• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

WinRAR Özelliklerine Standart Genel Bir Bakış

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,095
Mesajlar
5,896
MFC Puanı
20,930
40QLpq.png


Merhaba Forumdaşlar Ve Misafirler

Bugün sizlere aktarılacak yazının konusu çoğu PC kullanıcısının çok sık kullandığı/kullanmak zorunda olduğu//kaldığı arşivleme yazılımı “WİNRAR” hakkında biraz teknik bilgilendirme yapılacaktır.

Öncelikle WinRaR nedir.? Kısaca bir tanımlama yapılması uygun görülür,yazılım için.....!


WinRAR Tanımı:


WinRaR programı;dünyanın en çok tercih edilen dosya arşivleyicisi olan,daha çok format ve en iyi sıkıştırma temellerini geliştirerek her zaman en güncel arşivleyici özelliğini elinde bulunduran Winrar yazılımının,32 ve 64 Bit sistemlere göre iki ayrı sürümden meydana gelmektedir.Her iki sürüm türleri birbirinden bağımsızdır.Ancak 64-bit’lik mimariye göre yazılan WinRar 64-bit sürümü,kardeşi 32-bit sürümüne göre %125 daha hızlı arşivleme (yaklaşık 1 GB’lık dosya referans aldığında) ve işlemci kullanımı %15-30 arasındadır.

Arşivleri oluşturma yönetim ve denetimine olanak sağlayan güçlü bir araçtır.

Temel Özelliker:

1.RAR’ın kendi sürümleri 1.00’dan şimdiki sürümlerine ve ZIP 2.0’dan 12. sürüme(12.sürümde WinZİP yazılımı yeni bir sıkıştırma formatına geçmiştir.Yeni format .ZIPX’dir bundan dolayı WinRAR buna karşılık 5.xx sürümünden sonra bu yeni arşivleme formatına destek vermiştir.) kadar arşivleri tam olarak desteklenir.
2.Çok gelişmiş orijinal sıkıştırma algoritması
3.Metin ses grafik 32-bit ve 64-bit Intel uygulamaları için geliştirilmiş özel sıkıştırma algoritmaları
4.Sürükle-Bırak kolaylığı ve sihirbaz özelliği sağlayan kabuk arayüzü
5.Komut satırı arayüzü
RAR olmayan arşiv (7Z ACE ARJ BZ2 CAB GZ ISO JAR LZH TAR UUE Z) yönetimi
6.Katı arşivleme özellikle çok sayıda küçük dosya veya benzer dosyaların sıkıştırılmasını bilinen diğer yöntemlere göre 10%-50% oranında artırabilir.
7.Çoklu cilt arşivler
8.Varsayılan veya seçilebilir SFX modüllerini kullanarak kendi açılan arşivlerin (çoklu cilt dahil) oluşturulması
9.Fiziksel olarak hasar görmüş arşivlerin kurtarılması
10.Çok ciltli arşivlerin eksik parçalarını yeniden yapılandırmaya izin veren kurtarma ciltleri.
11.Dosya adlarında Unicode desteği
12.Şifreleme arşiv açıklaması hata günlüğü gibi diğer hizmet işlevleri.

Teknik WinRAR Bilgileri (WinRAR’ın bilinmeyen yönleri)

1. Windows Hesap Denetimi dosyaları sistem korumalı klasörlerde oluşturmanıza engel olursa, WinRAR yeni bir kopyasını yönetici izinleriyle çalıştırıp, işlemi tamamlamaya çalışacaktır. Bu durumda yönetici izinlerini kullanıcının doğrulaması gerekecektir.

2. Dosyaları Windows Gezgini'nde farenin sağ tuşu ile bir klasöre sürükleyip, işlev menüsündeki WinRAR arşivleme komutlarını kullanarak hedef klasörde bu dosyalardan oluşan bir arşiv oluşturabilirsiniz.

3. WinRAR ayarlarını kayıt defteri yerine WinRAR.ini dosyasında saklayabilirsiniz. WinRAR'ı çıkartılabilir USB flaş sürücüsü gibi bir çıkartılabilir medya üzerine kurmayı düşünüyorsanız, böyle bir yaklaşımı tercih edebilir, ardından onu farklı bilgisayarlarda çalıştırabilirsiniz.

