• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sizce din seçme konusunda özgür müyüz?

Evet, özgürüz. Din zaten özgürlük ile tercih edilecek bir şeydir. Din adına baskı yaparsanız orada müslüman değil ancak münafık üretirsiniz ki bu hiçbir şeye yaramaz.

İnsanlar özgür iradesi ile dinini seçer. Bu açıdan ben Allah'a Elçisi'ne Kuran'a iman etmekten dolayı mutluyum. Kurandaki hurafesiz din çok güzel ve insanları kula kul olmaktan engelliyor. Ancak gelenekteki şirke bulanmış, akıl düşmanı, Kuran'dan uzak zihniyeti sevmiyorum. Biz yalnız Allah'a kulluk ederiz, onlar Allah'ın peşi sıra Allah'a şirk koştukları evliyalara kulluk ederler. O zihniyetleri sevmiyorum. Ancak ayetleri ve sahihliği kesin olan hadisleri kabul ederim. :smile:

Ateizmi de bir inkar psikolojisi olarak görüyorum. Allah'a kul olmayanların nelere kul olduklarını gördükçe, Allah'a kul olmanın özgürlüğün en üst noktası olduğunu görüyorum.

Yapma hocam olmadı şimdi :sigara

Ortada bir seçim söz konusu değil ki özgürlük olsun. Münferit örnekler var tabi, "Brezilyalı forvet Fred Müslüman oldu" gibisinden. Bak işte bu özgür seçimdir ancak doğuştan itibaren soyut düşünme yetisi olmayan çocuklara bile din eğitimi verilir. O da genelde ailenin inandığı din hangi dinse onun eğitimidir. Seçenekler sunulmaz. Seçenek sunulmadığı için seçim de olmaz. Haa bu iyidir, kötüdür, faydalıdır, zararlıdır, gereklidir, gereksizdir bambaşka bir olay ancak din seçimi için özgürdür yargısına varmak, özgürlük kelimesinin anlamıyla bağdaşmaz :sigara
[BILGI]
[H2]özgürlük[/H2]​
  1. Herhangi bir koşulla sınırlanmama, zorlamaya, kısıtlamaya bağlı olmaksızın düşünme ve davranma durumu.
    Eş anlamlısı: hürriyet

FELSEFE TERİMİ
  2. insanın, her türlü dış etkiden bağımsız olarak kendi istencine, kendi düşüncesine göre karar vermesi durumu.
[/BILGI]

Yapma hocam olmadı şimdi :sigara

Ortada bir seçim söz konusu değil ki özgürlük olsun. Münferit örnekler var tabi, "Brezilyalı forvet Fred Müslüman oldu" gibisinden. Bak işte bu özgür seçimdir ancak doğuştan itibaren soyut düşünme yetisi olmayan çocuklara bile din eğitimi verilir. O da genelde ailenin inandığı din hangi dinse onun eğitimidir. Seçenekler sunulmaz. Seçenek sunulmadığı için seçim de olmaz. Haa bu iyidir, kötüdür, faydalıdır, zararlıdır, gereklidir, gereksizdir bambaşka bir olay ancak din seçimi için özgürdür yargısına varmak, özgürlük kelimesinin anlamıyla bağdaşmaz :sigara
[BILGI]
[H2]özgürlük[/H2]​
  1. Herhangi bir koşulla sınırlanmama, zorlamaya, kısıtlamaya bağlı olmaksızın düşünme ve davranma durumu.
    Eş anlamlısı: hürriyet

FELSEFE TERİMİ
  2. insanın, her türlü dış etkiden bağımsız olarak kendi istencine, kendi düşüncesine göre karar vermesi durumu.
[/BILGI]

Atalar dini diyoruz biz ona müslümanlık, hristiyanlık ya da ateizm değil her çocuk doğunda zaten annesi babası ona bir şeyler dayatır. Mesela ateist bir ailede doğan çocukta ateist olarak büyür. Seçim için zaten aklen olgunlaşmak ve özgür bir ortam gerekir. Din dediğimiz şey zaten o zaman işe yarar. O zaman esas anlamıyla zaten iman olursun.

