• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Tuzun Nemlenmesi Nasıl Önlenir?

İlksu

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
18 Tem 2017
Konular
589
Mesajlar
1,269
MFC Puanı
30
Birçok yemeğin tadını veren tuz, sodyum ve klor elementlerinden oluşan kristal yapılı bir bileşiktir. Yemeklere verdiği lezzetin yanında vücudun da ortalama olarak günlük 5 gram kadar tuza ihtiyacı vardır.

Tuzun saklanması sırasında en çok yaşanan problem ise tuzun nemlenmesidir. Su tutma özelliği fazla olan tuzun nemlenmesi genellikle mutfaklarda yemek pişirilirken meydana gelen su buharından ve ortamın rutubetli olmasından kaynaklanır. Nemlenen tuz kristallerinin birbirine tutunması ise tuzluktan tuzun akışını engeller. Bu durumda tuzun el ile serpilmesi de güç olur. Nemlenmeden kaynaklanan bu durumların yaşanmaması içinse bazı pratik önlemlerin alınması yeterli olur.

Tuzun Nemlenmesini Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Tuzun nemlenmesini önlemek için en sık kullanılan madde pirinçtir. Su tutma açısından pirinç tuzdan daha aktif olduğu için, tuz ile pirinç aynı ortamda bulunduğunda ortamdaki nemi ve suyu öncelikle pirinç alır ve bu durumda tuz kuru kalır. Pirinç, delikli tuzlukların içerisine az miktarda katılarak kullanılabilir. Ancak bu kullanımda tuzluğun delik genişliğinin pirinçlerin geçebileceğinden daha dar olmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde yemeklere tuz ile birlikte pirinç de atılabilir.

Tuzun nemlenmesini önlemek için kağıt da kullanılabilir. Bunun için bir parça saman kağıdı, ambalaj kağıdı ya da kağıt havlu buruşturularak tuzluğun ya da tuz kabının içerisine koyulabilir. Bu şekilde ortamdaki nem tuz yerine kağıt parçasına hapsolmuş olur. Ancak bu yöntemde gazete kağıdı kullanılmamalıdır. Gazete kağıdı bazı zararlı bileşenler içerebileceğinden boyasız kağıt çeşitleri tercih edilmelidir.

Tuzun kuru kalması için kullanılabilecek bir diğer yöntem de silikajel olarak adlandırılan kimyasal madde kullanılmasıdır. Silikajen, granül şeklinde mavi renkli bir maddedir. Neme karşı aşırı duyarlı olan bu madde ortamdaki nemi çok büyük oranda soğurur. Nem kapasitesi dolduğunda pembe bir renk alan silikajen bu durumda kurutularak tekrar kullanılabilir. Zehirli olmayan bu madde, diğer seçeneklerde olduğu gibi tuzun içerisine koyulduğunda da ortamın nemini alarak tuzun kuru kalmasını sağlar. Silikajel doğrudan tuzun içerisine bir miktar ilave edilerek kullanılabileceği gibi büyük kaplarda bu madde tuza karışmaması için kaba file içinde yerleştirilmelidir.

 
Üst