• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Windows XP Sistemine Göre Windows 7 Bellek Kullanımı

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
iu
Windows 7 üzerinde bellek kullanımı hakkında bir çok platformda tartışmalar yapılıyor. Bu konuda açıklama yapan Türkçe kaynak ise oldukça sınırlı. Bu yüzden bu konuda bir şeyler paylaşmanın/tartışmanın iyi olabileceğini düşündüm.

Bilindiği gibi Windows XP işletim sistemini varsayılan ayarları ile yükleyip herhangi bir değişiklik yapmadan kullanırsanız açılışta 60 ile 90 MB arası bir bellek kullanımı olur. Windows 7 ve Vista üzerinde ise bu bulunan ram miktarına bağlı olarak 300 ile 1600 MB arasında değişebilir. Bu fark bazen işletim sisteminin aşırı kaynak tüketmesi olarak algılanıyor. Bilgim dahilinde aradaki farkın kaynağını anlatmaya çalışacağım.

İlk olarak Windows 7, Windows XP den fazla kaynak tüketir. Bu durum normaldir. Bu sebeple Windows XP için minimum RAM gereksinimi 64MB iken Windows 7 İçin 1 GB’dir. Buna alışmaya başlasak iyi olur. Ancak bu kadar RAM boşa harcanmıyor. İlk olarak Windows XP içerisinde yer almayan bir çok hizmet Windows 7 içerisinde standart olarak yer alır. Bu hizmetler doğal olarak kaynak kullanımını artırır. Örnek vermek gerekirse Network hizmetlerinden bazılarının yaptığı işlemler değişmiştir. Kablosuz bir ağa bağlandığınızda bu bağlantı hatırlanır. Bu bağlantıda yer alan ağ kaynakları varsayılan hale gelir. Evinizde ağa bağlandığınızda evdeki yazıcınız otomatik olarak varsayılan hale gelir. İş yerinizde ise iş yerinde kullandığınız yazıcı varsayılan hale gelir. Buna network aware printing denir. Bu ek özellik ağ topolojisinin tanımasını gerektir tabiî ki fazladan kaynak da gerektirir. Aynı zamanda sizi her ağ değişiminde tekrar tekrar varsayılan yazıcı ayarlamaktan kurtarır. Bunun gibi hizmetler hayatımızı kolaylaştırırken bilgisayarımızın yükünü de artıracaktır. Bu doğal bir sonuçtur. Ama aslında bu tip değişiklikler toplamda 100-200 MB arası bir artışa sebep olur. (Kullanılan hizmet sayısına bağlı olarak değişir.)

İkinci olarak gelen ek programlar var tabi. Windows Defender gibi bir yazılım XP üzerinde varsayılan olarak yer almazken Windows 7 de yüklü gelir. Bu örnekte 20 MB civarında bir artış söz konusudur. Windows Media Player için network paylaşımı gibi özelliklerin her biri için 4-5 MB ek olarak gelecektir.

RAM kullanımı denince doğal olarak akla güzel görünüm için harcanan bellek ve işlemci zamanları gelecektir. Windows XP görünümünden Windows 7 görünümüne geçmenin bir bedeli vardır. Bu bedel DWM.EXE dosyasının ram kullanımında görüntülenebilir. Ekran büyüklüğü kullanılan pencere sayısı vs ile ilgili olarak çoğu durumda 20 ile 60 MB arasında değişen bir değerdir. Eğer iyi bir grafik kartınız varsa hemen hemen hiç işlemci zamanı kullanmaz.

Buraya kadar yaklaşık 300 MB’lik bir farkın nasıl oluştuğundan söz ettik. Asıl kullanılan alanda budur. Diğer kullanılan kısım ise gerekli olduğunda boşaltılabilen önbellekleme sisteminden oluşur.

