• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yaban Mersini Faydaları

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzümler grubunda yer alan yaban mersininin, yapılan araştırmalar sağlık açısından çok önemli yararları bulunduğunun belirlendiğini söyledi. Yüksek ve alçak boylu ile tavşan gözü olmak üzere 3 ayrı türü bulunan yaban mersininin, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illerden Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'un yüksek kesimlerinde yabanı formlarının bulunduğunu ifade eden Çelik, ''likapa'' olarak da adlandırılan meyvenin, yöre halkı tarafından reçel veya pekmez yapılarak tüketildiğini anlattı.

MİNERAL VE VİTAMİN YÖNÜNDEN ÇOK ZENGİN ;
Yaban mersininin, meyvesi, çiçekleri, yaprak ve köklerinden yararlanıldığını belirten Çelik, ''Yapılan araştırmalarda 145 gram yaban mersinin 21 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 0.5 gram yağ, 19 miligram C ve 145 IU A vitamini ile 85 kalori içerdiği belirlenmiştir. Sodyum içermeyen, mineral ve vitaminlerce zengin olduğu belirlenen yaban mersininin insan sağlığı açısından çok yararlı olduğu ortaya konulmuştur'' dedi.

KANSER AÇISINDAN SON DERECE FAYDALAI BESİNLER İÇERİYOR ;
Yaban mersinin yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çayın ishal giderici özellik taşıdığını, kadınlarda özel günlerin etkisini azalttığını ve düzene soktuğunu, idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi gösterdiğini, kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktif hale getirdiğini, yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağdığını anlatan Çelik, taze olarak tüketilmesi halinde kanı temizlediğini, kan şekerini düşürüp bağırsak metabolizmasını düzenlediğini, kolesterolü düşürdüğünü, kalp krizi kiski ve HIV virüsünün tekrarlanmasını azalttığını kaydetti. Çelik, sakinleştirici özelliği bulunan, iltihaplar için dezenfektan özelliği taşıyan yaban mersininin besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriğinin düşük olduğunu da vurguladı.
 
Üst