• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Satrançta Nasıl Pat Olur?

Üyelik Tarihi
24 Mar 2017
Konular
1,018
Mesajlar
2,425
MFC Puanı
4,910
Satrançta Nasıl Pat Olur?



Soru: Ben hangi durumlarda bir satranç oyunun pat olduğunu öğrenmek istiyorum. Her iki oyuncu aynı yere üç kez oynadığında mı yoksa oyunculardan bir tanesi üç hamleyi aynı yere oynadığında mı oyun pat oluyor?
Şimdiden teşekkürler..
İsmail Çalışkan Cevapladı:
Pat hamlesizlik durumudur. Bir tarafın, sıra kendindeyken ve şahı tehdit aldında değilken kurallara uygun bir hamle yapamamasıdır. Bu durumda şah sıkışmıştır ama tehdit edilmiyordur, fakat yapılcak bir hamle de yoktur.

Sizin söylediğinize ise üç fotoğraf durumu diyoruz. Tahtada üç kere aynı konum oluşmuşşa oyun beraber bitmiş demektir. Burada sıra önemli değildir. Yani bu, iki tarafın da üç hamleyi art arda yapması ile de oluşabilir, daha çok hamle yapılıp da üç kere aynı konuma ulaşılmışsa da olur. Sadece bir oyuncunun üç kere aynı hamleyi yapması yetmez.

Her iki durumda da oyun beraber bitmiş sayılır. Pek çok kişi her türlü beraberliğe pat der. Her beraberlik pat değildir. Pat, oyununda beraberlik durumlarından biridir sadece. Daha bir çok şekilde beraberlik olabilir.

Aşağıda bir tane pat konumu veriyorum. Hamle sırası beyazda, siyah vezir şahın gideceği her yeri tehdit ediyor ama şah güvende. Beyazın oynayabilecek başka hamlesi de yok.
 
Üyelik Tarihi
25 May 2016
Konular
124
Mesajlar
3,076
MFC Puanı
8,290
Bir keresinde 5 tane vezirle oyun pata kalmıştı. Delirmiştim. :sigara
 
Üst