350 MB üzerinde kalan kısım ise kullanıcının kullanım alışkanlıklarına göre ayarlanır. İlk olarak sisteminiz üzerinde gelen uygulamaları daha hızlı açabilmek için bilgisayarın açılışından hemen sonra en sık kullanılabilecek programların hizmetlerini ve dosyalarını ram üzerinde yüklemek için alan ayırır. Boşta kalan zamanlarda ise bu programları başlatmaya hazır hale getirir. 14 günlük bir kullanım süreci sonunda kullanıcının ortalama kullanım alışkanlığı üzerinden tahminler yaparak bu bölüm optimize edilir. Örnek olarak kullanıcı bilgisayarını açtığında Sırası ile Outlook, Opera browser ve Messenger açıyor olsun. Sistemde oturum açıldığında bu programlar için gereken dosyalara bellekte yer ayrılır. Arkasından kullanıcının bilgisayarı kullanmadığı her boşlukta bu dosyalar diskten ram üzerine aktarılır. Programı başlatmak istediği zaman önbelleklenen bu dosyalar hazır olduğundan programın açılışı için geçen süre otomatik olarak kısalır.

Yani ortalama kullanım alışkanlığınızla kullanmaya devam ettiğiniz süre uzadıkça bilgisayarınızda programlarınızın açılış hızı artar.

Peki, yüksek RAM kullanan program açıldığında ne olur. Basitçe ihtiyaç olan ram boş olarak bulunmuyorsa Önbellek boşlatılır. Yetmezse o anda kullanılmayan programlar hizmetler vs sayfalama dosyasına aktarılır.

Kısaca Windows XP ile Windows 7 ram kullanımı açısından karşılaştırıldığında yüksek miktarda ram kullanan programlar açısından 200 – 300 MB arasında bir fark olabilir. Ancak Windows 32 bit işletim sistemleri tek bir program için en fazla 2 GB yer ayırabilir. Dolayısı ile 3 GB ve üzerinde RAM olan bir bilgisayarda 32 bit işletim sisteminde program çalıştırmak açısından hiçbir fark oluşmaz. Ancak 64 bit sistemler program başına daha fazla bellek kullanılabilir. 64 bit Windows 7 ler ise 16 ile 128 GB arasında bellek destekleyebildiğinden ortalama güncel anakartların da 8 ile 12 arasında ram desteklediği hesaba katılarak Windows XP ye göre daha iyi performans gösterebileceği oldukça aşikardır.

Kaynak : CHIP TR
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
Not:

Yanlış olan Windows Efsanesi ;

Windows XP ile Windows 7 ram kullanımı açısından karşılaştırıldığında yüksek miktarda ram kullanan programlar açısından 200 – 300 MB arasında bir fark olabilir.
Boş Durum'daki Windows 7 Sisteminin RAM Kullanım Yüzdesi Ve Miktarı
1.png

Ağır Yük Altında Windows 7 Sisteminin %RAM Ve Miktar Kullanımı....
3.png

Arka_plan'da çalışan uygulamalar

1.Web Tarayıcı: Palemoon (20 tane sekme açık halde)
2.Açık Kaynak Kodlu Audio Player : Audacious 4.1 açık ve Windows Bildirim Alanında...
3.Word Belgesi açık halde
4.Antivirüs Yazılımı : WebRoot sürekli arka_plan'da dosya koruma/tarama faaliyetinde....
5.Atomik Saat Uygulaması: Atomic Clock v6.1 (Bios ve sistem saatini her üç saatte bir ABD Ulusal Saat Merkezinden Irdiyum atomuna göre hassas eşleştiriyor.)
6.Daha bir çok uygulama....

Sizlerin Windows sistemleri böyle bir yükü kaldıracağını sanmam....(Yeni sistemler hariç)

Bunun sırrı aşağıdaki bağlantılar da gizlidir.Windows sistemlerinizi asla fabrika ayarları ile kullanmayın.Eğer bu öneriyi kulak arkası ederseniz;

1.Çok sık format atma
2.Sisteminizin nedensiz darboğaz'a girmesi
3.Nedensiz mavi ekran hataları
4.Oyunlar'da FSB düşüşleri ve takılmalar
başına gelebilir.

Kim daha hızlı ve akıcı bir Windows sistemini, Windows XP ayarında kullanmak istemez ki.....!?



SORU :

Ben o kadar Windows Sistemlerine ve Kayıt Defterine hakim bir PC Kullanıcısı değilim ama bunları pratik yoldan nasıl yapabilirim....?

CEVAP:

Sorduğunuz sorunun cevabı aşağıdaki bağlantılar'da yer almaktadır....



Unutmayın.....

İşletim Sistemi kullanmak sanattır, sanatını iyi icra eden , ileri de pişman olmaz......! (-TRWE_2012-)
 
Son düzenleme:
Üst