Müslümanlık açısından bu durum daha da nettir. Biz anne, babalarımız müslüman olduğu için müslüman olmayız. Biz Kuran'a inanıp, Peygamberimizin Elçiliğini tastik ettiğimiz onu doğruladığımız zaman gerçek anlamıyla müslüman oluruz. Yoksa öbürü taklit imandan öteye geçmez. Ve bir kısım İslam alimlerine göre taklit imanın bir değeri yoktur. Var diyenler de istenilen imanın sorgulamalara ve temellendirmelere dayanan bir iman olmask gerektiğini söylerler.

İnsanlığın %90 zaten atalar dininin yolcusudur. Nedir bu din? Sorgulamadan her şeye körü körüne inanmak.. :smile:

Kuran bu tavrı ve dini sürekli yeriyor. Bu konuda bir sürü ayet var. Bana gelirsek benim evimde Tevrat ve İncil'de var ve ara sıra onlara da bakıyorum ve iyi ki İslam'ı seçtiğim için mutlu oluyorum. Çünkü bazı çelişkiler direkt gözüme çarpıyor. Akla en uygun din, ve en özgürlükçü din İslamdır. İslam'da sonuçta sadece Allah'a kul olmak vardır. Bu demektir ki, Allah dışında başka hiçbir şeye kul olmayacaksın.. Ayrıca dinin sosyal adaleti ön plana çıkaran yönünü de seviyorum. Din sadece namaz kılmak ya da dua etmek değildir. Salih amel gibi bir yönü de vardır. Fakire yardım, yoksulu doyurmak, yetime sahip çıkmak falan.. Bugün bizim ihtiyacımız olan şeyler zaten bunlar değil midir?

Diğer seküler düşünceleri felsefi açıdan tutarsız bulduğum için zaten uzağım. Kuran'daki İslam güzel ama bize din diye dayatılan gelenekteki dini ben de sevmiyorum zaten. O zihniyetten koptum. ^^

Din dayatılmasına karşıyım zaten. Ancak aklını kullanan bir şekilde doğruyu bulur. Birazda bunun için değişime açık birsi olmak gerekiyor. Çok sabit fikirli insanlar bunu başaramaz. :smile:

Atalar dini diyoruz biz ona müslümanlık, hristiyanlık ya da ateizm değil her çocuk doğunda zaten annesi babası ona bir şeyler dayatır. Mesela ateist bir ailede doğan çocukta ateist olarak büyür. Seçim için zaten aklen olgunlaşmak ve özgür bir ortam gerekir. Din dediğimiz şey zaten o zaman işe yarar. O zaman esas anlamıyla zaten iman olursun.

Müslümanlık açısından bu durum daha da nettir. Biz anne, babalarımız müslüman olduğu için müslüman olmayız. Biz Kuran'a inanıp, Peygamberimizin Elçiliğini tastik ettiğimiz onu doğruladığımız zaman gerçek anlamıyla müslüman oluruz. Yoksa öbürü taklit imandan öteye geçmez. Ve bir kısım İslam alimlerine göre taklit imanın bir değeri yoktur. Var diyenler de istenilen imanın sorgulamalara ve temellendirmelere dayanan bir iman olmask gerektiğini söylerler.

İnsanlığın %90 zaten atalar dininin yolcusudur. Nedir bu din? Sorgulamadan her şeye körü körüne inanmak.. :smile:

Kuran bu tavrı ve dini sürekli yeriyor. Bu konuda bir sürü ayet var. Bana gelirsek benim evimde Tevrat ve İncil'de var ve ara sıra onlara da bakıyorum ve iyi ki İslam'ı seçtiğim için mutlu oluyorum. Çünkü bazı çelişkiler direkt gözüme çarpıyor. Akla en uygun din, ve en özgürlükçü din İslamdır. İslam'da sonuçta sadece Allah'a kul olmak vardır. Bu demektir ki, Allah dışında başka hiçbir şeye kul olmayacaksın.. Ayrıca dinin sosyal adaleti ön plana çıkaran yönünü de seviyorum. Din sadece namaz kılmak ya da dua etmek değildir. Salih amel gibi bir yönü de vardır. Fakire yardım, yoksulu doyurmak, yetime sahip çıkmak falan.. Bugün bizim ihtiyacımız olan şeyler zaten bunlar değil midir?

