• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Sosyal Medya Düzenlemesi Hakkında Tartışma Yaratacak Anket Sonuçları Belli Oldu

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
2 Temmuz’da detayları belli olan yeni sosyal medya düzenlemesine göre yasada bazı değişiklikler yapılması parlamentoda tartışılacak. YouTube, Netflix ve Telegram gibi sosyal medya platformlarının Türkiye’deki faaliyetleri üzerinde denetim ve BTK’ya tanınması planlanan geniş yetkileri içeren düzenleme hakkında vatandaşlar görüşlerini bildirdi.

Resmi Telegram kanalımız aracılığıyla gündemdeki en sıcak gelişmeleri paylaşmaya ve yine gündeme ilişkin vatandaş görüşünü almaya devam ediyoruz. Bu haftanın en önemli başlıklarından birisi ise sosyal medya. Gerek TikTok’un veri ihlali üzerine başlatılan soruşturma gerek uzun süredir tartışılan sosyal medya düzenlemesiyle yoğun bir haftayı geride bırakmış olduk.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1 Temmuz 2020’de yaptığı açıklamalar, ülkemizde faaliyet gösteren sosyal medya platformlarının bazılarının kapatılması ihtimalini gündeme getirdi. Ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, kapatılmanın söz konusu olmadığını ve sadece ciddi ölçüde denetim getirileceğinin sinyallerini verdi. 2 Temmuz’da ise sosyal medya düzenlemesinin ilk detayları belli oldu.

sosyal medya düzenlemesi



Sosyal medya düzenlemesinde neler var?
  • Sosyal medya denetimini artırmak için 5651 ve 5809 sayılı kanunlarda değişikliğe gidilecek, BTK'ya geniş yetkiler tanınacak.
    • BTK, kamu yararını gerekçe göstererek Netflix, WhatsApp, Telegram gibi uygulamaları "şebekeler üstü hizmet" uygulamalarını engelleyebilecek.
    • BTK, isterse jandarma eşliğinde sosyal medya sitelerinin Türkiye ofislerinde denetim yapabilecek.
  • Tüm sosyal medya platformlarına Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu getirilecek.
    • 30 gün içinde temsilcilik açmayan sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de bant genişliği %50 daraltılacak.
    • Eğer yine temsilcilik açılmaz ise ilgili site Türkiye'de tamamen kapatılacak.
  • Kullanıcı bilgilerinin Türkiye'de tutulması zorunlu olacak.
  • Uyarılan içerikler silinmezse sosyal medya şirketlerine ceza verilecek, içeriğe erişim engellenecek.
  • Sosyal medya kullanıcıları da içerik kaldırma talebinde bulunabilecek.
    • Kullanıcı talebini reddeden platformlara para cezası uygulanacak.
Sosyal medya düzenlemesi hakkında 10 bin vatandaş görüş bildirdi:

Resmi Telegram kanalımız üzerinden düzenlediğimiz ankete 10 bin 400 kişi katılım sağladı. Katılımcıların %20’si sosyal medya düzenlemesinin tamamını desteklerken; %25’i, düzenlemedeki bazı maddeleri desteklediğini belirtti. Katılımcıların %4’ü ise düzenleme hakkında kararsızolduğunu bildirdi.

Sosyal medya düzenlemesini tamamen desteklemediğini belirtenlerin oranı ise %50 olarak karşımıza çıktı. Bir başka deyişle ankete katılanların büyük çoğunluğu detayları netleşen sosyal medya düzenlemesini desteklemiyor. Elbette bu anketin örneklemi Türkiye genelini temsil etmeyebilir, ancak anketin düzenleme maddeleri netleştikten ve yine Telegram kanalımızda detaylarıyla paylaşıldıktan sonra düzenlendiğini belirtmemiz gerekiyor.
Sosyal medya düzenlemesinin yakın zamanda parlamentoda görüşülmesi bekleniyor. Gelişmelerin anbean takipçisi olup sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Gündem hakkında bilgi almaktan öteye geçip fikir de belirtmek isterseniz, sizleri Telegram kanalımıza bekliyoruz. Görüş ve önerilerinizi yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.
 

