• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Peyami Safa

Malkoçoğlu

Kayıtlı Üye
Forum Yaşı
6 Yıl 1 Ay
Hayatın zorluklarla eğittiği usta yazarın son seneleri de trajedi içinde geçmiştir. Maîşetini kalemiyle kazanmak zorunda idi. Bu usta kalemin, neşriyat sahiplerinin elinde neler çektiğine şahitlik eden nüktesi şöyledir:
Bazı romanlarını okuyan ve aynı zamanda yayıncılık yapan biri, Peyami SAFA’ya şunu sorar:
–Üstâdım, benim gözlerimden birinin takma olduğunu biliyor musun?
–Evet biliyorum.
–Hangi gözümün takma olduğunu biliyor musun?
–Evet biliyorum.
Peyami SAFA, takma gözü isabetle gösterince adam hayret ederek sorar:
–Hayret! Kimse ayırt edemiyor, sen nasıl anladın?
Peyami SAFA şu ince hiciv ile cevap verir:
–Çünkü o göz daha insaflı bakıyor…

Çok güzel söylemiş gerçekten.

Peyami Safa okuyorum şu an, Yalnızız romanını.
Nasıl güzel bir adammış, edebiyat öğretmeni olması da yanında bonus.
Subay oğlunun ölümüyle geçirdiği sarsıntıyı atlatamıyor ve vefat ediyor, çok üzücü.

Sabahattin Ali "içimizdeki şeytan" kitabında Peyami Safa'ya gönderme yapıyor

Hmm. Bu aklımda olsun, içimizdeki seytan'ı okuduğumda algımı açık tutacağım.
Göndermeleri negatif değildir umarım, sizin yorumunuz nedir bu konuda okudunuz mu kitabı?

"içimizdeki şeytan"da insana dair muazzam tespit ve göndermeler var. 80 yıl önce yazılanlar hala geçerli. Peyami Safa, Nihal Atsız ve Necip Fazıl bu üçlüye çokça eleştiri vardır

Polemikler, iddialar, birbirlerinin ipliğini pazara çıkarmalar, bunları edebiyatta görmek
hem de en önemli yazarlar arasında beni şaşırtsada belki de edebi akımda normal şeylerdir tam bilemiyorum.

Brida katılıyorum size.Burda sanırım biraz da etken fikri sistem ve yaşamlar oluyor. İnsanlar birbirini eleştiriyor ama eleştirenleri herkesi de bir başkası eleştiriyor.

siyasal ideolojilerinden kaynaklı. Nihal Atsız da cevap veriyor...

evet buna kesinlikle katılıyorum, siyasi olduğu muhakkaktır.
yani edebiyat okusaydım daha net cevap verirdim ama bu öngörüye inanıyorum simdilik.
Bir anlayışı reddeden veya kabul eden düşünceleri edebiyatta kitap ya da makalelerle bize yansıtmaları doğal.

keşke sadece edebi olarak cevaplasar...
birisini sansaryan hanında örselediler diğerini bulgaristan sınırında yok ettiler

Ah evet :a-(190):
Hala kara bir leke olarak edebiyatımızda yerini koruyor keza.

Geri