Diğer seküler düşünceleri felsefi açıdan tutarsız bulduğum için zaten uzağım. Kuran'daki İslam güzel ama bize din diye dayatılan gelenekteki dini ben de sevmiyorum zaten. O zihniyetten koptum. ^^

Din dayatılmasına karşıyım zaten. Ancak aklını kullanan bir şekilde doğruyu bulur. Birazda bunun için değişime açık birsi olmak gerekiyor. Çok sabit fikirli insanlar bunu başaramaz. :smile:

İstisnai olaylardan yola çıkarak tüm durumu kapsayan çıkarım yapmak bilimsel bir yaklaşım olmaz, onu demek istedim :D Sonuçta 90% atalar dinine mensup demişsin ki ben bunu baz alırım din seçiminde insanların özgür olup olmadığını kıyaslarken. Uygulamada ve bazı hadislerde bu dayatma var yalnız unutmadan onu da ekleyeyim.
Sebra (r.anh) "Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu" demiştir:
"Çocuk 7 yaşına gelince namaz kılmasını emrediniz. 10 yaşına gelir de kılmazsa dövünüz (ve yataklarını ayırınız.)"
Yoksa yazdığın sıkıntılardan bende muzdaribim. Farklı fikirler düşünsel konularda elbette olacaktır.

İstisnai olaylardan yola çıkarak tüm durumu kapsayan çıkarım yapmak bilimsel bir yaklaşım olmaz, onu demek istedim :D Sonuçta 90% atalar dinine mensup demişsin ki ben bunu baz alırım din seçiminde insanların özgür olup olmadığını kıyaslarken. Uygulamada ve bazı hadislerde bu dayatma var yalnız unutmadan onu da ekleyeyim.

Yoksa yazdığın sıkıntılardan bende muzdaribim. Farklı fikirler düşünsel konularda elbette olacaktır.

Uydurma hadisler iman konusuna girmiyor. :smile:
Maalesef üzülerek söylüyorum ki dünyada en çok iftira edilmiş iki insan var. Biri Hz.İsa diğer Hz. Muhammed ... Emin olabilirsin buna.. Zaten daha hayatta iken Peygamber adına yalanlar uydurmak başlamıştı.. 4 halife döneminden sonra da işler iyice çığrından çıktı. Günümüzde halen de uyduruluyor durmuş değil yani.. Mehdi ile ilgili taze hadisi şeriflere(!) Adanan Oktar'ın sitesinden bakabilirsin. Ya da 16 Nisan hadisi diye yeni uydurulan sözlere.. :p Uydurma çok..

Uydurma hadislere en çok karşı olan insanlardan biriyim. Bu hadise doğru dememiz mümkün değil çünkü Kuran ile çelişiyor. Kuran'da ibadetler emredilir ama yapmayana dünyalık bir ceza verilmez. Hesabını ahirette Allah'a verir.

Hadislerin birçoğu uydurmadır. Emin olabilirsin buna çok sahihmiş gibi gelen bazı hadislerde dahil.. Hadis kınusunda ben zaten seçiciyim. Hepsini reddetmem de kabul etmem de.. Falanca birinin kitabında diye de bir hadis asla sahih olmaz. Kuran'a uygun olması gerekir. :smile:

Bu baskıdan hepimiz şikayetçiyiz zaten. ^^
Ben sadece indirilen din için iyi diyebiliriz. Yoksa İslam adına başka bir din uydurulduğunu bugün biraz akledebilen herkes kabul ediyor.. Var böyle yanlışlıklar maalesef.. İslam'da bu tarz şeyler yüzünden geri kaldı..