4. ZX sıkıştırma algoritmasını kullanan ZIP ve ZIPX arşivleri için çıkartma desteği WinRaR 5.XX sürümden sonra yazılıma eklenmiştir.

5. ZIP veya ZIPX arşivi tanıdık "Depola" veya "Söndür" dışındaki sıkıştırma algoritmalarından herhangi birini kullanıyorsa, algoritma isimleri arşiv bilgisi iletişim kutusunun "Çıkartılacak sürüm" alanında gösterilir. WinRAR'a tanıdık gelmeyen algoritma isimlerine "m<num>" ismi atanır, burada "num" sıkıştırma algoritmasının sayısal tanıtıcısıdır.


6. Windows'un işlev menülerinde WinRAR'ın desteklediği arşiv biçimlerinde "WinRAR ile aç" komutu kullanılabilir. WinRAR "Ayarlar/Bütünleşme/İşlev menüsü öğeleri..." iletişim kutusu altından "WinRAR ile Aç (normal arşivler)" seçeneği kullanılarak kapatılabilir.

7. WİNRAR'ın MS_DOS komut satırı sürümü, RAR program klasöründe depolanan rar.ini dosyasından varsayılan anahtar setini okuyabilir.Öncesinde tüm RAR komutları için sadece aynı anahtar setini anahtarlar=<anahtarlar> sözdizimi ile belirlemek mümkündü.

Şimdiyse rar.ini ile farklı RAR komutları için ayrı anahtar setleri belirleyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki sözdizimini kullanınız:

MS_DOS Komut Kalıbı;

[switches_<komut>=<herhangi bir RAR arşivi, boşluklarla ayrılmış>]

Örneğin:

switches_a=-m5 -s
switches_x=-o+

8. "ch" komutu -tl, -cu, -cl anahtarlarını ZIP arşivlerinde de destekler. Eskiden "ch" bu anahtarları sadece RAR arşiv biçimi için desteklemekteydi.

9. bz2, .xz ve .Z gibi dosya tarihi bilgisini içermeyen arşiv biçimlerinde WinRAR, çıkartılan dosyalara arşivin değiştirilme tarihini uygular. Bu, dosya tarihini tar üstbilgilerinde saklayan tar.bz2, tar.xz ve tar.Z dosyaları için geçerli değildir.

10. "Bozuk dosyaları koru" çıkartma seçeneği, bzip2 arşivlerinde desteklenir.

11. İşlev menülerindeki WinRAR simgesi yüksek DPI'a sahip ekran modlarında düzgün boyutlandırılır

12. WinRAR'ın "Hız testi" komutu HKEY_CURRENT_USER\Software\WinRAR\Policy

kayıt defteri anahtarı altından "Benchmark" değişkeniyle devre dışı bırakılabilir. Çok kullanıcılı ortamda "Hız testi" komutu ortaklaşa bilgisayar kaynaklarının kötüye kullanımına olanak anıyabilir. Daha fazla ayrıntı için WinRAR yardımındaki "Kayıt defteri değişkenleri" bölümü altındaki "Yapılandırma ayarları" sayfasına bu maddenin ayrıntıları için göz atılabilir

13. SFX modülü tüm komut satırını içeren "sfxcmd" değişkenine ek olarak sadece komut satırı parametrelerini içeren "sfxpar" değişkenini de
ayarlar. Bu değişkenler "Setup" komutunda belirtilen programı başlatmadan önce ayarlanır.

(yani işin özü;kullanıcı setup haline getirdiği (Depolama sıkıştırma yöntemi) arşiv dosyasını açmaya kalkırşırsa WinRar’dan bağımsız Windows bunu Microsoft MSI dosya formatında açacaktır.)

