• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Q-Tipi PC'ler Hakkında Herşey

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
Quantum Bilgisayarlar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

1639621458800.png

Quantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarların çözmesinin imkansız olduğu görevler için geliştiriliyor. Ancak quantum bilgisayarların yararları şu an için çoğunlukla teoride kalıyor. Bu bilgisayarların çok sayıda işlemci ünitesine (qubit) ihtiyaç duyması ve düzgün çalışmasını sağlayacak yeterli kararlılığa sahip olmaması, verimli kullanımlarına engel oluyor.

Şirketler, quantum bilgisayar üretmek için yoğun bir çaba harcıyor ve neredeyse mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda cihazları soğutmaya çalışıyor. Çözülmeyi bekleyen sorunlar halen mevcut olsa da, IBM 50-qubit gücünde prototip bir makineye ve Google da 72-qubit işlemciye sahip. Her iki makinenin güvenilir ve faydalı şekilde kullanılmasının önünde çeşitli engeller bulunuyor.

Quantum Bilgisayarlar Klasik Bilgisayarların Yerini Almayacak

Quantum bilgisayarlar, kullandığımız geleneksel Von Neumann mimarisine sahip bilgisayarlardaki gibi if/then/else tipi mantık yürütme yeteneğine sahip olmayacak. İşlemler adım adım takip edilemeyecek.

Quantum Bilgisayarlar Optimizasyon Sorunlarını Aşacak

Quantum bilgisayarlar özellikle denenecek üstel sayıda permütasyona sahip problemleri çözmekte başarılı olacak. Örneğin uçakların rota uzunluklarını ya da bir demir yolu ağının boşluklarını optimize ederken 2n sayıda olasılığa sahip oluyorsunuz. Bu olasılıkların hepsini deneyip uygun bir çözüme ulaşmanız gerekiyor. Eğer 2100 sayıda soruna sahipseniz, klasik bilgisayarlarla bunu çözmeniz neredeyse imkansızdır. Ancak 100-qubit gücündeki bir quantum bilgisayarla tek bir işlemde bu sorunu çözebilirsiniz.

Yapılan işlemlerin hızını üstel derecelerde artırmak için bilinen bazı algoritmalar da mevcut. Quantum kimyası ya da materyal bilimindeki bilimsel soruları, moleküllerin özelliklerinin hesaplanmasını quantum bilgisayarların yardımını alarak kolaylıkla yanıtlamak mümkün olacak.

Quantum Bilgisayarlar Geleneksel Bilgisayarları Geliştirecek

Kullanıcıların geleneksel bilgisayarlarını bir kenara bırakıp quantum bilgisayarları evlerinde kullanması mümkün olmayacak. Ancak geleneksel bilgisayardaki CPU ve GPU’ya eşlik edecek bir matematiksel quantum işlemcisi ortaya çıkabilir ve bu işlemcinin yeteneklerinden faydalanabilirsiniz. Büyük bir problemi çözmeniz gerektiğinde, eşlik eden quantum işlemci devreye girebilir ve burada bulunan cevap klasik bilgisayarların algoritmasına dönüştürülerek karşınıza çıkabilir.

50-60 qubit Gücündeki Bilgisayarlara İhtiyaç Var

Geleneksel bilgisayarların gücünün aşılıp quantum bilgisayarlara ihtiyaç duyulduğu bir problem, yaklaşık 50-60 qubit gücüne denk geliyor. Yani en azından bu güçte olacak quantum bilgisayarların üretilmesine ihtiyaç var.

Belirli bir noktaya ulaşıncaya kadar bu bilgisayarların ortaya çıkacağı bir tarih öngörmek mümkün olmayacak. En azından 50-qubit gücüne sahip ve işe yaracak düzeyde işlem yapabilecek sürede çalışabilecek bir quantum bilgisayarın ortaya çıkması gerekiyor.

Quantum Bilgisayarları Oluşturmak Oldukça Zor

IBM’in elindeki 50-qubit’lik quantum bilgisayar, işlem yaptığı zaman sadece 100 mikrosaniyelik bir kararlı sürece sahip. Bu yüzden bu bilgisayarla şu an için faydalı bir iş yapmak pek mümkün değil.

Quantum bilgisayarların qubit değerini artırmak, çözülmesi gereken tek sorun da değil. Bu bilgisayarların pratik algoritmaları çözebilecek bir noktaya getirilmesi gerekiyor.

Quantum Bilgisayarlarda Çalışacak Yazılımları Oluşturmak Önemli Bir Sorun

Halen quantum bilgisayarlar için büyük karmaşık algoritmaların nasıl yazılacağı ile ilgili kimsenin herhangi bir fikri yok. Bu konuda yeterince deneyim olmadığı için de deneme ve yanılma yöntemiyle bir takım geliştirmeler yapılmaya çalışılıyor. Ancak bu konuda çok daha sistematik bir yaklaşıma ihtiyaç var.

