• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Skeet ve Trap Nedir, Farkları Nelerdir?

mum

Özel Üye
Üyelik Tarihi
3 Nis 2008
Konular
2,214
Mesajlar
2,424
MFC Puanı
1,030
Trap Atıcılığı; uçan nesneleri hedefleyen atış türü olan Trap’ın kökeni güvercinleri vurmak için yapılan atıştan ortaya çıkmış ve günümüzde atış sporu dallarından biri haline gelmiştir. Makinelerden fırlatılan kil plaklar Trap atışının hedefi olarak kullanılan materyaldir. Geçmişte “ clay pegion” ismi ile anılan kil plaklar günümüzde “clay target” olarak kullanılmaktadır.

Olimpik bir spor dalı olarak faaliyet gösteren trap atıcılığı eskiden basit bir sistem kullanılarak tek yöne uçan plaklara atış yapmak üzerine kuruluydu ancak bugün gelişmiş makinalar kullanılarak farklı açılarda fırlatılan plaklara yapılan atış tipi haline gelmiştir. Atış plakları hemen hemen orta boy bir fincan tabağı büyüklüğünde ana maddesi zift olan bir malzemeden yapılmaktadır. Plakların en önemli özelliği düzgün uçabiliyor ve kırılabiliyor olmasıdır. Trap Atıcılığı, süperpoze veya yarı otomatik tüfekler kullanılarak yapılır. Trap tüfeklerinde olması gereken özellikler arasında, uzun menzilli atış yapıldığı için saçmanın hedefe huzme halinde gitmesini kolaylaştıran dar şoklu namlu olması gerekmektedir. Plaklar fırlatıldığında uzaklaşır ve uzaklaşırken yükselir, bu sebeple dik kundaklı tüfek tercih sebebidir. Tüfeklerin atış esnasındaki sarsıntısını minimize etmek için de ağır tüfekler tercih edilir. ISSE (Uluslararası Atıcılık Federasyonu) nin belirlediği kurallara göre Trap atışlarında24 gr. 7 ½ saçma numaralı fişek kullanılır. Boyut ve gram olarak daha aşağısı atışta kabul edilir ancak daha üst değerlerde fişek kullanımı yasaktır.

Trap atışında plaklar atıcının 15m önünde bulunan çukurlara koyulmuş makinelerden fırlatılır. Her atıcının önünde 3 adet makine bulunmaktadır ve bu makinelerden plaklar 3 farklı yönde çıkar. ( Sağ, sol ve orta) Plaklar makinenin 10 m. uzağında minimum 1,5 m. maksimum 3,5 m. mesafesinde uçuyor olmalıdır. Plaklar atıcının mikrofona verdiği komutla anında çıkar. Maksimum 76 m. ileriye düşer. Bir seri 25 atıştan oluşur ve atıcılar 10 sağa, 10 sola ve 5 ortaya fırlatılan plağa atış yapar. Plakların çıkış yönü ve sırası bilgisayarda tanımlanmış bir program aracılığıyla yapılır. Atıcı plağın yönünü önceden bilemez. Toplamda 5 atış istasyonu vardır, atıcılar bu istasyonları 5 tur dolaşır ve 25 atışlık 1 seriyi tamamlamış olurlar. Yarışma süresince erkek atıcılar 125 plağa (5 seri, 5×25),bayan atıcılar 75 plağa (3seri, 5×25) ateş eder. Trap atıcısının her bir plağa iki fişek atma hakkı bulunmaktadır ve vurulan her bir plak 1 puandır. Vurulan plak “ vuruş” , vurulamayan plak “manke” olarak adlandırılır. Kendinizin de satın alabileceği, uygun bir arazide rahatlıkla kullanabileceğiniz portatif trap makinaları bulunmaktadır.




Skeet Atıcılığı, diğer atış tiplerinden farklı olarak çok daha hareketli ve bu sebeple de hem atıcıya hem de seyredene çok zevkli gelen atış branşıdır. Skeet atışında süperpoze veya iki atış yapabilecek otomatik tüfekler kullanılır. Skeet için kullanılacak tüfekte namlu şoku ( namlunun ağız kısmının geniş olması ) çok önemlidir ve atıcıya büyük avantaj sağlar. Skeet için özel olarak şoklanmış namlular vardır. Bunun sebebi plağın vurulacağı noktada saçmanın optimum dağılımına ulaşmasını sağlamaktır. Skeet atıcılığında plaklar 140 km/h süratle büyük ve küçük olmak üzere 2 farklı kuleden fırlatılır. Skeet atışı için 24 gr’lık 12 cal. 9 1/2 numara saçmalı fişekler uygundur. Daha kalın saçma ve daha ağır fişeklerin kullanımı yasaktır. Traptan farklı olarak skeet’ te her plakaya 1 tek fişek atma hakkı vardır, tüfek omuzda değil kalça hizasında tutularak ateş etmeye hazır beklenir, plaklar kulelerden çıkar ve iki kule arasında belirlenmiş bir mesafede bu atışın yapılması gerekmektedir. Erkekler her bir seride 25 atış yaparak beş seri, bayanlar her bir seride 25 atış yaparak üç seri tamamlar. Skeet zor görünen bir atış branşıdır. Skeet istasyonu yarım ay şeklindedir ve 8 istasyondan oluşur. 1. Ve 7. İstasyonlar kulelerin tam dibindedir. 8. İstasyon ise 2 kule arasındadır. Plaklar hep aynı açıyla çıkar ancak atıcı açısını değiştirerek farklı posizyonlarda atış yapmak durumundadır. Kulelerden plaklar istasyona göre bazen tek bazen çift çıkar. Her bir plağa da tek bir fişek atma hakkı olduğundan dolayı dışarıdan çok zor görünmektedir. Özellikle 140 km / h hızında zıt yönde çıkan plağın ikisini birden belirli bir mesafe içerisinde vurmak ciddi bir antreman gerektirmektedir. 2 kule ortasında bir direk vardır ve plaka bu orta noktanın ortalama 4.5 m üzerinden geçerek gider ve ortalama 65 m uzağına düşer. Plaklar belirtilen aralık dışında vurulursa ya da vurulamazsa “ manke” olarak adlandırılır. Özellikle 8. İstasyon Skeet atıcıları için zorlu bir istasyondur. Skeet ve trap atıcıları için giysi ve aksesuar çok önemlidir. Giysi olarak genellikle bol cepli atış yeleği kullanılır. Bu bir moda haline gelmiştir. Göz ve kulak sağlığı için de gözlük ve kulaklık özellikle kullanılması gereken aksesuarlar arasındadır. Gözlük özellikle görüş açısını düzenlemek, plağı net görmek ve plaktan kopan parçalardan gözü korumak açısından oldukça önemlidir.
 
Üst