14. Konsol RAR'ın dosya üzerine yazma sorgusu, mevcut ve yeni dosyalar için boyutu ve değiştirilme tarihini gösterir.

15. RAR, -si anahtarıyla stdin üzerinden arşivlerken arşivin değiştirilme tarihini şu anki sistem tarihi olarak ayarlar.

Önceki sürümlerde bu tarih ayarlaması bazı Windows sürümlerinde(Windows Vista/7) BSDOS ekranına sebep oluyor ve sistemin vede WinRar arşivleme niteliğini hasar’a uğratıyordu (yani bozuk arşivler veya 0 Bayt arşivler oluşturuyordu,aynı diskte veri var ama veriye ulaşılamaması gibi)

16. -si ve -v<boyut> anahtarlarını birlikte kullanmak mümkündür. Önceki sürümler stdin'den arşivlerken cilt oluşturmaya olanak tanımamaktaydı.

17. RAR veya ZIP arşivinden 4 GB veya daha büyük bir dosyayı FAT32 bölümüne çıkartmaya başlarken bir uyarı gösterilir, böylece kullanıcı işlemi iptal edebilir. FAT32, bu boyuttaki dosyaları desteklemez.

Bu uyarı, "Depola" (-m0) yöntemiyle RAR arşivi oluştururken tahmini arşiv boyutu 4 GB veya daha büyük olduğunda da gösterilir.

18. "Arşivi sil" çıkartma seçeneği, tüm .zip ve .7z birimlerini düzgün biçimde siler. Önceden bu arşiv biçimlerinde sadece setin ilk cildini silmekteydi.

19.WinRAR, genişletilmiş pax üstbilgilerine sahip TAR arşivlerini artık açabiliyor. Önceki sürümler bu çıkartma seçenekleri penceresindeki "Bozuk dosyaları koru" seçeneği, artık 7-Zip arşivlerini de destekliyor.

20. Eklenen Yeni Teknik Ayrıntılar;

a) WinRAR ZIP arşivlerinden dosya çıkartırken "gizli", "salt okunur" ve "sistem" özniteliklerini ayarlayabilmekte

b) WinRAR , iç içe ZIP arşivleri içeren ve sıkıştırmasız depolanan kendi açılan RAR arşivlerini güncellemekte.

c) "Konumları depolama" seçeneğiyle oluşturulan ZIP arşivleri, klasörler için gereksiz boş isim kayıtları oluşturmamakta....

d) Arşivlenen dosyalar, Windows XP/7/8.0/8.1/10'da bir saatlik değişitirme tarihi hatasına sahip olabiliyordu artık böyle bir sorun yok...!

e) -ver anahtarıyla depolanmış dosyalar içeren bir katı RAR5(yeni RAR arşivleme dosya formatı,bu formatta oluşturduğunuz bir arşiv dosyasını WinRAR 1.XX-4.XX sürümlerinden biri ile asla açamazsınız.) arşivinden bir dosya sildiğinizde, bu tür dosyalar sürüm bilgisini kayıt edebilmekte.....

f) "Bul" komutu .7z arşivlerinde metin dizisi ararken başarısız olabilmekteydi,artık böyle bir başarısızlık yok......!

g) Şifreli dosya isimlerine sahip bir RAR 5.0 arşivini bu biçimdeki farklı bir arşivden açarken WinRAR, yanlış bir "parola hatalı" mesajı verebiliyordu.


Bu durum, sadece iç ve dış arşivlerdeki parola farklı olduğunda oluşuyordu ve çıkartma işlemini etkilemiyordu,tüm dosyalar bu hata mesajın rağmen çıkartılıyordu;buda klasör içindeki dosyaların Windows tarafından “tanınamayan dosya” olarak algılanmasına neden oluyordu.Bu sorun WinRAR 1.XX-4.XX sürümüne kadar vardı ama WinRAR 5.xx sürümünden sonra bu sorun tamamen kaldırılmıştır.

