• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Topkapı Sarayı

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
ts03.jpg


Topkapı Sarayı, Osmanlı Devleti’nin yönetim merkezi ve Osmanlı sultanlarının ikametgâh yeridir. Devletin idari işlerin görüldüğü, yönetim kararlarının alındığı ve yüzlerce insanın sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı Topkapı Sarayı’nda ayrıca ülkenin en büyük eğitim fakültesi olan Enderun bulunmaktadır. 6 asır dünyayı yöneten bir devletin yaklaşık 4,5 asrında gözlerin çevrili olduğu bu mekânı Fatih Sultan Mehmed İstanbul’un fethinden sonra inşa ettirdi. Kanuni Sultan Süleyman devrinden itibaren sarayda yaşayan insanların sayısının artmasından sonra yeni binalar yaptırılmaya başlandı. Mütevazı fakat güzel yapısıyla, hoş bahçeleri ve özgü konumuyla saray, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’un en güzel bir köşesine inşa edilmiştir.


Sarayın Tarihi



Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478’de yaptırılan Topkapı Sarayı, Sultan Abdülmecid’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 sene Devletin idare merkezi ve Osmanlı sultanlarının resmi ikametgahı olmuştur. Kuruluş yıllarında yaklaşık 700.000 m.²'lik bir alanda yer alan Saray’ın bugünkü alanı 80.000 m.²'dir.
Topkapı Sarayı, Saray halkının Dolmabahçe, Yıldız ve diğer saraylarda yaşamaya başlaması ile birlikte boşaltılmıştır. Padişahlar tarafından terk edildikten sonra da içinde birçok görevlinin yaşadığı Topkapı Sarayı önemini hiç kaybetmemiştir. Saray zaman zaman onarılmıştır. Ramazan ayında padişah ve ailesi tarafından ziyaret edilen Mukaddes Emanetler Dairesi’nin her yıl bakımının yapılmasına ayrı bir özen gösterilmiştir.
Topkapı Sarayı’nın ilk defa, adeta bir müzeymiş gibi ziyarete açılması Sultan Abdülmecid (1839-1861) dönemine rastlar. O dönemin İngiliz elçisine Topkapı Sarayı Hazinesi’ndeki eşyalar gösterilir. Bundan sonra Topkapı Sarayı Hazinesi’ndeki eski eserleri yabancılara göstermek gelenek haline gelir ve Sultan Abdülaziz (1861-1876) zamanında, ampir üslupta camekanlı vitrinler yaptırılır, Hazine’deki eski eserler bu vitrinler içinde yabancılara gösterilmeğe başlanır. Sultan II. Abdülhamid (1876-1909) tahttan indirildiği sıralarda Topkapı Sarayı Hazine-i Hümâyûn’un Pazar ve Salı günleri olmak üzere halkın ziyaretine açılması düşünülmüşse de bu gerçekleşememiştir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 3 Nisan 1924 tarihinde halkın ziyaretine açılmak üzere İstanbul Âsâr-ı Atika Müzeleri Müdürlüğü’ne bağlanan Topkapı Sarayı önce Hazine Kethüdalığı, sonra Hazine Müdüriyeti adıyla hizmet vermeye başlamış ve nihayet Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü adıyla hizmet vermeye devam etmektedir.
1924 yılında bazı ufak onarımlar yapılarak, ziyaretçilerin gezebilmeleri için gereken idari önlemler de alındıktan sonra, Topkapı Sarayı, 9 Ekim 1924 tarihinde Müze olarak ziyarete açılmıştır. O tarihte ziyarete açılan bölümler Kubbealtı, Arz Odası, Mecidiye Köşkü, Hekimbaşı Odası, Mustafa Paşa Köşkü ve Bağdad Köşkü’dür.


Saray-ı Hümayun ve İç Saray
Surlarla çevrili Saray-ı Hümayun'un yapıları şunlardır:
Otluk Kapısı
Balıkhane Kapısı
Saadet Kapısı
Haseki Hamamı
Alay Köşkü
Zeynep Sultan Camii
Soğukçeşme Kapısı
Ayasofya
III. Ahmet Çeşmesi
Ahırkapı Feneri
İncili Köşk
Odun Kapısı
Has Ahır
Hasbahçe
Şevkiye Köşkü
Vükela Kapısı
Eski Kayıkhaneler
Sepetçiler Kasrı
Yalı Köşkü
Demirkapı
Yalıköşkü Kapısı
Yeni Darphane
Darphane Köşkü
Babı Hümayun
Gülhane Kasrı
Gotlar Sütunu
Babüsselam
Arz Odası
Çinili Köşk
Revan Köşkü
Bağdat Köşkü
III. Osman Köşkü
Sofa Köşkü
Lala Bahçesi
Birinci Avlu
İkinci Avlu
Üçüncü Avlu
Topkapı sarayı
İç saraydaki yapılar ise şöyledir:
Babüsselam
Mutfak kanadı
Babüssaade
Arz odası
Fatih Köşkü
Hekimbaşı odası
Ağalar Camii
İç hazine
Raht Hazinesi
Has Ahır
Kubbealtı
III. Ahmet Kütüphanesi
Sünnet odası
III. Murat Köşkü
 
Üst