• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Oyster Card, Oyster Card Nedir, Ne için Kullanılır?

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,468
MFC Puanı
34,670
75443-640x360-640-voc-and-tube-gate-reader.jpg

Oyster Card, ya da Türkçe ifadeyle İstiridye Kartı, Avrupa Birliği üyesi Birleşik Krallık’ta bulunan İngiltere’nin başkenti Londra’da toplu ulaşım için kullanılan bir ”pas” türüdür. Toplu ulaşımda kullanılması bağlamında 2003 yılının Haziran ayında Londra Ulaşım Departmanı tarafından hizmete konulan Oyster Card, bu sayede Londralılara ve ayrıca Londra’yı ziyaret edecek olan turistlere ciddi bir kolaylık sağlamıştır. Oyster Card sahibi bir kişi, bu kart sayesinde kartın geçerli olduğu tüm toplu taşıma araçlarında dilediği gibi seyahat edebilmektedir. Kart Londra metrosu, otobüsleri, tramvayları ve feribotlarında geçerlidir. Ayrıca kart birçok banliyö hattında da kullanılabilmektedir. Temassız kart özelliği sayesinde hijyenik de olan Oyster Card, online olarak sipariş edilebileceği gibi birçok büfe ve marketlerden de temin edilebilmektedir.

Oyster Card almak isteyen biri, sadece 5 pound vererek bu kartı alabilir. Kartı aldıktan sonra, kartın kullanılacağı toplu taşıma aracına göre dolum yapılabileceği gibi, herhangi bir ulaşım aracı belirtmeden de karta para yükleyebilirsiniz. Kartın maksimum bakiyesi 90 pound ile sınırlandırılmıştır. Bu da karta en fazla 90 pound yüklenebileceği anlamına gelir. Eğer haftalık, aylık ya da yıllık olarak kullanmayı düşünüyorsanız ona göre kartı online olarak adınıza tescil ettirmeniz de fayda var. Bu durumda kartın kaybolması sizin içine yüklediğiniz meblağın da beraberinde yok olmasını engellemeye yetecektir. Eğer belirli zonlar arasında belirli bir periyotta kullanım yapmayacak iseniz, o zaman ”pay as you go” ya da başka bir ifadeyle kullandığın kadar öde şeklinde de kartı kullanabilirsiniz. Kullandığın kadar öde şeklinde kullanıldığında ilk 3 kullanım sonrasında sizden artık ücret kesimi yapmaz ve 1 gün içinde toplam kullanım ücreti 4,40 poundu aşmamış olur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus 1 günün kullanım ile başlaması 24 saatlik bir kullanım hakkı tanımaz. 1 gün sabit olarak her gece 1’de sonlanır. yanı kaçta kullanmaya başladığınızın herhangi bir önemi yoktur.

Oyster Card sahibiyseniz, Londra’da toplu ulaşım kullanacaksanız ciddi bir tasarruf yapmanız mümkündür. Eğer Oyster Card’ınız yoksa en düşük otobüs ve metro ücreti tek kullanımlık 2,5 pounddur. Bunda aktarmadan da faydalanamazsınız. Haftalık olarak kullanmak isterseniz de bunu belirtip belirli bir ulaşım aracı için belirli bölgelerde sabit bir haftalık ücret karşılığında seyahat edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus, haftalık yüklemelerde otobüs için ayrı metro için ayrı ayrı haftalık dolum yapmanız gerekmektedir. Yanı başka bir ifadeyle her ikisini de kullanacaksanız ikisi içinde ayrı ayrı yükleme yapmanız gerekmektedir. Eğer Oyster Card sahibiyseniz bu durumda Londra içinde ve bazı yerlerde de dışında birçok yerde indirim almaya hak kazanabilirsiniz. Ayrıca otobüs ve metrolarda sık sık Oyster Card denetimi de yapılmaktadır. Burada amaç sizin Oyster Card’ınızın çalıntı olup olmadığının tespitidir. Eğer çalıntı bir Oyster Card ile yakalanırsanız çok ciddi bir yaptırımla da karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden öncelikle satın aldığınız kartın temiz olup olmadığına online olarak bakmanızda ve derhal adınıza tescil ettirmenizde fayda var.
 
Üst