ğ) Parola iletişim kutusundaki "tüm arşivler için kullan" seçeneği, şifreli dosya isimlerine sahip RAR 5.0 arşivlerininde hata verdiriyordu.Bu sorun WinRar 5.10 sürümü ile ortadan kaldırıldı.

h) WinRAR adres çubuğu %temp% gibi ortam değişkenlerini temel alan yol isimleri artık sorunsuz çalışabilmektedir.

k) 260 karakterden daha uzun NTFS dosya güvenliği ve alternatif dosya akımlarını depolama’da Windows’un 260 karakter sınırı aşılmıştır.

l) RAR 5.0 arşivinde sadece belirli dosyaları test ettiğinizde,hatalı bir "hasarlı veri" mesajı almamaktasınız. Tüm arşivi test ettiğinizde böyle bir sorun oluşmuyordu.

m) "Test et" komutu RAR 4.x Unix sembolik bağlantılarını test ederken yanlış hata raporları verebiliyordu;bu hata WinRAR 5.xx sürümlerinde ortadan kaldırıldı.

n) WinRAR'ın "Göster" komutu, BZIP2 arşivlerindeki dosyalarda çalışabilir hale getirildi.

r) Arşivleme iletişim kutusundaki "yüksek doğruluklu değiştirme süresi" seçeneği kapalı olduğunda WinRAR, değiştirilme tarihini hiç kaydetmeme hatası WinRAR 5.xx sürümde ortadan kaldırılmıştır.

s) .\ veya ..\ içeren hedef konumlar WinRAR komut satırı modunda RAR olmayan bir arşivden dosya çıkartırken çalışabilmektedir.

ş) WinRAR çok ciltli CAB arşiv paketlerini artık 5.sürümden itibaren düzgün açabilmektedir.

21.Parçalı 7z arşivleri için çıkartma desteği bulunmaktadır. (Örneğin; .7z.001, .7z.002, ... gibi)

22.AES-NI CPU talimatları desteği eklendi, bu sayede RAR ve RAR5 şifreleme ve şifre çözme performansı tam düzeydedir.

23.%temp% gibi ortam değişkenleri, arşivleme iletişim kutusunun "Eklenecek dosyalar" alanında artık kullanılabilmektedir.

24.-ai anahtarı RAR arşivi oluştururken kullanılabilmektedir.Böylece gerçek öznitelikler herine dosya ve klasörler için kullanılan önceden belirlenmiş tipik öznitelikler depolanabilmektedir.

25.WinRAR’ın 5.0 sürümden itibaren, arşivleri, isteğe bağlı bir hızlı açılış bilgisi içerebilir.Bu işlev, -qo[-|+] anahtarı veya arşivleme iletişim kutusundaki "Hızlı açma bilgisi" seçenek grubu yoluyla kontrol edilebilir.İşlev, WinRAR'ın arşiv içeriğini göstermesini hızlandıracaktır.

Bu sürümde hem hızlı açma, hem de hizmet bilgilerini (NTFS dosya güvenliği gibi) içeren arşivler daha iyi performans sunmakta olup,bunun yanında hızlı açma bilgisi için varsayılan parametreler,bu tür arşivleri açmayı hızlandıracak şekilde optimize edilmiştir/dahil edilmiştir.

26.Yeni RAR 5.xx arşiv biçimi olarak, RAR 5.xx arşivleri oluşturmak için arşivleme kutucuğundaki "RAR 5.xx" seçeneğini kullanabilir veya -ma komut satırı anahtarından faydalanabilirsiniz.

Eski WinRAR sürümleri ve eski yazılımlar, RAR 5.xx arşivlerinin sıkıştırmasını çözemeyeceklerdir.

Bu nedenle arşivi bir başkasına gönderecekseniz, uyumluluk sorununu değerlendirmelisiniz. Önceki WinRAR sürümleriyle uyumlu RAR 4.x
arşivleri oluşturmak için "RAR5" yerine "RAR" seçeneğini tercih edebilirsiniz.

27.Yeni RAR 5.xx dosya sıkıştırma algoritmasındaki değişiklikler şunlardır;

a) 64 bit WinRAR'daki maksimum sıkıştırma sözlüğü boyutu 1 GB'a kadar yükseltildi. 32 bit WinRAR sürümleri ise arşiv oluştururken 256 MB'a kadar olan sözlükleri kullanabilir.32 bit ve 64 bit sürümlerin her ikisi de 1 GB sözlik dahil, her sözlük boyutuna sahip arşivleri açabilir.



