Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Shakespeare Soneleri-William Shakespeare Tüm Soneleri
Ölüp gitti sanarak özlediğim tüm dostlar Senin güzel göğsünde bir araya geldiler; Orda hem aşk hem aşkın varlığı hükümdar Hem toprağa düştü sandığım sevgililer.
Yürekten inandığım sevgili yürekten çaldı Yalvaran yaşlarımı nice cenazelerde Ama bak onlar sende
kaldılar göçseler de Sen gömülü sevginin yaşadığı mezarsın Yitirdiğim dostlardan kalma andaçlar orda Benden ne aldılarsa hep senin olsun varsın: Artık yalnız senindir neler varsa onlarda.
Benim ömrüm bitince hâlâ yaşıyorsan sen Hoyrat ölüm gömünce kemiklerimi yere Talihin cilvesiyle bir göz atmak istersen Ölmüş dostundan kalan zavallı dizelere Karşılaştır hepsini bugünkü yapıtlarla:
Çok gerisindedirler ustaca yazanların: Onları şiir diye değil aşk için sakla:
Katına çıkamazlar bahtiyar ozanların. İçinden geliyorsa bana
söyle şunları: “Güçlenseydi dostumun Esin Perisi hele “Yaratısı aşardı aşkından doğanları. “Allı pullu yürürdü yüksek
rütbelilerle.
“Ama o öldü yeni ozanlar ondan üstün: “Onlarda sanat dostta aşk okuyorum bugün.”
Benim ömrüm bitince hâlâ yaşıyorsan sen Hoyrat ölüm gömünce kemiklerimi yere Talihin cilvesiyle bir göz atmak istersen Ölmüş dostundan kalan zavallı dizelere Karşılaştır hepsini bugünkü yapıtlarla:
Çok gerisindedirler ustaca yazanların: Onları şiir diye değil aşk için sakla:
Katına çıkamazlar bahtiyar ozanların. İçinden geliyorsa bana
söyle şunları: “Güçlenseydi dostumun Esin Perisi hele “Yaratısı aşardı aşkından doğanları. “Allı pullu yürürdü yüksek
rütbelilerle.
“Ama o öldü yeni ozanlar ondan üstün: “Onlarda sanat dostta aşk okuyorum bugün.”
Yakınmasan da olur artık kötülüğünden: Güllerde diken vardır gümüş çeşmede çamur; Tutulur ay ve güneş söner bulut yüzünden; En şirin tomurcukta iğrenç kurtlar bulunur. Kusursuz insan olmaz bende de kabahat az mı? Örnekler verip haklı bulmak suç işleyeni? Bu özürler büsbütün ahlâkını bozmaz mı? Günahlarından öte bağışlamışım seni. Benim aklım savunur senin şehvet suçunu; Avukatın gibiyim dâvâcın olsam bile:
Suçlu ben’im yargıca kendim söylerim bunu İç savaşa tutuşur bende nefret sevgiyle. Suç ortağı olmaya gösteriyorum rıza Hiç acımadan beni soyan tatlı hırsıza.
İtiraf edeyim ki ikimiz apayrıyız Birleşik olsa bile bölünmeyen sevgimiz: Bu utanç lekeleri bende kalacak yalnız Bana nasib olacak çile doldurmak sensiz. Duyduğumuz sevgiler birdir bir bakıma Yaşamımızı bölen acıklı ayrılıklar
Sevginin birliğini altüst edemez ama Sevişmenin tadından tatlı saatler çalar.
Sevgilim olduğunu açıklamam artık ben Yanıp yakıldığım suç lekelerdiye seni Bana iyilik edip şeref veremezsin sen Feda etmeden kendi adının şerefini:
Sakın buna kalkışma; öyle ki sana sevgim Benim olduğun için iyiliğin de benim.
Seyredip haz duyar ya çökmüş bir baba hani Kabına sığamayan delifişek oğlandan Ben de kaderim yaman sakat edeli beni
Huzur duyarım senin erdeminden vefandan. Güzellikle soyluluk servet akıl hep sende Bunlardan biri ya da hepsi ondan da fazla.
Hakçası bu: başına taç oldu onlar; ben de Bu eşsiz hazineye katılıyorum aşkla. Ne sakat ne zavallı ne acıklıyım artık
Bana öyle yaman güç verdikçe senin gölgen Yeter de artar bile senden aldığım varlık: Görkeminden bir parça alıp yaşıyorum ben. Dilerim senin olsun en iyi ve en kutlu; Bu dileğimle bile olurum on kat mutlu.
Çeker mi benim Esin Perim konu kıtlığı Sen şiirime sebil ettikçe soluğunu Yanında kaba kâğıt kalemin kof kaldığı Hoş varlığın oldukça bana en tatlı konu? Ah tüm teşekkürleri övgüyü kendine sun; Varsa al yazdığımda değerli gördüğünü. Sen yaratıcılığa ışıklar saçıyorsun.
Sanki kim dilsiz kalıp yazamaz ki övgünü. Sen onuncu Peri ol kötü ozana gelen Yaşlı dokuz Periden on kat yüksek değerin; Gür esinlerle dolu Peridir sana gelen:
Bu günü aşan sonsuz dizeleri getirsin.
Bu deney çağına hoş gelirse Esin Perim Üzgüsü benim olsun övgüsü senin derim.
Hepsini al sevgilim ne sevgi varsa bende Çoktan senin olmayan ne sevgi sağlarsın ki? Gerçek der misin ona eline geçirsen de
Sevdiklerimin hepsi sende değil mi sanki? Sevgilimi alırsan gerçek sevgim uğruna Ses çıkarmam onunla keyif sürdüğün için; Sevgime sırt çevirip el uzatırsan ona Kendini aldatırsan suçun büyüğü senin.
