• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Vücudumuzdaki Kemiklerin Yapısı

OBERON

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Kas 2016
Konular
2,670
Mesajlar
2,919
MFC Puanı
1,410
Kemiklerimiz sayesinde ayakta duruyor ve yürüyoruz. Vücudumuzdaki kemikler kıkırdaklar bağ dokusu kemik hücreleri kan damarları ve sinirlerden oluşmaktadır. Kalsiyum karbonat ve kalsiyum fosfattan oluşan kemiklerde canlı olan kısımlar 1/3’ünü cansız olan kısımlar ise 3/2’sini oluşturur. Yeni doğan bebeklerde kemik yapısı kıkırdak halindedir ve zamanla sertleşerek kemikler oluşmaya başlar.

İnsanlar yaşlandıkça kemiklerin canlı olan kısımları azalır. Bu nedenle yaşlı insanlarda kemik kırıkları geç iyileşir ve büyük kırıklar çok kolay bir şekilde oluşur. Kıkırdaklar geçici ve kalıcı olarak kemik yapısında bulunmaktadır. Geçici kıkırdaklar kemik yapısını oluştururken kalıcılar ömür boyu özelliklerini korurlar. Kulak burun solunum yolu omurları birleştiren kıkırdaklar kemiklere esneklik vererek direnç sağlarlar. Böylece daha rahat hareket ederiz. Omurları birleştiren kıkırdaklar olmasaydı en ufak düşmede hepsi kırılabilirdi. Kıkırdaklar iskelet yapımızın amortisörleridir.


Kemiklerin dış kısmında ana gövdeyi saran kan damarları ile örülmüş bir zar yapı vardır. Bu yapı sayesinde kemiklerin beslenme ve kendini iyileştirmesi sağlanmaktadır. Bir kemik kırıldığında bu zar yapı sayesinde hızlı bir şekilde kemik kendini tamir eder. Vücudumuz büyük bir mucizedir. Yürürken ve hareket ederken kemiklerimiz birbirine sürtüp aşınmasın diye kemiklerin birleşim yerlerinde süngersi bir kaygan yapı bulunur.

Bu alanda kan yapımında bulunan kırmızı kemik iliği de bulunmaktadır. Kemikler yapıları gereği sağlam fakat hafiftirler. Çünkü iskeletimiz hafif olursa rahat hareket ederiz. Ağır kemiklerden oluşan bir yapımız olsaydı hareket kabiliyetimiz çok yavaş olurdu. Ayrıca çok sert bir yapı olursa darbelerde büyük kırıklar oluşurdu. Hafif kemik yapımız olsaydı bu kez de kalp ciğer gibi organlar korunmasız olurlardı. Kemik yapımız tam olması gerektiği gibidir. Fakat vücut içindeki kemiklerinesneklik ve dayanımları da farklıdır.

Göğüs kafesinde olan kemiklerimiz hayati değer taşıyan organları koruyacak kadar sağlamken akciğere hava dolmasını sağlayacak kadar genişleme ve büzülme yeteneğine sahiptir. Kadınlarda leğen kemiğinin genişlemesi sayesinde rahat doğum yapabilme imkanı da kemikler sayesinde olmaktadır.
 
Üst