• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Oyuncaklarla bulaşan hastalıklar

Üyelik Tarihi
24 Mar 2017
Konular
1,018
Mesajlar
2,425
MFC Puanı
4,910
Oyuncaklarla bulaşan hastalıklar
Çocukların sağlığını korumada, yaşadığı çevrenin temiz tutulması ve bazı önlemler alınması şarttır. Çocuklarda görülen çoğu hastalığa neden olan mikroplar onların yaşadığı alanlarda, oynadığı oyuncaklarda yerleşir. Küçük çocuklar, oyuncaklarını sürekli ağızlarına götüreceklerinden oyuncaklarını paylaşmamalıdırlar. Amerikan Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci, oyuncak alırken kolay temizlenebilir olanların seçilmesine dikkat çekiyor.

Elleri 10 saniye süreyle ılık suyla yıkama, korunma açısından etkili olmaktadır. Eller yıkandıktan sonra kâğıt havluyla kurulanmalıdır. Anti-mikrobik solüsyonlar ve alkollü jeller mikrobisidal etki açısından sabunlardan daha iyidir ve dermatit riski daha azdır. Bunlarda alkol oranı en az %60 olmalıdır.

Enfeksiyonların bulaşma yolu;

1. Temas
-Direkt temas
-İndirekt temas
2. Damlacık yoluyla
3. Hava (5mm’den küçük partikül; tuberkulosis, suçiçeği, kızamık) ile olmaktadır.

Özellikle eller enfeksiyonların bulaşmasında çok önemlidir. Oyuncaklar ile bulaşan hastalıklardan korunmada el temizliği çok önemlidir. Oyun grupları, çocukların zevkle zaman geçirdiği, eğlendiği topluluklar olup birlikte oynanan oyunlarda oyuncak paylaşımı olur. Solunum yoluyla bulaşan hastalıklar; kabakulak, krup sendromları (larenjit), boğmaca, kızamık, meningokok enfeksiyonları ve viruslar (üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olanlar) oyuncaklarla bulaşır.

Zatürrelerin yarısına, menenjit ve orta kulak enfeksiyonlarının üçte birine pnömokoklar yol açar. Oyun çağında özellikle 2-5 yaş dönemindeki yuva çocukları riskli grubu oluşturur. Öksürük, hapşırık ile havadan ya da direk temasa geçen yıkanmamış eller ve öpüşme ile kolayca enfeksiyon bulaşır. Özellikle çocukların çok olduğu kreşler, yuvalar pnömokok enfeksiyonları için risklidir.

İshaller, özellikle Rota virus gastroenteriti çok bulaşıcıdır ve genellikle oyuncaklarla bulaşır. Elinde açık yara ya da enfekte yanık bulunan çocuğun oyuncağını başka bir çocukla paylaşması çok ciddi stafilokoksik haşlanmış deri sendromuna neden olabileceği için sakıncalıdır.

Bitlenme en sık tarak, fırça ve şapka gibi oyuncakların paylaşımı ile olur. Barsak parazitleri, kıl kurdu, solucan ve amip çocuklarda ellerle taşınır. Beta streptokoksik tonsillit, kızıl, konjuktivitler, tuberküloz ve suçiçeği çok bulaşıcıdır. Hemen hemen tüm hastalıklar çocukluk çağında oyuncaklarla bulaşabilir. Ama en sık görülenler Rota ishali, suçiçeği, bitler’dir.

OYUNCAK TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?

- İçi doldurulmuş oyuncaklar tek çocuk tarafından kullanılmalı, en az haftada bir kere çamaşır makinesinde yıkanmalıdır.
- Çamaşır makinesinde yıkanabilen bez oyuncakları veya bulaşık makinesinde yıkanabilen sert plastik oyuncakları ayrıca dezenfekte etmek gerekmez.
- Sert plastikten yapılmış oyuncakların temizlenmesi: Sıcak sabunlu su ile iyice ovalayarak fırçayla yıkayın. 10 dakika çamaşır suyuyla hazırlayacağınız karışımda (2.5 litre suya 1 çorba kaşığı çamaşır suyu) bekletin ve sonra durulayın
 
Üst