b) RAR 5.xx için varsayılan sözlük boyutu 32 MB'tır. Böylece
RAR 4.x'in sahip olduğu 4 MB'lık sözlüğe göre daha yüksek bir
sıkıştırma oranı sağlanır; ancak sıkıştırma işlemi daha
yavaş olacaktır. Bu değeri değiştirmek için arşivleme
kutucuğundaki "Sözlük boyutu"nu kullanabilir veya -md<boyut>
anahtarından faydalanabilirsiniz.

c) -md<boyut> anahtarının sözdizimi, daha büyük sözük boyutlarını
desteklemek üzere değiştirildi. 'k', 'm' ve 'g'd değiştiricileri
boyutu kilo-, mega- ve gigabayt olarak belirlemenize izin verir.
64 MB'lık sözlik için -md64m kullanabilirsiniz. Yani -md64m
ile -md64 aynıdır;

d) RAR 5.xx biçimi Intel IA-32 uygulama ve delta sıkıştırma
algoritmalarını içerir; ancak RAR 4.x metin, ses, gerçek renk
ve Itanium algoritmalarını desteklemez. Bu desteklenmeyen
algoritmalar, modern veri türleri ve donanım yapılandırmaları
için etkili değildir.

e) RAR 5.xx sıkıştırmayı açma işlemi birkaç işlemci çekirdeğini
kullanabilir. Bu, sıkıştırma algoritmasındaki kadar olmasa da
sıkıştırma oranı düşük veya BLAKE2 sağlama toplamlarını
kullanan dosyalarda sıkıştırmayı açma hızını artırabilir.

28.RAR 5.xx arşiv biçimindeki değişiklikler:

a) Dosya tarihleri, artık yerel saat yerine koordine evrensel
tarih (UTC) olarak depolanmaktadır. Bu, farklı saat bölgeleri
arasında dosya alışverişini daha sorunsuz hale getirir.
b) Dosya isimleri ve arşiv yorumları artık UTF-8 kodlamasını
kullanılmaktadır.

29.RAR 5.xx kurtarma kaydı, Reed-Solomon hata düzeltme kodlarını
kullanır. Kurtarma kaydı yeteri kadar büyükse, yüzde 5 ve üzerindeyse, yeni hata düzeltme şeması çoklu hasarlara karşı çok daha yüksek direnç sunar (RAR 4.x kurtarma kaydına kıyasla).Yüzde 1 - 2 gibi daha küçük kurtarma kayıtları veya daha az rastgele hasar, 4.x ve 5.x arasındaki bu farkı azaltacaktır.Tek, devamlı hasarlarda 4.x ve 5.x'in etkinliği hemen hemen aynıdır.


Veri bozulmalarına ek olarak yeni kurtarma kaydı, önceki RAR sürümlerine göre çok daha büyük ekleme ve silinmeleri algılayabilir. En yüksek ekleme boyutu birkaç megabayttır. En yüksek silinme boyutu ise hasara bağlıdır ve bazı durumlarda kurtarma kaydı kadar geniş olabilir.

Yine de en iyi kurtarma performansı ve verimi, silinme ve eklenme
olmadığı durumlarda, yani hasarlı veriler dahil tüm veriler
orijinal konumlarında bulunduğunda elde edilir. Dolayısıyla hasarlı
bir ortamdaki arşivi kopyalamak için özel bir yazılım
kullanıyorsanız, hasarlı sektörlerin 0'larla doldurulduğu
modu tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

Bundan dolayı, TRWE_2012 tüm RAR arşivlerinde mutlaka bir kurtarma kaydı yerleştirir.Bu, arşiv dosyasının bir miktar (arşivlenen dosyanın boyutuna bağlı değişkenlik gösterdiğinin unutmayınız PC kullanıcıları) boyutsal şişmesine (artamasına) yol açar.

RAR 5.x’in kurtarma kaydı, kurtarma kaydının kendisine gelen hasarlara karşı daha dayanıklıdır. Bununla birlikte "Onar" komutunun kurtarma kaydındaki hasarlı blokları onarmayacağına dikkat ediniz.

Sadece dosya verileri onarılabilir. Arşivi başarıyla onardıktan sonra kaydettiğiniz dosyalar için yeni bir kurtarma kaydı oluşturmanız gerekebilir.

