• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Herşey

Üyelik Tarihi
30 Kas 2012
Konular
12,578
Mesajlar
16,017
MFC Puanı
2,330
Tüp Bebek tedavisinin ülkemizdeki en ünlü ismi olan Prof. Dr. Bülent Tıraş, tedavinin bilinmeyen yönlerini ve risklerini bizimle paylaştı.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tüp Bebek tedavisi yorucu bir tedavi şekli değildir. Aslında tüp Bebek kararı alabilmek ya da tüp Bebek tedavisine kadar gelen o tetkik aşaması daha uzun sürebilir. Çiftler tedirgin olurlar hem olumlu sonuç almak için iyi bir kurum, hem de ekonomik açıdan çok sıkıntı olmaması için yoğun bir araştırmaya girerler.

Tüp Bebek tedavisi yumurta sayısını artırmak ve daha kaliteli yumurta almak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bazen buna içilmesi gereken bir ilaçta katılabilir.Genelde adetin 2. günü başlanır bu tedaviye ve yaklaşık 10 gün sonra iğnelerin yapımı bitmiş olur. İğnelerin hepsi hastayı üzmeyecek ve tedirgin etmeyecek türden iğnelerdir, aynen insülin iğneleri gibi son derece incedir ve hastanın kendi kendine uygulaması için planlanmıştır.

Hastalar rahatlıkla kendileri yapabilmektedirler.10 günde yaklaşık yumurtalar istenilen büyüklüğe ulaşırlar. Bu ulaşmadan 2 gün sonra yumurta toplanır. Yumurta toplamadan 3 ile 5 gün sonrada transfer yapılır. Yani toplamda baktığınızda en uzun 17 gün içinde tüp Bebek tedavisi sonlanır.

Embriyoyu içeri enjekte ettikten 12 gün sonra kanda gebelik hormonu bakılarak gebelik olup olmadığı anlaşılır. Eğer gebelik yoksa 1,5–2 ay ya da maksimum 3 ay ara vererek defalarca tüp Bebek tedavisini denemek mümkün olabilir.

KİMLERE UYGULANIR?

Tüp Bebek Tedavisi Hangi Hastalara Uygulanır?

1 yıl düzenli cinsel ilişki yaşamalarına rağmen çocuğu olmayan çiftlerin mutlaka bir kadın doğumcuya başvurmaları gerekmektedir. Tecrübeli olan kadın doğum uzmanları yapılan tetkiklerle bu çifte hangi tedavinin uygulanacağına karar verirler. Ne yazık ki eğer kordonlarda kalıcı bir hasar varsa ya da erkek spermlerinde sayıca yetersizlik, hareket yetersizliği ya da yapısal bozukluklar söz konusuysa bu hastalarda direkt tüp Bebek tedavisine başlanır.

Yaklaşık 33 yıldır uygulanmakta ve kalıcı bir hasara sebep veren örnekler bulunmamaktadır. Hastalarda yumurta ve sperm bulunduğu sürece hangi yaşta olunursa olunsun defalarca tüp Bebek yöntemi denenebilmektedir. Ailelerin ekonomik durumu el verdiği sürece tekrar tekrar yinelenebilir.

RİSKLERİ NELERDİR

Tüp Bebek Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

Tüp Bebek tedavisinde genellikle anne adaylarında yumurta miktarını artırmak amacı ile bazı hormon ilaçları kullanılır. Kullanıldıkları süre içinde; kısa süreli olarak ateş basmaları kilo artışı ödem gibi bir takım hassasiyet ya da iğne yerinde şişlik, iğne yerinde tahriş, iğne yerinde kaşıntı gibi bir takım etkiler görülebilir. Ama bunlar kısa süreli etkilerdir ve tedaviyle beraber zaten sona ererler. Hiçbir şekilde devamlılığı yoktur.

Tüp Bebek tedavisinde çoğul gebelik riski var mıdır?

Tüp Bebek yöntemiyle elde edilen gebeliklerde çoğul gebelik riski oldukça fazladır. Çoğul gebeliklerin büyük bir kısmı ikiz bebeklerdir. Ancak hiç istenmeyen şekilde üçüz ve dördüz gebeliklerle de sonuçlanmaktadır. Çoğul gebelikleri önlemek ya da en az seviyeye indirmek için embriyo sayısı titizlikle seçilmelidir.

Tüp Bebek tedavisi hakkında bilgi için veya Prof. Dr. Bülent Tıraş' a sorularınızı yöneltmek için Tüp Bebek ve Tüp Bebek Kliniği adreslerini kullanabilirsiniz.
 
Üst