• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Tarih Biliminin Amacı ve Yararları

Ragnar

Emektar Üye
Üyelik Tarihi
30 Haz 2015
Konular
1,446
Mesajlar
4,354
MFC Puanı
37,550
Tarih geçmişteki vakalara dair bilgilerin toplanması, keşfi, bütünlemesi ve arz edilmesi bilimidir. Tarihi bilgi, geçmişteki vakalarala alakalı tüm materyallerin, olayların gerçekleştiği zamanın şartları dikkate alınarak, olabildiğince nesnel bir şekilde arz edilmesi ile oluşur. Tarih, yaşanan durumun tekrar edebilmesi gibi bir ihtimal olmadığından başka bilimler gibi deney ve gözleme dayanamaz. Tarih, insanın geçmişte yaptıklarını, sebep ve netice ilişkisi çerçevesinde, mekan ve zaman bildirerek, belgelere dayanarak ve tarafsız incelediği için bilim kabul edilir.

Tarih biliminin amacı geçmişte vuku bulmuş olaylara dair bilgilerin toplanarak bu bilgilerin keşfi, bir araya getirilmesi ve sunulmasıdır. Bu amaç çerçevesinde yazının icadından beri tarih bilimi hep var olmuştur.


Tarih bilimi, tarihi bilgileri toplayarak belli bir çerçevede okuyucuya sunmaktadır. Bu suretle okuyucu tarih hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Tarih bilimin temel amacıda geçmişte gerçekleşen olayları geleceğe taşımak ve kalıcılığını sağlamaktır.

Öncelikle şunu bilmek gerekir ki; “Tarihi bilmek kendini bilmektir!”.

Tarihi öğrenmek, benliğini, davranışlarını belirleyen tarihsel bilgi mirasının kökenlerini bulup çıkarmak açısından, yani kendini bilmek açısından çok önemlidir. Tarihi öğrenmek demek, dünden bugüne gelmene neden olan vakıaları ve süreçleri bilmek demektir.

Tarih bilinciyle kişiliğimizi oluşturan bilgileri tanıyabilir ve bunların farkına varabiliriz. Yaşanılan an geçmişin içinden çıktığı için, anı kavramanın yolu, içinden çıktığımız geçmişi kavramaktan geçer. Bu da demek oluyor ki bugünü anlamak için öncelikle geçmişi anlamak gerekir.
 
Üst