• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sezeryan Ameliyatı

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
SEZERYAN AMELİYATI

B-8.52.42-24.3.2008-7103492.jpg

SEZERYAN AMELİYATI
Sezeryan normal doğumun anne ve çocuk için tehlikeli olduğu durumlarda zorunlu olarak yapılan bir ameliyat şeklidir. Şu günlerde ülkemizde kullanıldığı gibi normal doğumun bir alternatifi veya ağrı çekmek istemeyen hamilelerin seçtiği doğum şekli değildir. Maalesef şu an özel doktorların çoğunun çektiği gibi biz de bu sıkıntı içindeyiz. Hastalarımızın bir kısmı mutlaka sezeryan olmak istediklerini söylemekte biz ne kadar risklerini anlatsakta ve kabul etmek istemesekte bu kez hasta bunu kabul eden başka bir merkeze gitmektedir.Bu nedenle bazen şahsen ben de bu isteklerini kabul etmek zorunda kalmaktayım.Bu nedenle bu yazıyı sezeryanın ne olduğunu bir kez daha hastalarımıza anlatmak için yazıyorum

Sezeryan olmak istiyen hastalar doğumda ağrı çekmekten korktukları için veya kendilerini doğuma hazırlıyamadıkları için genelde böyle bir seçim yapıyorlar. Ancak şu an epidural aneztezi gibi çeşitli doğum ağrısını azaltan yöntemlerin gayet başarılı olduklarını görüyorum. Fakat her merkezde ağrısız doğum teknik olanakların azlığı nedeniyle uygulanamamaktadır. Bazı merkezlerde hastalarımızı doğuma hazırlamak için doğum öncesi eksezsiz proğramları ve psikolojik danışma merkezleri de bulunmaktadır. Bunlardan faydalanmanın sezeryan oranlarını düşüreceği kanaatindeyim.

Sezeryan iyi yapıldığı ve dokulara saygılı olunduğu taktirde ham hasta için hemde cerrah için çok zor bir ameliyat değildir. Bu ameliyat için genel aneztezi, spinal aneztezi veya epidural aneztezi yapılabilmektedir. Bu hem anestezi uzmanının hemde hastanın tercihine göre ve birlikte aldıkları karara göre seçilmektedir. Eğer genel aneztezi tercih edilmişse hasta ameliyat sırasında uyumakta ve hiç bir şey hissetmemektedir. Bunun dezavatajı ise cerrah çocuğu çıkartırken hızlı olmak zorundadır yoksa aneztetik maddelerden çocukta etkilenebilmektedir. Genel aneztezinin bilinen dezavatajlarıda ameliyatın risklerine eklenmektedir. Spinal aneztezi bel omurgaları arsında yapılan bir iğne ile belden aşağısının tamamen uyuşturulmasıyla yapılan aneztezi şeklidir. Bunda hasta çocuğun çıktıgını ve bütün ameliyatı hissetmekte ancak hiç ağrı hissetmemektedir. Genel anestezinin riskleri olmaması avatajıdır. Ayrıca çocuk hiç aneztezi almadığı için cerrahın hızlı olması çok önemli değildir. Görülen bence en sık hastayı rahatsız eden yan etkisi ameliyattan birkaç gün sonra oluşabilen başağrısıdır. Bunun olmaması için hasta çok sıvı tüketmelidir.İçinde kafein içeren ağrı kesiciler kullanabilir. Epidural aneztezi ve dezavantajları da ağrısız doğum kısmında ayrıntılı olarak bahsedilmiştir.
Daha öncede bahsettiğim gebi sezeryan bir ameliyattır ve bence appendisitten yumurtalık kisti için yapılan ameliyatlardan daha büyük bir ameliyattır. Ameliyat sonrası riskler aynıdır.Yara yerinde gelişebilecek enfeksiyonlar,ameliyatta fazla kan kaybı olması,ameliyat sonrası emboli atması gibi…Ayrıca sezeryan ameliyatı sonrası gelişecek gebeliklerde plasenta akreata gibi sezeryan sırasındaki eski dikiş yerine plasenta (çocuğun anne karnında beslenmesini sağlayan doku,eş )nın aşırı yapışmasıyla oluşan plasenta akreata denen hadiselerde de artış olmaktadır.

Yukarda bir kısmını saydığım nedenlerden dolayı sezeryanı elektif olarak (kendi isteğinizle) seçerken iki kere düşünmeniz gerektiğini tekrarlıyorum.

Op.Dr.Şükran Çakmak
 
Üst