları olmak üzere Kuzey ve Güney Amerika’da platin içeren dere kumlarında yer alır. Ancak kaynakların yoğunluğu ve değeri açısından Güney Afrika Cumhuriyeti ile Rusya ve Kanada ilk sıralarda yer alır. Ülkemizde bir maden değeri görecek kadar rezervinin bulunmadığı düşünülen Osmiyum’la birlikte 127 bin ton Osmiyum bulunduğu belirlenmiştir.
 
Üst