Brida

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
15 May 2020
Konular
12
Mesajlar
513
MFC Puanı
8,810
Ülkemde insanlar belli bir medyaya zaten mahkum edilmisti. Kontrolden çok hoşlanıyolar çünkü. Amaçladıkları gereği bunun bu şekilde olması gerekiyor. Kontrol edemedikleri mecraları ise kapatmayı veya yok etmeyi hedefleyen bir durum var ortada, o kelimeyi söyleyemiyorum bile düşünün. Bu yasaklamaya neden ihtiyaç duyuyor? Çünkü, akıllarınızı kullanmaya bayılıyorlar. İstedikleri gibi yönlendirmeyi ve algılarınızla oynamaya and içmişler. Muhalefetsiz bir ülke istiyorlar, mesela Çin gibi. İktidara bakarsan yoksulluk yok, yoksunluk yok, yolsuzluk yok, şike yok, fakirlik yok, hukuksuzluk yok, işkence yok, yalan yok. Nerden baksan ülkede hiçbi kötülük yok. Sağdan bak Danimarka, soldan bak İsveç. Bütün bu yoklukların ülkesinde biri çıkıpta var dediğinde büyü bozuluyor, çünkü sosyal medyayı kapatması gerekiyor tam da bu yüzden. Sosyal medyanın varlığı bilgiyi yayma yetkisi getiriyor, iktidar bundan hoşlanmıyor, dünya ile getirdiği bağlantısından hoşlanmıyorlar. İnsanların sokağa çıkmasından korkuyorlar, korkularından korkuyorlar. Sosyal medya onların varlığını tehdit ediyor kısaca. Yani kısaca, bu anket falan hikaye. Onlar ne isterse o oluyor çünkü.
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
Yerinde bir karar, sonuna kadar destekliyorum.......!
 
Üyelik Tarihi
28 Şub 2020
Konular
2,107
Mesajlar
26,098
MFC Puanı
301,150
Son dönemde moda olan x, y ve z kuşağı kavramlarının toplumların dönemsellik içerisindeki yaşam formları ve beklentileri üzerine olduğunu biliyoruz. x kuşağı, yani 1960 sonrası doğumlular farklı bir hayat standardı yürütürken ömürlerinin sonunda dijital teknoloji denilen bir şey peydah oldu. bu nesil pek adapte olamadı bu teknolojiye. ama kendi dönemlerinde var olan otomobil, radyo, televizyon vb teknolojik ve mekanik ürünleri kolaylıkla kullanabiliyorlardı. çünkü ampirik düşünceleri oraya kadar müsade ediyordu. 1980-2000 arası doğumlular x kuşağına nazaran elektronik teknolojiye daha hazırlıklı geldiler. toplumun kanıksadığı bazı teknolojik aletleri çabuk kavradılar. dünyadan haberdar olma yetileri daha güçlüydü. çalışkan bir o kadar da üretken bir nesilden bahsediyoruz. örneğin bilgisayarlı çalışmaya geçildiğinde bunu ilk kavrayan y kuşağı oldu.
Gelelim z kuşağına. bu kuşak doğumundan itibaren teknoloji ile büyüdüler ve şekil aldılar. davranışları, duyguları ve düşünceleri dijital teknolojiye endeksli oldu. şimdi x kuşağından arabasını, televizyonunu; y kuşağından çalışma isteğini ve bilgisayar vb işlerini kolaylaştırıcı argümanları; z kuşağından hayatının her alanındaki köşeyi tamamlayan teknolojiyi alırsanız tepki toplarsınız. z kuşağının çıkmaz noktası da hayatında elzem bir role ait olan teknoloji ve dünyadan anında haberdar olma özgürlerini alırsanız yansıması ilerleyen süreçte öfke olarak görülebilir...
 

Pisadam

CEO
Üyelik Tarihi
2 Nis 2008
Konular
1,150
Mesajlar
12,622
MFC Puanı
20,450
Seçim yaklaşıyor. Tabiki böyle bir düzenleme yapacaklar.

Pardon siz kirli yüzleri siz hiç TV kanallarından izlediniz mi?

