• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Rotator Cuff Yırtığı Belirtileri ve Tedavisi

Loony

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
16 Eyl 2014
Konular
305
Mesajlar
1,352
MFC Puanı
180
Rotator Cuff (rotator kılıf, omuz manşeti), omzu sabitlemek için birlikte çalışan kas ve tendon grubuna verilen isimdir. Kürek kemiğini üst kola bağlayan kaslardan oluşur (infraspinatus, teres minor, subscapularis, ve supraspinatus). Buradaki tendonlar omuz bölgenizi sabitler, kaslar ise omzunuzu kolayca hareket etmenizi sağlar. Omuz ağrılarının birçok sebebi olabilir ancak bu kas ve tendon grubundaki (rotator cuff) hasarlar ilk akla gelen sebeplerdendir.

Rotator cuff yaralanmaları genellikle üç duruma yol açar:

Sıkışma
Manşet tendonlarında zayıflık ve güçsüzlük
Manşet yırtığı
Doktorunuz durumunuza ve hastalığınızın belirtilerine bakarak sizi ağrı kesicilerle, steroidlerle, fizik tedavi ile veya iltihap önleyici ilaçlarla tedavi edecektir. Cerrahi müdahale de alternatifler arasında yer alabilir.

Rotator Cuff Yırtığı Belirtileri
Omuz manşetindeki incinme sıklıkla rastlanılan bir durumdur ve genellikle bir yırtığın habercisidir. Çekme veya kaldırma hareketleri esnasında, omuz üzerine düşme gibi durumlarda omuz manşetiniz yırtılabilir. Sürekli uygulanan baskı veya kol çıkığı da omuz manşetinin incinmesine neden olabilir.

Rotator Cuff (omuz manşeti) yırtığının bazı belirtileri şunlardır:

Hassas ve zayıf omuz
Kol ve omuzda ağrı
Kolunuzu başınızın üzerine kaldırırken zorlanma
Omzu hareket ettirirken oluşan çıtlama
Omuz üstüne yatarak uyuyamama
Uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte zorluk
Arkanıza erişmekte zorluk
Rotator Cuff Yırtığı İçin Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri
Ufak yaralanmaları iyileştirmek için genellikle fazladan bir şey yapmak gerekmez. Acınız dayanılmaz değilse, iyileşme sürecini hızlandırmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

Omzunuzu dinlendirin
Sürekli tekrarlayan bir incinme söz konusu ise ağrınıza her ne sebep oluyorsa bırakın. Acınız dinene kadar ağır kaldırmayın ve gereksiz aktiviteleri sınırlandırın.

Soğuk ve Sıcak Uygulamalar Yapın
Buz torbası uygulamak ağrıyı ve yanma hissini azaltacaktır. Her üç dört saatte bir yirmi dakika boyunca buz torbası uygulayın. Yangınız azaldıktan sonra yaralı kasları gevşetmek için sıcak torba uygulayabilirsiniz.

Ağrı Kesici Alın
Naproxen, ibuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler ağrınızı dindirecektir.

Omuz Manşeti Egzersizleri Yapın

Omzunuzun hareket kabiliyetini artırmak için bunlara ek olarak hareket açıklığı egzersizleri yapmalısınız. Omuz kaslarının açılmasını ve güçlenmesini sağlayan hareketleri doğru yapabilmek için bir fizik tedavi uzmanı ile çalışmak iyi bir fikir olabilir. Aşağıdaki egzersizlerle işe başlayabilirsiniz ama ağrınız devam eder veya artarsa mutlaka doktorunuza danışın.

Egzersiz 1: Bir yatağın üzerine yüz üstü yatın, kollarınızı omuz hizasında iki yana açın ve dirsekten itibaren doksan derece aşağı sarkıtın. Sonra ellerinizi omuz hizasına kadar kaldırın.

Egzersiz 2: Sol koltuk altınızın altına rulo havlu koyun ve sağ omzunuz üzerine yatın. Bu konumda iken sol kolunuzu dirsekten doksan derece kırılmış bir şekilde havaya, omuz seviyesine doğru kaldırın. Bu esnada sol bileğiniz göğsünüze bakıyor olmalı. Sonra omzunuzu hafifçe geriye atarak yavaşça sol elinizi yukarıya doğru omuz seviyenize kadar kaldırın. Son pozisyonda tüm kolunuz havada, omuz seviyesinde olmalı. Aynı işlemi sağ kolunuz için de uygulayın.

Egzersiz 3: Sol kolunuz üzerine uzanın. Sağ kolunuz dinlenme halinde. Sol omzunuzu biraz içeri çekin ve dirsekten itibaren sol bilek ve elinizi göğsünüze doğru hareket ettirin. İlk pozisyona dönün ve aynı işlemi sağ kolunuz için de uygulayın.

Egzersiz 4: Ayakta iken kolunuzu yan tarafınızla önünüzün arası bir konuma alın. Avuç içiniz aşağı bakar şekilde kolunuzu 45 derecelik bir açı yapana kadar kaldırın. Acıyorsa daha fazla kaldırmayın. Kolunuzu yavaşça indirin ve aynı hareketi diğer kolunuz için de yapın.

Başka bir takım egzersizler de deneyebilirsiniz. Ön ve arka omuz germe, sarkaç hareketi gibi omuz manşetiniz için açma germe hareketlerini tercih edebilirsiniz. Lastik şeritler yardımı ile içe ve dışa çevirme hareketi yapabilir, duvar şınavı çekebilirsiniz. İki omzunuzu birlikte çalıştırabilir, kürek kemiğinizi öne çekebilirsiniz.

Rotator Cuff Yırtığı Tıbbi Tedavi
Hafif yaralanmalarda dinlenmek, buz kullanmak ve fiziksel sağaltım belirtileri yok etmek için yeterli olacaktır. Ciddi yaralanmalarda ilaç tedavisi ve sağaltım kaçınılmaz olabilir.

İlaç Tedavisi

Sizin durumunuzda klasik tedavi yöntemleri işe yaramıyorsa size steroid enjekte etmek gerekebilir. Bu yöntem genellikle omuz ağrınız günlük aktivitelerinize, egzersizlerinize, uykunuza mani olursa kullanılır. Bu durumda omuz bağlantı noktanıza şırınga edilen steroid ağrınızı hafifletir. Ancak bu yöntem mantıksız kullanılırsa tendonları zayıflatabilir.

Cerrahi Müdahale

Cerrahi müdahaleden başka seçeneğin kalmadığı farklı omuz manşeti yaralanmaları ile karşılaşılabilir:

Kemik Çıkıntısı: Fazla büyüyen kemikler omuz manşetine zarar vererek ağrıya sebep olabilir. Kemik fazlalığını aldırmak ve zarar gören tendona müdahale edilmesi için cerrahi operasyon şart olur.

Tendon Değişimi Ve Onarımı:
Manşet tendonundaki hasarı düzeltmek için cerrahi müdahale şart olabilir. Tendon kol kemiğine tekrar bağlanamayacak kadar çok zarar gördüyse, cerrah o tendonu yakınındaki başka bir tendonla değiştirebilir.

Omuz Değişimi: Omuz manşetinde meydana gelen ağır yaralanmalar, omuz değişimi ameliyatına varacak kadar ciddi müdahaleler gerektirebilir. Yapay omzu iyice sabitlemek içinse ters omuz plastik cerrahisi yöntemi sık kullanılır.
 
Üst