• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Rubidyum Özellikleri ve Kullanım Alanları

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Periyodik cetvelde I A grubunda yer alan bir element olan Rubidyum, alkali metaller içerisinde potasyum ile benzer özellikler taşıyan ve kimyasal özellikleri açısından da benzer olan bir elementtir. 37 atom numarasına ve 85,48 g/mol atom ağırlığına sahip olan Rubidyum, katı halde gümüş – beyaz arası bir görünüm taşır.

1861 tarihinde Biunsen ve Kirchoft tarafından lepidolit minerallerinde keşfedilen Rubidyum, 1, 2, 3 ve 4 değerlik alabilmektedir. Yer kabuğunda yer alan yoğunluk oranına bakıldığında 16. sırada yer alan Rb pollusit, arnalit, leusit, zinvaldit gibi kaynaklarda yaklaşık %1’lik oranda oksit biçiminde yer almaktadır. Lepidolit içerisinde %1,5’luk orana sahip olan Rubidyum, oda sıcaklığında sıvı hale gelmektedir.

Alkali metaller arasında konumu ve özellikleri değerlendirildiğinde elektropozitif etki bakımından ikinci sırada yer almaktadır. Hava şartlarında hızla oksitlenmesi, su ile tepkimeye girmesi, tepkime sonucunda açığa çıkan gazların tutuşması ile sonuçlanır. Renksiz tuzlara sahip olan Rb’in tüm tuzları suda çözünebilir özelliğe sahiptir.

Cıva, amalgam, ayrıca, alkın, sezyum, sodyum ve potasyum ile alaşım oluşturabilen Rubidyumun toplamda bilinen 17 ayrı izotopu bulunmaktadır. Rb2O, Rb2O2, Rb2O4 olarak üç ayrı oksidi bulunan elementin, iki ayrı doğal izotopu vardır. Seyreltilmiş sülfürik asit ile hızla reaksiyona girmekte ve hidrojen gazı ile sulu Rb(I) çözeltisini oluşturmaktadır. Baz ile reaksiyona girdiği durumlarda ise renksiz rubidyum hidroksit ve hidrojen gazı açığa çıkarır.
 
Üst