• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Pencere Yöneticisi OpenBox Ve OpenBox'da Ekran Çözünürlüğü Sabitleme

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930

Openbox Nedir?​

Openbox tipik grafik ortamdan oldukça farklıdır.Openbox esasen LXDE masaüstü ortamı tarafından kullanılan bir pencere yöneticisidir.Pencere yöneticilerinin kullanılması için komple bir masaüstü ortamının kullanılmasına gerek yoktur.Openbox bu özelliği taşıyan pencere yöneticilerinin en güzel örneğidir.

Openbox, bir pencere yöneticisi olarak dğer masaüstü ortamlarıyla birlikte(Gnome, KDE…) çalışabileceği gibi, saf haliyle, grafik arayüzden ihtiyacınız olan her şeyi yapar.Yine de, eğer isterseniz, kuracak olduğunuz temalar, simge setleri, uygulamalar/programlarla onu istediğiniz gibi giydirebilir, şatafatlı, eksiksiz, tam takım, bağımsız, keyifli, mükemel bir masaüstü ortamı haline getirebilirsiniz.Onunla yapabilecekleriniz sizin hayal gücünüze bağlıdır.

Yani Openbox, doğası gereği son derece minimalist bir yapya sahip olmakla birlikte, özelleştirmeye son derece müsait olan yapısıyla ciddi bir masaüstü ortamına dönüştürülebilme potansiyeline sahiptir.

Openbox, metin dosyaları oluşturarak kolayca değiştirilebilir.Bu dosyalar genellikle ~/.config/openbox dizini içinde bulunur.

Ekranın üst kısmında temel bilgiler ve birkaç uygulama başlatıcısı bulunan bir panel vardır, ancak panelde(en azından varsayılan olarak gelen) bilindik bir menü sistemi bulamazsınız.Bunun yerine masaüstüne veya panale sağ tıkladığınızda bir menü belirir.

Bir uygulamanın içine sağ tıkladığınızda normalde olduğu gibi yapması gereken görevleri yapar , ancak uygulamanın dışına tıklamak menüyü çağırır.Bu oldukça kullanışlıdır, çünkü farenizin nerde olduğuna bağlı olarak, menüyü çağırmak için ekran boyunca sürüklemeniz gerekmez.

İmlecin bulunduğu yerde menüyü çağırmak için klavye kısayolları da kulanılabilir.(SUPER+SPACE)

Dikkate almamız gereken şey şudur…Pencere yöneticileri kendi yazılımlarıyla gelmez.Çünkü pencere yöneticisi , bir pencere sistemi içindeki pencerelerin yerleşimini ve görünüşünü grafiksel bir kullanıcı arayüzünde kontrol eden bir sistem yazılımıdır.Bu nedenle bir masaüstü ortamı içeren hazır bir sistem kurmadan direk temel sistem üzerine Openbox kurduğunuzda(Arch Linux, Gentoo, Debian vb. üzerinde) sadece siyah bir ekran, bir imleç ve sağ tıkladığınızda elde edebileceğiniz bir menü ile karşı karşıya kalırsınız.

Daha da açalım: Arch Linux, Gentoo, Debian veya LFS aracılığıyla kendi sisteminizi oluşturuyorsanız, bir pencere yöneiciniz olmuş olsa da, elle yüklemediğiniz sürece bir uygulamanızın olmayacağını bilmelisiniz.Buna karşın, herhangi ir masaüstü ortamını içeren hazır bir sistem yüklediğinizde(Ubuntu, Linux Mint, Fedora vb.), otomatik olarak bütün bir yazılım paketine sahip olursunuz.Openbox kurulumuna niyet etmeden önce bunu aklınızda bulundurmanız gerekir.

Openbox çok hafif olduğu için çok az sistem kaynağı kullanır.Mevcut tüm masaüstü ortamlarının en hafifi olan LXDE’den bile daha az.Evet, LXDE de Openbox kullanır.Openbox’la birlite masaüstü ortamlarının barındırdığı ekstraları barındırmadığı için, daha saf ve daha hafiftir.Eski donanımlarda da hızlı çalışır.


Bir uyarıyla bitireyim:Openbox, yeni, gelenekçi, deneyimsiz kullanıcılar için ilk başta korkutucu görünebilir.Ancak, biraz tecrübeli, araştırmayı seven, meraklı, kurcalayıcı/irdeleyici kullanıcılar için(kendimi örnek verebilirim) zamanla vazgeçilmez bir tutkuya dönüşmektedir!

OpenBox'da Ekran Çözünürlüğü Sabitleme


Openbox ekran ayarları ayarladığım gibi her açmamda otomatik olsun diyorsanız bu yöntemi uygulayın...

Alttaki kodu bir not defterine kaydedin.

#! /bin/sh
# /etc/init.d/screenlayout
xrandr --output VGA-1 --mode 1024x768 --rate 85.00 --pos 0x0 --rotate normal --output DVI-I-1 --off --output HDMI-1 --off


Kırmızı ile işaretlediğim yere kendi ekran çözünürlüğünüz ne ise onu yazın, mavi ile işaretlediğim yere ekranınız 60-75-85 gibi hangi hızda titreme yapmıyorsa (genelde 60 herz'dir) onu yazın ve kaydedin, kapatın.

Dosyaya herhangi bir ad verin, örneğin ben screenlayout.sh olarak yazdım. Ad verdikten sonra sonuna .sh ekleyin. Yine screenlayout adında bir dizin oluşturun ve dosyayı içine atın.Dosya yöneticinizi root olarak açın, hazırladığımız bu dosyayı dizinle birlikte /usr/lib dizinine atın.

Dosya yöneticisinde izleyeceğimiz /home/KULLANICI-ADIN/.config/openbox/autostart bu yolda autostart dosyasının içine alttaki komutu yapıştırın, kaydedin, kapatın.

##Screen xrandr
/usr/lib/screenlayout/screenlayout.sh &


Böylece her açılışta ekran çözünürlüğünü kendi ayarladığımız gibi otomatik hale getirmiş olduk...


Kaynak :

Debian Türkiye
Vedat Kılıç [Ölü Eski Bir Linux Kullanıcısı/Dağıtım Geliştiricisi]
 
Üst