Quantum Bilgisayarlar Hata Düzeltmesine İhtiyaç Duyuyor

Quantum bilgisayarların da geleneksel bilgisayarlardaki gibi hata düzeltme eşlik bitlerine ihtiyacı var. Tam olarak aynı şekilde olmasa da, eşdeğer bir teknoloji geliştirilmesine ve yanlış konuma gelmiş bitlerin tespit edilip düzeltilmesine ihtiyaç var.


Dünyanın En Güçlü Kuantum Bilgisayarı İşte Böyle Görünüyor!

Geleceğin bilişim teknolojilerine yön vermesi beklenen kuantum fiziği ilkeleri esas alınarak yapılan kuantum bilgisayarların nasıl göründükleri her zaman merak konusudur. Günümüzde çoğunlukla kapalı kapılar ardında yürütülen bu çalışmalar, IBM’in ürettiği 50 kübit gücündeki bu sistemle açığa çıktı.

Başlamadan önce standart bilgisayar teknolojilerindeki veri birimi Byte ile, kuantum teknlojilerindeki veri birimi olan Kübit arasındaki farka kısaca değinelim. Normalde sadece 0’lar ve 1’lerle çalışan günümüz bilgisayarlarında bilgiler Byte uzantılarıyla ifade edilirler. Fakat Kübit verileri sadece 0’lar ya da 1’lerden ibaret değildir, daha fazla ihtimal ve kombinasyonu mümkün kılarlar. Yani bilgisayarlara verilen komutlar ve onların aldıkları kararlar çeşitlenir.

Kuantum bilgisayarlar, dünyanın ilk bilgisayarı olan ve 1947 yılında tanıtılan ENIAC kadar büyük değiller. Ancak üretildikleri zamana göre en az o dönemdeki gibi karmaşık geliyorlar. Aradan geçen uzun yılların ardından ufalıp cebimize giren ve binlerce ENIAC gücünde işlem kapasitesine sahip bilgisayarlar da eskiyecek. Onların yerini, muhtemelen daha kısa sürede ufalmayı başaracak kuantum bilgisayar teknolojileri alacak.

Şimdiye kadar inşa edilmiş pek çok kuantum bilgisayarı var. Hatta Çin, bunlardan ikisini kullanıp uzaydaki yörüngesine konumlandırdığı kuantum uyduya, yer yüzündeki eşinden bir foton ışınlamayı da başardı. Tabiri caizse “foton gitti” anlayacağınız.

Üretilen en karmaşık kuantum bilgisayarlardan birisi olarak bilinen IBM’ın 50 Kübit gücündeki bilgisayarı şöyle bir şey:
ec0cb0e82bd4c5e7e809d5ad8b4d204dcffaaf0a.jpeg


İlk görüşte Osmanlı saraylarındaki avizelere benzetmeniz çok doğal, ancak daha işlevsel olduklarına dair bahse girerim. Kübitlerin “süperizasyon” olarak bilinen ve 0-1’lerden daha üstün işlem kabiliyetine sahip yapıları, bir kuantum bilgisayarın iki veriyi aynı anda test edebileceği veya değerlendirebileceği anlamına geliyor. Kübit arttıkça hesaplama gücü de artıyor.

2017’nin Kasım ayında tanıtılan bu bilgisayar, dev bir beyaz kasanın içinde muhafaza ediliyor:

db46092b300657707d3e444e18a5965ef309adb8.jpeg


Şirket, CES 2018 fuarında üstün başarısını kanıtlamak için sistemin detaylarını sergilemeyi tercih etmiştir. IBM’in araştırma birimi başkan yardımcısı Jeffrey Welser, sistemi fuara taşımanın en zor tarafının onu gürültülerden izole etmek olduğunu söylüyor. Gürültüden kasıt, elektronik, manyetik ve ısı gibi dış etmenler.

Sektördeki pek çok uzman, 50 kübitlik bu sistemin bilişim çağında kuantumun üstünlüğünü ispatlayacak güçte olduğunu belirtti. Geleneksel sistemlerden çok daha üstün performans sergilediklerini zaten biliyoruz. Ancak burada dikkat çekilen şey, tıpkı Çin’in yaptığı gibi bilimsel faaliyetlere yön verebilecek güçte oluşu.

Bu konuda Welser’in çok önemli bir sözü de fuarda gündem oluşturdu: “Dünya klasik değildir, kuantumdur. Onu taklit etmek istiyorsanız kuantum bilgisayarlara ihtiyaç duyarsınız.”

Bilim insanları, evrendeki farklı koşulları kuantum bilgisayarlar sayesinde taklit edebiliyor, yıldızlardan kara deliklere, uzak güneş sistemlerinden gezegenlere kadar her tür fiziki ortam hakkında gözlem yapabiliyorlar.

Kaynak :

Kod:
http://www.technopat.net/
http://www.webtekno.com/
 
Üst