• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yapay zekanın, kalp krizini doktorlardan daha iyi tahmin edebildiği doğrulandı

İlda

Özel Üye
Üyelik Tarihi
17 Kas 2012
Konular
1,235
Mesajlar
5,399
MFC Puanı
1,490
Yapay zekanın, kalp krizini doktorlardan daha iyi tahmin edebildiği doğrulandı


Nottingham Üniversitesi*araştırmacıları, hangi hastaların 10 yıl içinde inme veya kalp krizi geçireceğini tahmin edebilmek için rutin tıbbi verileri tarayan bir yapay zeka sistemi geliştirdi.*Yapay zeka*sistemi, geleneksel yöntemlerle tahminler yapmaya çalışan doktorlara oranla 355 vakayı daha doğru tespit ederek geleneksel yöntemler karşısında çok daha fazla başarılı olduğunu*kanıtladı.

İnme ve kalp krizi gibi “kalp” odaklı hastalıkların tahmin edilmesi aslında oldukça zor bir iş. Araştırmacıların verilerine göre*kalp krizi veya inme geçiren hastaların neredeyse yarısının, “risk altında olmayan” kişilerin geçirdiği rahatsızlıklar*olduğunu belirtiyor. Yani daha yarı yarıya bir oran bile yakalayabilmiş değil tıp dünyasının geleneksel metodları.

Araştırmada kullanılan geçmiş 10 yıllık kayıtlar, hastaların demografik bilgileri, hastane kayıtları, ilaç bilgileri ve laboratuvar verileri gibi bir çok detayı barındırıyordu.*Bu verilerin %75’i kullanılarak ilk önce kalp krizi ve inme gibi rahatsızlıkların tespiti için ayırt edici özellikler belirlenmiş*ve bu veriler doğrultusunda kalan %25’i bu standartlara göre test eden araştırmacılar “eğer bu sistemi hastalar sağlıklıyken uygulayabilmiş olsaydık, koruyucu bakım uygulayabilirdik” sonucuna*ulaşmışlar.*Doktorların tespit ettiği risk sayısından 355 vaka daha fazla*risk yapay zeka tarafından tespit edildiği için yapay zekanın bu alanda çok daha başarılı olduğu artık kanıtlanmış oldu.

Yapay zekanın gelişmesi ile beraber tıp dünyası da oldukça büyük değişimler geçirecektir. Özellikle doktorların hastalarla yeterince yakından ilgilenecek kadar vaktinin olmaması, olası risklerin ve ihtimallerin gözden kaçırılmasına neden olabiliyor. Eğer doktorun karşısına yorumlanmış ve eski verilerle karşılaştırılmış sonuçlar ulaşırsa hasta ile baş başa iken çok daha doğru tespitlerde bulunabilir, farklı tıbbi yöntemler uygulayabilir.

Tabi bu yöntem her ne kadar yapay zekanın gücünü tekrar kanıtlamış olsa da mevzuat bakımından büyük engeller bulunuyor. En büyük engel de gizlilik ve güvenlik bakımından ortaya çıkıyor. Yapay zekaya altyapı oluşturmak için kullanılacak devasa verinin gizliliği ve güvenliği uzun yıllar tartışma konusu olacak.


Webrazzi
 
Üst