• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Seryum Özellikleri ve Kullanım Alanları

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Periyodik cetvelde III B grubunda yer alan bir element olan Seryum, nadir toprak elementleri içerisinde oran açısından en çok görülen element olarak bilinmektedir. Miktar açısından bir sınır olmamakla birlikte günümüz kullanım alanları içerisinde henüz yeterli değerlendirmeye ulaştığı söylenemez.

Hava ile temas etmesi durumunda hızla oksitlenen Seryum, suda, yavaş, yavaş ayrışmakta ve seyreltik asit ile çözülebilmektedir. Renksiz seröz tuzları ile sarı ya da portakal rengine yakın bir görünüm sergileyen Seryum, Ce203 olarak 1700 derecede erimektedir.

Seryum, Ce203 halinde havada ısıtılması durumunda oksitlenmekte ve açık sarı renkte görünüm sergilemektedir. Serik oksidin indirgenmesi ile elde edilen Seryum, Serik Oksit haline seroz tuzlarının kavrulması ile ulaşmaktadır.

Doğal halde auer baklerinin akkor gömleklerinde yer alan CeCh torin içerisine ışığın parlaklığının artırılması amacıyla %1 – 2 oranlarında dahil edilmektedir. Seyreltilmiş sülfat içerisinden elde edilen bu element, fotoğrafçılıkta yaygın olarak değerlendirilmektedir.

Kısaltılmış hali Ce olan Seryum, 58 atom numarasına ve 140,116 atom ağırlığına sahip olup Lantanit sınıfı içerisinde yer alır. Nadir toprak elementlerinden olması diğer elementlere nazaran yoğunluk bakımından daha fazla olması nedeniyle kolay elde edilir. Gümüş benzeri beyaz görünümü dışında katı halde bulunur.
 
Üst