Yeni kurtarma kaydı artık 512 baytlık sektörleri temel almamaktadır. Buna ek olarak yeni kurtarma kaydı daha karmaşık veri yapıları kullanır. Dolayısıyla boyutunu sektör olarak belirlemeniz mümkün değildir. RAR 5.x arşivlerinde -rr[N] anahtarı ve rr[N] komutu, % karakterini ister kullanınız ister kullanmayınız, arşiv boyutunun yüzdesi olarak değerlendirilir. N% kurtarma kaydı, tipik olarak devam eden N% miktarda veri
kurtarabilir ve arşiv boyutunu N%'den sadece bir miktar daha fazla büyütür. Birden fazla hasarı onarma yeteneği, N'e orantılı olarak değişir.

GeliştiriciReed-Solomon kodlama performansını artırmak için James S. Plank, Evin M. Greenan ve Ethan L. Miller'ın "Screaming Fast Galois Field Arithmetic Using Intel SIMD Instructions" belgeleri bu makalenin çıkış noktası olarak referans alınmıştır. Reed-Solomon kodlamasını daha etkili kılan örnek ve fikirlerden dolayı Artem Drobanov ve Bulat Ziganshin’in RAR 5.xx sürümünün geliştirilmesinde katkıları büyüktür.

29.RAR 5.xx sıkıştırma algoritmasındaki değişiklikler:

a) Sıkıştırma algoritması CBC modunda AES-128 bırakılarak
AES-256 olarak değiştirildi. Anahtar türetme işlevi, HMAC-SHA256
yoluyla PBKDF2'yi temel alır.

b) Özel parola doğrulama değeri, çoğu yanlış parolayı tüm
arşivi açmaya gerek kalmadan algılayabilir;

c) Arşiv üstbilgileri şifrelenmemişse ("Dosya isimlerini şifrele"
seçeneği kapalıysa), RAR 5.0 dosyalarının sağlama toplamları
parolaya bağımlı özel bir algoritmayla değiştirilir; böylece
sağlama toplamına göre dosya içeriğini tahmin etmek imkansız
hale gelir. Bu tür şifreli dosyaların sağlama toplamlarının
normal CRC32 ve BLAKE2 değerleriyle eşleşmesini beklemeyiniz.


30.RAR 5.xx arşivleri 256 bit uzunluğundaki BLAKE2sp karmalarını
kullanmaya izin verir (dosya sağlama toplamı için kullanılan
32 bit CRC32 yerine). Arşivleme kutucuğundaki "Seçenekler"
sayfasında "BLAKE2 dosya sağlama toplamını kullan" seçeneğini
etkinleştiriniz veya -htb komut satırı anahtarını kullanarak
BLAKE2'ye geçiniz.

BLAKE2 arşivlerin boyutunu bir miktar büyütse de dosya içeriğinin
tanınması için kullanılabilir. İki dosya aynı BLAKE2 değerine
sahipse, pratikte bu iki dosyanın içeriğinin aynı olduğu
garantilenir. BLAKE2'nin hata doğrulama özelliği, çok daha
kısa olan CRC32'den de daha güçlüdür.
31.NTFS sembolik bağlantılarını ve değiştirme noktalarını bağlantı
olarak geri yüklemek için arşivleme kutucuğunun "Gelişmiş"
sayfasındaki "Sembolik bağlantıları bağlantı olarak kaydet"
seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu seçeneğin komut satırındaki
karşılığı, -ol anahtarıdır.

NTFS sabit bağlantıları için benzer bir seçenek olan
"sabit bağlantıları bağlantı olarak kaydet" seçeneğini
kullanınız. Komut satırı karşılığı -oh anahtarıdır.

İki seçenek de sadece RAR 5.x arşiv biçimide kullanılabilir durumdadır.

32.RAR 5.xx arşiv biçiminde kurtarma birimi işlemede yapılan
değişiklikler:

a) RAR 5.xx biçiminde en fazla RAR+REV sayısı, 255 yerine 65535'dir;

b) Kurtarma birimi işlemleri RAR 4.x'ten daha hızlıdır;

c) RAR 5.0 REV dosyaları veri kurtarmanın yanında korumalı
RAR dosyalarının sağlama toplamlarını depolama gibi hizmet
bilgilerini de depolar.


