Trabzon hurması (Diospyros kaki), abanozgiller (Ebenaceae) familyasından Libya ve Tunus'ta doğal olarak yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Morfolojik Özellikleri
Kışın yaprağını döken, geniş tepeli seyrek dallı bir ağaççıktır. Gövdenin kabuğu levhalar halinde çatlaklıdır.
Yapraklar eliptik bir yapıda 6-15 cm uzunluğunda, üst yüzü parlak koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzü tüylüdür. Sarımsı beyaz çiçekleri haziran ayında açar. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengin olduğundan halk arasında tüketilmektedir. Anavatanı Çin ve Japonya'dır.
Kullanımı
Trabzon hurması meyvesi özellikle akdeniz kıyılarında yetiştirilir. Meyveleri tanen taşır. Bu nedenle ishal kesici olarak kullanılabilmektedir.
Morfolojik Özellikleri
Kışın yaprağını döken, geniş tepeli seyrek dallı bir ağaççıktır. Gövdenin kabuğu levhalar halinde çatlaklıdır.
Yapraklar eliptik bir yapıda 6-15 cm uzunluğunda, üst yüzü parlak koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzü tüylüdür. Sarımsı beyaz çiçekleri haziran ayında açar. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengin olduğundan halk arasında tüketilmektedir. Anavatanı Çin ve Japonya'dır.
Kullanımı
Trabzon hurması meyvesi özellikle akdeniz kıyılarında yetiştirilir. Meyveleri tanen taşır. Bu nedenle ishal kesici olarak kullanılabilmektedir.