• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ramazanın altın besini bal

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Ramazanın altın besini bal
UHmKkF.jpg

Ramazan ayı geldi, sofralar donatıldı. Göz kamaştıran yiyecekler güzel gözüktüğü kadar özellikle bu dönem çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarına da yol açabiliyor. Uzmanlar ise değişen yeme-içme alışkanlıklarına karşı vücudun denge sağlayabilmesi için iftar ve sahur sofralarında mutlaka gerçek balın tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Sağlıklı yaşamın mucizevi besini işlem görmemiş ham bal, oruç tutanlara sağladığı faydalarla Ramazan'ın en gözde iftariyeliği ve sahur besini oldu. Ramazan ayı ile birlikte değişen beslenme alışkanlıklarımız birtakım sorunlara sebebiyet veriyor. Bu dönem özellikle tüketimi artan kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek gibi besinler sindirim zorluğu ve mide şişkinliği gibi problemlere sebep oluyor. Balın düzenli tüketildiğinde sindirim sisteminin sağlıklı şekilde işlemesine yardımcı olduğunu söyleyen Balın gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, Ramazan ayının rutin beslenme düzenine getirdiği farklılıkların dengelenmesi açısından bal tüketiminin oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

Bal tokluk hissi veriyor, metabolizmayı dengeliyor

Balın sindirimi kolaylaştırıp metabolik stresi azalttığını vurgulayan Balın Gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, "Ramazan'ın gelmesiyle sindirim sistemimiz ve midemiz daha farklı şekilde çalışabiliyor. Özellikle uzun süre aç kalmaktan dolayı mide bir anlamda kendisini dinlenmeye çekiyor ancak iftar sofralarında ağır yiyeceklerin bir anda tüketilmesi çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarını beraberinde getirebiliyor. Bal, sindirimi kolaylaştıran bir besindir, Ayrıca karaciğerden toksinlerin temizlenmesine de yardımcı olur. Balın, metabolik stresi azaltması sayesinde sahur nedeniyle değişen uyku düzenimizi yoluna koyma özelliği de bulunuyor. Genel olarak Ramazan'da tatlı tüketmeyi severiz. Bal, doğal tatlandırıcı özelliğiyle bu ihtiyacımızı sağlıklı bir şekilde karşılamamızı da sağlıyor.” açıklamasında bulundu.

Orucunuzu ballı su ile açbilirsiniz

Balı şeker yerine sıcak ve soğuk içeceklerde, pasta, kek ve kurabiyelerde kullanmayı öneren Ahmet Bağran Aksoy, "İnsanlar iftar sofrasında kola ve hazır içecekler tüketiyor, bunun yerine bal şerbeti ile oruç açmak mideyi rahatlatacaktır. Boş mideye alınan ham bal, mide asidini nötralize ediyor. Balın kabızlığı giderdiği, vücuttaki kanı temizlediği, damarları genişlettiği ve kan dolaşımını kolaylaştırdığı, kalbi güçlendirdiği, yağ hazmını kolaylaştırdığı biliniyor. Sahurda 2 tatlı kaşığı balı mutlaka yemek gerekiyor. Balı çaya ekleyebilir böylece gün boyunca susuzluğu önleyebilirsiniz. Ilığa yakın suya 2 tatlı kaşığı bal koyarak hazırladığınız bal şerbeti ile bağırsak hareketlerini arttırıp vücut şişkinliğinizi üzerinizden atabilirsiniz.'' dedi.
 
Üst