Dolayısıyla korudukları RAR birimlerinden biraz daha büyüktürler. RAR ve REV dosyalarını çıkartılabilir bir medya üzerine kopyalamayı planlıyorsanız,bunu hesaba katmalı ve RAR birim boyutunu medya boyutundan birkaç KB küçük olarak ayarlamalısınız.

33.Yeni RAR sürümlerinde XZ arşiv biçimi için dosya çıkartma desteği eklenerek,RAR ve ZIP arşivleri için maksimum yol uzunluğu 2048 karaktere uzatılmıştır.

34.Komut satırı RAR, hatalı bir parola girdiğini algıladığında
11 çıkış kodunu döndürür. Bu kod sadece RAR 5.0 arşivlerinde
döndürülür. RAR 4.x arşivlerinde hasarlı veri ile hatalı parola
arasındaki farkı ayırt etmek mümkün değildir.

35.Windows Ms_Dos komut isteminde(kipinde);'rar a arcname @filelist' gibi komutlarda dosya listesi için kullanılan varsayılan karakter seti, hem WinRAR'da, hem de konsol RAR'da ANSI olarak değiştirilmiştir. Önceki sürümlerde WinRAR ANSI, konsol RAR ise OEM karakter setini kullanmaktaydı.Bu varsayılan ayarı aşmak için -sc<karakterseti>l anahtarını
kullanabilirsiniz.

36.Dahili WinRAR görüntüleyici UTF-8 ve UTF-16 little endian
kodlamalarını algılayabilir ve gösterebilir.

37.RAR ve WinRAR günlük dosyası rar.log, UTF-16 little endian encoding kodlamasını kullanır. Bu sayede Unicode dosya isimleri günlük dosyasında doğru biçimde depolanmış olur.

WinRAR Unicode olmayan biçimdeki rar.log dosyasını aynı dosyada birden fazla kodlamaya yer vermemek için otomatik olarak kırpar. Konsol RAR'da eski rar.log dosyasını kendiniz silmeniz gerekir, aksi halde RAR, varolan rar.log dosyasına UTF-16 mesajlarını eklemeye başlayacaktır.

38.Günlük dosyasının varsayılan kodlamasını değiştirmek için -sc<karakterseti>g anahtarını kullanabilirsiniz. Örneğin ANSI kodlama için -scag anahtarını kullanabilirsiniz.

39.'r' komut satırı (onar) komutu, isteğe bağlı olarak hedefyol\parametresini içerebilir. Bu parametre, onarılan arşiv için hedef konumu belirleyecektir.
Windows Ms_Dos Komut Dizimi: [rar r arşiv.rar destpath\] şeklindedir.

40.RAR'ın genel sıkıştırma algoritması, birden çok işlemci çekirdeğini kullanacak şekilde optimize edilmiştir.Tek çekirdekli ortamda birtakım hız kazanımları elde etmek mümkün olsa da,en iyi sonuçlar çok çekirdekli ortamda elde edilecektir.Daha yüksek bir sıkıştırma hızı sağlamak için bellek gereksinimini yükseltmeniz gerekebilir.

Genel RAR sıkıştırma algoritması, WinRAR 'ın 40 MB bellek harcamasına kıyasla yaklaşık 120 MB bellek harcamaktadır;

RAR metin sıkıştırma algoritması, birden çok işlemci çekirdeğini verimli bir biçimde kullanamıyordu, dolayısıyla çok işlemcili bir ortamda performansı genel algoritmaya kıyasla çok düşüktür.

Aynı zamanda işlemci sayısına bağlı olmaksızın sıkıştırma hızı da çok düşüktür. Dolayısıyla metin algoritmasını varsayılan olarak kapalı tutulması önerilir.

Hız ne olursa olsun düz metin için en yüksek sıkıştırma oranını elde etmek istiyorsanız, metin sıkıştırmasını "Gelişmiş sıkıştırma parametreleri" iletişim kutusunda etkinleştirebilirsiniz.

