• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Toplar Damar Yetmezliği

Üyelik Tarihi
30 Mar 2015
Konular
129
Mesajlar
145
MFC Puanı
0
Kronik Toplar Damar Yetmezliği (Venöz) Toplar Damar Hastalıkları (Venöz) Varisler

Kronik toplardamar yetmezliği, özellikle bacaklardaki toplardamarların normal yapısının bozularak kan akımının aksaması sonucu ortaya çıkan hastalık durumudur. Bacaklarda ağrı, şişlik ve gece krampları şikayetleriyle karşımıza çıkan bu hastalık, önemli ölçüde sosyo-ekonomik ve psikoljik travmaya neden olabilmektedir.

Kronik Toplar Damar Yetmezliği (Venöz) Nasıl Ortaya Çıkar?

Vücutta dolaşan kan atardamarlar ile organları beslemekte ve toplardamarlar vasıtasıyla yeniden kalbe dönmektedir. Atardamarlar basınç sistemi ile çalışırken toplar damarlar kapak sistemi ile çalışırlar. Bacaklardaki toplardamarlar hem yüzeyel hemde derinden giden damarlarla kanı kalbe taşır. Bacaklardaki toplardamarlar yerçekimine karşı işlem gördüğü için, toplardamarlardaki kapaklar ve bacak kasları dolaşımı sağlarlar.

Toplardamarlar açıklığı kalbe doğru bakan kapakçıklar içerir. Bu kapakçıklar, göğüs ve karın içinde, öksürme, hapşırma, ıkınma, yürüme, koşma vb. sebeplerle basıncın arttığı durumlarda bu artışın uzuvlardaki toplardamarlara yansımasını engelleyerek akımı daima kalbe doğru yönlendirir.

Kapakçıklarda herhangi bir nedenle oluşan kaçaklar, daha aşağıdaki damarlarda aşırı basınç artmasına sebep olur. Zaman içinde yüksek basınç ile normalden fazla gerilen bu damarlarda,genişleme, uzama ve büklümlenmeler oluşur. Genişleme ve büklümlenme yüzeyel toplardamarlarda olduğunda Varis hastalığına neden olur. Bu hastalığın başlangıcı yüzeyel sistemde veya derin sistemde olabilir. Ancak bu hastalık ilerleyici bir hastalıktır ve her iki sistem arasında bozulmalara yol açar.

Önce küçük varisler ile kendini belli ettiği gibi aniden bacak şişmesi ile de ortaya çıkabilir. Aslında varis buz dağının su üstünde görünen küçük parçasıdır. Her varisli damar ciddiye alınmalı ve altındaki asıl hastalık araştırılmalıdır.

Kronik toplardamar yetmezliği bacaklarda tek yada çift taraflı olabilir. Sıklıkla karşımıza çıkan şikayetler sırasıyla;

Bacaklarda ödem
Yüzeyel toplardamarlarda kıvrılma ve büklümlenmeler ( Varis ),
Uzun süreli ayakta kalmaya bağlı oluşan ağrılar,
Bacaklarda ağırlık ve huzursuzluk hissi,
Gece krampları,
Kaşıntı,
Bacaklarda yanma,
Ayak altında karıncalanmalar,
Ayakbileği iç tarafında kahverenginde koyulaşma,
İleri dönemlerde özellikle ayak bileği iç kısımlarında oluşan ve zor iyileşen yaralar,
Kötü görünümden dolayı psikolojik sorunlar.
Toplardamar yetmezliği; doğumsal olarak yada sonradan kazanılan birtakım hastalıkların sonucu ortaya çıkmaktadır.

Genetik olarak ailesel yatkınlık,
Geçirilmiş yüzeyel yada derin toplarDamar Tıkanıklığı sonucu damar iç duvarının bozulması,
Doğumsal toplardamar kapak yetmezliği,
İleri derecede şişmanlık
Gebelik veya doğum kontrol hapı kullanımı,
Bacak bölgesinde geçirilmiş şiddetli travma,
Berber, garson, öğretmen, cerrah vb.gibi devamlı ayakta durmayı gerektiren meslekler,
Özellikle bacak derin toplardamarlardaki tıkanıklık sonucu, kapaklar deforme olmakta ve fonksiyonunu yerine getirememektedir. Kapaklarda kalıcı haSara neden olan geçirilmiş toplardamar tıkanıklığına bağlı kronik toplardamar yetmezliklerin tedavisi uzun ve oldukça güç olmaktadır.

Hastalığın tanısında ve derecelendirilmesinde en önemli tanı aracı renkli dopler ultrasonografidir. Bunun haricinde ilaçla damarların görüntülenmesi yöntemi olan venografiden de yararlanılır. Toplardamarların renkli doppler ultrasonografisi, yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak toplardamarlardaki akan kanın yönünü ve kapakçıklardaki yetmezliğin derecesini tespit etmektedir. Bu yöntemde tetkiki yapan kişinin tecrübesi son derece önemlidir. Yetmezliğin derecelendirilmesi ile birlikte, hastalığın derin, yüzeyel yada bunları birleştiren toplardamarlardaki yerinin tespiti uygulanacak tedavinin şekli açısından son derece önemlidir.
 
Üst