• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sevginin Biyolojik Açıklaması

Üyelik Tarihi
8 Ocak 2019
Konular
24
Mesajlar
257
MFC Puanı
140
sevgiden-nefrete.jpg


Sevgiyi, anlayışımızın ötesinde güçlerin kontrol ettiği eterik bir şey olarak düşünmeyi seviyoruz. Bu şekilde düşünmek güzel ve büyülü görünmesini sağlıyor. Ancak gerçek şu ki, sevginin biyolojik bir açıklaması var. Kur, arzu ve tutku sadece nöronlar, hormonlar ve aşkın kokteylleridir.

Aşkın biyolojik bir açıklaması hakkında konuşmak oyun bozabilir. Bazı insanlar için bu meseleyi açıklamak, heyecanı mahveder. Bunu da söyledikten sonra, belirtmeliyiz ki aşkın biyolojisini bilmek aşık olduğunuzda neler olduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Bu, aşkı daha fazla farkındalık ile deneyimlemeyi mümkün kılar. Sadece bu da değil, durum üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar (eğer istediğiniz buysa).


Nöronlar, hormonlar ve aşk her zaman el ele gider. Duygular ve hisler hücrelerinizde ortaya çıkar, büyür ve ölür. Daha doğrusu, nöronlarınızda… Hormonlar ve sevgi aynı şeyi iki farklı düzlemde ifade eder. Biri fizyolojik, diğeri zihinseldir. Bu süreçlerin her ikisi de beyinde gerçekleşir. Aşkın nöro-psikolojisine daha yakından bakalım.

“Gençken, ‘aşık olmaktan’ son derece eğlenceli bir ciddiyetle, sanki gerçekten kaydedilebilir bir olaymış gibi bahsediyordunuz. Ama aslında neydi? Kimyasallar.”

– Liane Moriarty


Hormonlar ve bağlılık: Sevginin biyolojik açıklaması
Bağlılık, hayatınızda oluşturduğunuz ilk duygusal bağdır. Bebeklik döneminde anne baba, büyükanne ya da kardeşlerinizle yaşarsınız. Bu birincil bakıcılarınız olmadan tam anlamıyla yaşayamazsınız. Bu anlamda, sizi koşulsuz olarak seven insanlar vardır. Bu insanlar dünyayı ve kendinizi tanımak yolculuğunda sizi korumaya ve size rehberlik etmeye isteklidirler.

Bağlılık, hayatın ilk yıllarında mevcut değildir. Bağlılık, romantik aşk ve arkadaşlıkta da ortaya çıkar. Hormonlar ve sevgi, bir diğeri olmadan yaşayamamak hissini yaratmak için birleşir. Küçük olduğunuz zamanlara benzer.

Bağlılık durumunda yer alan hormonlar oksitosin ve vazopressindir. İnsan vücudu emzirme sırasında ve aynı zamanda orgazm sırasında oksitosin salgılar. Oksitosin, ilham verdiği ya da güçlendirdiği pozitif ilişkilerden dolayı bağları iyileştirir.

Öte yandan Vasopressin, cinsel ilişki sonrası serbest bırakılır. Diğer kişiye bağlanma hissi yaratır. Bu yüzden uzmanlar, bir çiftin daha fazla cinsellik yaşadığı zaman bağlarının daha güçlü olacağına inanıyor. Hormonlar ve sevgi, kalıcı bir ilişkinin temelidir.


Bir partner seçmek
Konu, romantik bir ortak seçmeye geldiğinde hangi faktörlerin devreye girdiğiyle ilgili bazı tartışmalar var. Bazıları bu sürecin bilinçsiz olduğuna inanırken, diğerleri bir partner seçmenin hormonlar ve aşkın kombinasyonu sonucu olduğuna inanırlar.

Hormonların ve sevginin karar verici faktörler olduğuna inananlar, bir eş seçerken belirleyici unsuru genlerde buluyor. Her birimiz en iyi genlere sahip olduğunu düşündüğümüz bir partner seçeriz. Bu açıkça, içgüdüsel bir seçenektir, çünkü birisinin genetik yapısını bilmediğimiz kesindir.

Bu düşünce ekolüne dahil olanlar, kişinin sadece 3 ya da 4 dakika içinde birisine çekilmeye karar verdiğine inanırlar. Bunun seksi makyaj, markalı kıyafetler ya da süslü arabalar ile ilgisi yoktur. Bu kısa sürecin en etkili kısmı, biyolojik mahkemenin feromonlar oluşudur. Algılanamazlar ve bilinçli olarak bunların farkında olmazsınız. Ancak, atavistik algı mekanizmalarımız onlara karşı daha hassastır. Cinsel ilişki ve doğurganlığın iletişim kurmasını sağlarlar ve cazibe ve sevgiye yol açarlar.

birbirini kucaklayan aşıklar
Aşkın biyolojik açıklamaları hakkında diğer ilginç gerçekler
Romantik çekimde rol oynayan farklı unsurlar vardır. Örneğin, bazı çalışmalar, insanların benzer akciğer kapasitesine sahip olan romantik ortakları seçme eğiliminde olduklarını göstermektedir. Aynı şey kulak boyutunda, özellikle de kulak memenizin büyüklüğündedir. Ayrıca boyun çevresi ve bilek boyutunu da listeye ekleyebiliriz.

Nörobilim ayrıca, aşık olduğunuzda, hormonlarınızın bir coşku döneminden geçtiğini söyler. Temel olarak, beyin daha fazla “monoamin” üretir. Özellikle de vücudunuz daha fazla norepinefrin, dopamin ve serotonin üretir. Bu hormonların her biri, belirli davranışları provoke eden farklı tepkilere neden olur. Ne olduklarını görelim:

Norepinefrin “midenizde kelebekler” hissettiren şeydir. Bu mutluluk ve sinirliliği birleştiren güçlü bir duygudur. İnsanların havadan serbest atlayış yaptıklarında hissettikleriyle benzer.
Dopamin size bir güç ve refah duygusu verir. Aynı zamanda aşkın bir bağımlılık haline geldiği durumlarda da sorumlu olan hormondur.
Serotonin coşkulu ve heyecanlı hissetmenizi sağlar. Vücudunuzda yüksek serotonin seviyelerine sahip olduğunuzda, kendinizi mutlu hissedersiniz.
Gördüğünüz gibi, hormonlar ve sevgi her zaman el ele gider. Bununla birlikte, bu durum, aşkın biyolojik açıklamasının hikayenin sonu olduğu anlamına gelmez. Duygular ve hayal gücünüzün fizyolojinize de etkisi olabilir. Günün sonunda, insanız: biyolojik materyal ve psikososyal soyutlama, büyüleyici bir pakete sarılı haldedir.

Alıntıdır..
 

Pisadam

CEO
Üyelik Tarihi
2 Nis 2008
Konular
1,150
Mesajlar
12,622
MFC Puanı
20,450
Ancak bu kadar güzel anlatilabilirdi, anlatan her kimse tebrik ederim :)
 
Üst