Arşivleme iletişim kutusunda "Gelişmiş" sayfasındaki sıkıştırma..." düğmesine basarak bu seçeneğe erişebilirsiniz.Bu seçeneği varsayılan sıkıştırma profilinde kalıcı olarak değiştirmeniz de mümkündür;komut satırı modunda metin sıkıştırmasını -mct anahtarı ile etkinleştirebilirsiniz;

41.RAR genel sıkıştırma çözme algoritması hızı bir miktar geliştirildi;
ancak bu gelişme, RAR sıkıştırmasına aynı derecede yansımadı.
RAR sıkıştırmayı çözme algoritması, birkaç işlemci çekirdeğini
aynı anda kullanamadığından çekirdek sayısı önemsizdir.

ZIP sıkıştırmasındaki değişiklikler:

a) ZIP sıkıştırması artık birkaç işlemci çekirdeğini destekliyor.
Bu sayede çok çekirdekli ortamlarda önemli bir hız artışı
hissetmek mümkün. Tek işlemcili ZIP sıkıştırması da WinRaR
göre daha hızlı.

b) ZIP sıkıştırması için bellek kullanımı, yaklaşık olarak
15 MB'a yükseltilmiştir.

42.Kurtarma cildi oluşturma ve işleme, birden çok işlemci çekirdeğini
kullanarak daha yüksek hızlara ulaşabilir düzeydedir. Ancak sabit disk
arama süresi, genellikle kurtarma ciltlerinde hızı kısıtlamaktadır.
Dolayısıyla bu hız artışı, en çok SSD'lerde hissedilecektir.

43.MS_DOS komut isteminde -mt<iş parçacıkları> anahtarının desteklediği <iş parçacıkları> değeri, artık 0 - 16 değerinden 1 - 32 değerine yükseltilmiştir.Bundan dolayıWinRaR, Dosyaları bul" komutu 7-Zip arşivlerinde veri bulabilmektedir.

44.Bir SFX arşivi oluşturur veya güncellerseniz, sadece varsayılan
sıkıştırma profilindeki SFX seçenekleri kullanılır. "Gelişmiş
SFX seçenekleri" iletişim kutusundaki seçenekler, bu işlemlerde
yok sayılır.

45.WinRAR’da, RAR arşivleri oluştururken NTFS'nin "sıkıştırılmış"
özniteliğini kaydetme özelliğine sahiptir.Bu özellik aşağıdaki koşulları arşiv dosyası için sağlar;

a.)WinRAR, @dosyalistesi parametresinin hem WinRAR.exe ve komut ortamındaki RAR.exe’de kullanabilir düzeye gelmiştir.

b.)Arşivleme sırasında x*\KlasörAdı\* hariç tutma maskesi belirtildiğinde ve şu anki klasörün adı "KlasörAdı"nı içerdiğinde,WinRAR tüm dosyaları hariç tutuyor ve arşiv oluşturma işlemini(Arşivleme İşlemi) kesintiye uğramamaktadır.

c.)WinRAR,Windows Önyükleme Ortamın da(Örneğin eski Windows PE,yeni Windows WinRE) GUI arayüzlü SFX modüller açılabilir.

Son olarak « ISO desteğindeki değişiklikler:

a) UDF desteği UDF 2.50'ye yükseltildi. Bu sayede birçok Blu-ray
ISO dosyalarını açmak artık mümkündür;

b) UDF ISO dosyalarına göz atarken WinRAR adres çubuğunda
"UDF" biçim adından sonra UDF sürüm numarası gösterme yeteneğine sahiptir.;

c) WinRAR, UDF ve ISO9660 dosyalarında depolanmış klasörleri
çıkartırken klasör değiştirme zamanını ayarlar.

Evet WinRAR sıkıştırma/arşivleme yazılımı sıradan basit bir yazılım olmadığını bu makalede öğrenmiş durumdasınız.

Not:

Bu makale üye TRWE_2012 (Ayamutura) tarafından İngilizce dökümanlar tercüme edilerek hazırlanmıştır.Tüm hakları saklıdır.
 
Üst