Ben bu sözü Peygamberimizin söylediğine inanmıyorum. Bunu uyduran kişinin niye uydurduğunu anlamak da o kadar zor değil.. :smile:

yaklasık 10 dakikadır oku oku basım dondu :D baya yorumlamıssınız .. herkesin sozune saygım var benim sozlerime de olmasını temeennni ederim..

birincisi dinler diyen kardeslerime eğer bunu diyen kişiler özgürce yada zorla islamiyeti benimsemisse demesinler tek din vardır oda islamiyettir diğerleri nedir ben demem zira bir musluman dinler dediği an hak dini coğaltmıs olucaktır diyanet fetva hattı orda hatta hada açıklayıcı oluyum zamanında gülen cemaatinin vatikanda dinler !! arası diyalog olgusuna verilen sozleri hatırlayın ..

gelelim konumuza herkes istediğini istediği ölçüde secme hakkına sahiptir neden bilirmisiniz sizin dine mensubiyeti kabul yasınız ergenliğinizle baslar evveli ailesel etkenler olduğunu varsayarak soyluyorum. 15inizde deist atesit bile olabilirsiniz ben birine sen niye ataesitsin demem .. bana ne ..

islamiyet özgürlükcüdür kimseye karısmaz hatta allah yaratırken insana isyan etme özgürlüğünü bile vermiş baksanıza :)

din 'ler denmesi bile tehlikelidir kardeslerim bu eski bi inanısın istediği propagandadır .. en uzun sureli hak din yahudiliktir o donemde biraz arastırırsanız tek din hakimeyiyeti ve zıvalayan inanları olmustur açığı kapakmak roma ve yunan mitolojisine kalmıstır .. bırakın dinler sozunu mezhepler bile cosmus durumda onu takiben cemaatler baksanıza ozgurluğe alabildiğine ozgursun işte ...

bir cocuk namazı ailesinden gorur ama okulda baslararadasları ile baslar yapmaması gereken seylere yada yapması gereken seylere cevre faktoru bu kadar az bu kadarçok muhim .. allah isyan hakkı bile vermişse herseyde özgürdür insanoğlu yasarken ama bir suresi var tovbe etmekte bile ozdgurdur son nefese kadar onu aşmamaya baksın özgür insanlar sonrası sııntı ...

tesekkurler...

"Çocuk 7 yaşına gelince namaz kılmasını emrediniz. 10 yaşına gelir de kılmazsa dövünüz (ve yataklarını ayırınız.)"

bu uydurma kardesim ozur dilerim de .. iki hadisi toplamıslar hafifce korkutunuz kısmınıda dovunuze cevirmişler islamiyette erkek yani ev resisi sorumludur cehennemden korkmuyorsan karını cocuğunu ozgur bırakabilirsim demek .. arap yarımadasında kız ve erkek cocukları buyasta ergen olurlar bu yuzden o yas soylenmiştir ..

Allah A kurana inancım tam Müslüman bir ülkede doğduğum için çok şanslıyız
Hint dizilerine bakıyorum da onlar için üzülüyorum ne kadar değişik inançları ,adetleri var
Ama şu bir gerçek kadınlar hr ülkede eziliyor değişen bir şey yok

Değiliz daha doğduğumuz andan itibaren ailen senin için seçimi yapıyor, olmadı okulda devletin resmi dini ile ilgili zorunlu din dersleri geliyor kişi anca 18 yaşını geçtikten sonra din seçme değilde din değiştirme hakkını kullanabiliyor,