Asla! İzleyemezsiniz. İzin vermezler sıkıyorsa tek bir kanal yayınlasın! Kılıfına uygun bir maddeden direk ceza yersiniz.
Halk TV ile Fox TV arada bir eleştirdiklerinde de ya yayınlayan kişiler hakkında soruşturma açıldı yada kanal RTÜK tarafından uyarıldı.
RTÜK diyoruz ama zaten RTÜK'de iktidardan oluşuyor.

İşte burada Sosyal Medya devreye giriyor. Hiçbir kanalın vermeyeceği değil vermeye gücünün olmadığı haberleri sosyal medyada görebiliyoruz ancak.
Bir çok olay oldu medya aslaa gerçekleri söylemedi biz hep sosyal medya üzerinden olay anında yaşananları yaşayanların dilinden öğrendik.

Sosyal Medya'da iktidar muhalefet faketmeksizin herkesin foyası açık bir şekilde ortaya seriliyor. Bundan en çok iktidar rahatsız neden çünkü yıllarca herkesi ama herkesi susturdular Sosyal Medya hariç! : )

Sosyal Medya yıda ellerinin altına alsınlar siz görün nasıl dünya devi bir ülkeye dönüşüyoruz : )
Gerçi şuanda da dünya devi bir ülkeyiz biz.
Süper güç İngiltere Almanya Amerika gibi ülkeler hala corna virüs ile uğraşıyor iken biz 1 ayda bitirdik, yani bize söylenen bu : )
Ekonomimiz mükemmel derecede iyi o yüzden değil mi?

Ne demiş Oscar Wilde;

'' İnsanları kandırmak, kandırıldığına inandırmaktan daha kolaydır. ''
 
Üyelik Tarihi
9 Haz 2013
Konular
24
Mesajlar
822
MFC Puanı
7,690
DÜNYA TARİHİNDE SANSÜR UYGULAMALARI

İnsanların, kişisel hak ve özgürlüklerinin bilincine vardığı; düşünce ve basın özgürlüğünün yaygın kabul gördüğü çağdaş toplumlarda sansür bir baskı aracı olarak nitelendirilmekte ve giderek uygulama alanı daralmaktadır.

İlk toplumlardaM.Ö 213’te Eski Çin’de, Çin Seddi’ni yaptıran imparator Shi Huang Di bilimsel olanların dışında kalan bütün kitapların yakılmasını emretti.

Hıristiyanlık ‘ ta uzun yıllar boyunca Katolik Kilisesi’nin Yasak Kitaplar Listesi okunacak kitapları sınırladı.

Genellikle devletin egemen din ve ahlakın korunması adına uygulanan sansür, matbaanın bulunuşu ve kitap basımının artması ile kurumsallaşmıştır.

Amerikan kolonilerinde sansür oldukça katı bir biçimde uygulanırdı. Ama 17. ve 18. Yüzyıllarda sansüre karşı başlatılan çalışmalar, sansürün kapsamını, basın ve konuşma özgürlüklerini güvence altına alacak bir biçimde daraltan bir yol izledi.

Osmanlı’da sansür alanında ilk resmi uygulama 1874’te çıkarılan Matbuat Nizamnamesi (Basın Tüzüğü) ile başlamıştır. Bu tüzükle gazete ve dergi çıkarmak izne bağlandı ve hükümete gerekli gördüğü durumlarda yayın organlarını kapatma yetkisi verildi.

2. Abdülhamit yönetimi sansürün en katı biçimde uygulandığı dönem oldu. 1881 yılında kurulan Encümeni Teftiş ve Muayene’ye gazete, dergi ve kitapları yayımlanmadan önce denetleme yetkisi verildi. Bu dönemde basılan her şey siyasal düzene uygunluk açısından denetlendi. Dolayısıyla bu dönemde de hükümetin ideolojisine ters gelen pek çok kitap, gazete ve dergi sansür mağduru edildi. Bunların yanında sanatsal yönden zaten geri kalmış Osmanlı Devleti’nde bu dönemde de sanat ilerleyeceği yerde geriledi.

Demem o ki değişen tek şey tarih. Sansür, kontrol, korku her dönemde olmuş. Geçen günde demiştim kontrolün ve engelin her türlüsüne karşıyım. Her engel yeni bir şeyin ortaya çıkmasını sağlar ve bu insanları öldürmez tam tersi daha güçlü yapar.
 
Üst