Tatlı hırsız yine de bağışlarım suçunu Sen varımı yoğumu alırsan bile benden; Oysa daha acıdır sevenler bilir bunu Sevginin haksızlığı nefretin sillesinden. Güzel ****** kötülük iyi görünür sende; Biz düşman olmayalım can evimi söksen de.
Ben kalbinden uzakken fırsat kaçırmayarak Yaptığın şu sefahat şu çapkınlıklar var ya: Hepsi de güzelliğin gençliğin için bir hak Çünkü nereye gitsen arzu koşar oraya ..
Herkes seni kazanmak ister cömertsin diye; Sen afet bir güzelsin: sevaptır güzel sevmek. Kadın karar vermişse ağına düşürmeye Anasından doğmuş
mu ondan kaçacak erkek? Ah yine de kalbinden kovmazsın belki beni; Güzelliğini hoppa gençliğini kınarsın Onlar sefahatte de bırakmazlar peşini:
Zorlanırsın ve çifte ihanete kalkarsın Güzelliğinle çekip aldığın kadına da O güzellikle beni aldatarak sana da.
O kadın senin oldu: derdim değil yalnız bu; Onu eşsiz bir aşkla seviyordum doğrudur; Ama sen onun oldun yas'a boğdun rûhumu: Sevgi yok olup gitti beni kahreden budur. Bağışlarım çünkü aşk suça iter seveni.
Sen onu seviyorsun ben seviyorum diye; O da benim uğruma aldatıyor ya beni Hatırım için razı dostumdaki sevgiye. Ben seni yitirirsem kaybım aşkımın kârı Ve onu yitirirsem dostumun kazancı var; İkisi birleşti de ben yitirdim onları
Gönlümü almak için bana haç çıkardılar. Sevinçliyim yine de: dostumla tek varlığız; Ne hoş düzen! O kadın beni seviyor yalnız.
Düşünceye dönüşse benim etim kemiğim Yolum kurban gidemez hoyrat mesafelere; Ben tüm uzaklıkları aşıp erişeceğim Sınırsız ötelerden senin olduğun yere. Varsın sımsıkı basın ayağım topraklara Dünyada bir köşede senden uzak mı uzak Çevik düşünce sıçrar dinlemez deniz. kara Ulaşır özlediği yere hayal kurarak.
Ben düşünce değilim: ah düşündükçe bunu - Sen gittin ben uçamam -
bu öldürüyor beni; Alt tarafı varlığım biraz toprak biraz su: İnleyerek beklerim geleceğin keyfini. Bu iki som maddeden birbirinin yasına Nişan takan o ağır yaşlar kalacak bana.
Öbür ikisi hafif hava paklayan ateş Ben nerdeysem onlar da hep seninle beraber: Birisi düşünceme öteki arzuma eş; Bir vardır bir yok: böyle hızla kayıp giderler. Bu uçucu maddeler yel yeperek yol alır. Aşk elçileri gibi. sevecenlikle sana;
Canım dört maddedendir. o ikisiyle kalır Üzgün yürekle düşer ecelin kucağına. Tüm varlığım kavuşur öz yapısına derken:
O hızlı haberciler senden dönmüştür işte – Onlar bana müjdeler getirmiştir gelirken Senin sağ sapasağlam olduğunu görmüş de. Duyunca mutluyumdur sonra sevincim söner; Yine elçi yollarım hüzün kalbime döner.
ganimeti yüzünden: Gözüm kovar gönlümü seni görmesin diye Gönlüm ister gözüme pay vermemek yüzünden. Gönlüm bildirir senin orada yattığını Öyle bir hücrede ki giremez billur gözler;
Gözüm inkâra kalkar gönlün anlattığını Güzel yüzünün
ona sığındığını söyler. Gönlü dinleyip karar vermek için toplanır Düşünceler kurulu: soruşturur hakçası Kurulun yargısıyla bir karara bağlanır Seven gözün payıyla duyan gönlün parçası: Senin dış güzelliğin olur gözümün payı Gönlüm kazanır aşkın gönlündeki dünyayı.
Anlaşıp birleştiler benim gözümle gönlüm. Karşılıklı iyilik yaparlar gerek varsa:
Bir bakışa acıkıp azap çekerse gözüm Ya da seven kalbimi hıçkırıklar boğarsa. Gözlerim. sevgilimin resim şölenindedir. Gönlümü çığırırlar renklerin cümbüşüne; Güzlerim de gönlüme konuktur arada bir Ve candan ortak olur bu sevdanın düşüne.
Ya resminle bendesin ya benim aşkımla bak. Sen hep can evimdesin uzaklara gitsen de. Kalamazsın bendeki düşüncelerden uzak. Ben hep onlardayım ya. onlar her zaman sende. Onlar uyusalar da resmin işte karşımda Gözü gönlü uyutmaz şölen yapar canımda.
Nasıl da özenmiştim yola çıkmadan önce: Değersiz her malımı mahzene kapatarak Tam bıraktığım gibi bulmak için dönünce En güvenli yerlerde hınzır ellerden uzak.
Mücevherlerim senin yanında çerden çöpten: Sen eşsiz huzurumdun şimdi yas olacaksın; Sen ki canlar canısın derdim günümsün hepten En adi hırsızların elinde oyuncaksın.
Ben sandığa koymadım kilitlemedim.seni; Yoksan bile ordasın diye bildiğim yere Can evime usulca sokup gizledim seni Girip çıkasın diye kendi keyfine göre. Seni çalarlar ordan bile işte korkum bu: Böyle değerli ödül hırsız eder namusu.