Modern toplumlar da ban göre olması gereken belli bir yaşa kadar çocuklara din seçmesine izin verilmemeli bu aşama da dinler tanıtılmalı gerek cami kilise tapınak vs yerlede din adamlarıyla çocukları görüştürmeli her din hakkkında pozitif yaklaşımda bulunmalı

misal ülkemizde yaygın olan yaklaşımlar budizm veya doğu dinlerine puta tapıyorlar veya dinsizler hindistanın kutsal saydığı ineğe tapıyorlar, ondan sonra incil için orjinal değil, kuran-ı kerim için son kitap doğru yol bu gibi halk arasında ayrımlar

pozitif yaklaşımda bunların hiçbirinden bahsedilmeyip her din detaylıca anlatılıp ibadet yerleri ziyaret edilip sonrasında kişinin tercihine bırakılması gerek

eleştiren arkadaşlarımız olabilir önceden söyleyim müslümanım

bu uydurma kardesim ozur dilerim de .. iki hadisi toplamıslar hafifce korkutunuz kısmınıda dovunuze cevirmişler islamiyette erkek yani ev resisi sorumludur cehennemden korkmuyorsan karını cocuğunu ozgur bırakabilirsim demek .. arap yarımadasında kız ve erkek cocukları buyasta ergen olurlar bu yuzden o yas soylenmiştir ..

Tirmizi de geçtiği rivayet ediliyor ki Tirmizi sahih kabul edilen bir hadis kaynağıdır. Aynı zamanda Ebu Davud ta da geçiyor. Sahih değil diyen henüz görmedim, duymadım.

Konu: Namazın Eda Ve Kazasının Vücubu Hakkında
Kaynak: Ebu Davud, Salat 26, (494); Tirmizi, Salat 299, (407)
Ravi (r.a.): Sebretü'bnu Ma'bed
Hadis: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Yedi yaşına geldi mi çocuğa namazı emredin, on yaşına geldi mi kılmadığı takdirde dövün." (Tirmizi'nin rivayetinde "Çocuğa namazı yedi yaşında öğretin, kılmadığı takdirde on yaşında dövün" şeklindedir.)

Neyse mevzu bu da değil zaten. :sigara Ben olaya basite indirgeyerek yaklaşıyorum. Bir seçimin özgürlüğünü belirleyen en temel etmen bütün seçeneklere eşit mesafede olunması ise ( ki bence öyle ) özgür değildir. Eğer ilerleyen zamanlarda seçme hürriyetinin var olmasıysa özgür seçim, o zaman özgürüz.

Ancak şu da var ki, şu an benim Antalya'da 5 yıldızlı otellerde bir ay tatil yapma özgürlüğüm anayasal hak olarak tanımlanmış olsa bile bu eylemi gerçekleştiremiyorum param olmadığı için :D Bu da bir özgürlük değil de nedir :sigara

Tirmizi de geçtiği rivayet ediliyor ki Tirmizi sahih kabul edilen bir hadis kaynağıdır. Aynı zamanda Ebu Davud ta da geçiyor. Sahih değil diyen henüz görmedim, duymadım.

Neyse mevzu bu da değil zaten. :sigara Ben olaya basite indirgeyerek yaklaşıyorum. Bir seçimin özgürlüğünü belirleyen en temel etmen bütün seçeneklere eşit mesafede olunması ise ( ki bence öyle ) özgür değildir. Eğer ilerleyen zamanlarda seçme hürriyetinin var olmasıysa özgür seçim, o zaman özgürüz.

Ancak şu da var ki, şu an benim Antalya'da 5 yıldızlı otellerde bir ay tatil yapma özgürlüğüm anayasal hak olarak tanımlanmış olsa bile bu eylemi gerçekleştiremiyorum param olmadığı için :D Bu da bir özgürlük değil de nedir :sigara

hadisin aslı bu simdi oldu..eş ve cocuk karmasa olmustu diğerinde eyw paşam

özgürlüğe gelince antalya kısmına katılıyorum katar da yasayasım var benim de :D

Ben Antalya da yaşıyorum da ne oluyor herkes tatile geliyor buraya ama ben tatil yapamiyorum yazın tadını çıkartamıyorum

Ben Antalya da yaşıyorum da ne oluyor herkes tatile geliyor buraya ama ben tatil yapamiyorum yazın tadını çıkartamıyorum

sen ozgurlukler ülkesinde yasıyorsun :D sende istanbula gel ..ne diyim benim için tatil orman ve doğa deniz değil zaten ..ama buda secim özgürlük bence..

Geri