• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yargıtay'dan 16 yaşından küçük evliliğe veto

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
yargitaydan_16_yasindan_kucuk_evlilige_veto_h31166.jpg


Yargıtay, 16 yaşından küçük kızın evlenmesine izin veren mahkemenin kararını bozdu.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin, 16 yaşından küçük Y.T.'nin evlenmesine izin verilmesine dair yerel mahkeme kararını bozma kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda davacılar C. ve F. T. tarafından 2006 yılında açılan davada, çocukları Y. T.'nin evlenmesine izin verilmesinin istenildiği, yerel mahkemenin de davayı kabul ettiği ifade edildi. Medeni Kanun'un ilgili 124. maddesinde yer alan "Ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir" hükmüne rağmen hükmün temyiz edilmeyerek kesinleştiğinin ifade edildiği Yargıtay kararında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın temyiz etmesiyle dosyanın Yargıtay'a geldiği belirtildi. Evlenmesine izin verilmesi istenilen 1991 doğumlu Y. T.'nin dava ve hüküm tarihinde on altı yaşını doldurmadığının anlaşıldığının belirtildiği kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Mahkemece, kanuni şartın oluşmaması nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekirken Türk Medeni Kanununun 124/2. maddesi hükmüne aykırı olarak evlenmeye izin verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere bozulmasına, oybirliğiyle karar verildi." (ANKA)


21 Şubat 2013 PERŞEMBE
Resmî Gazete
Sayı : 28566

YARGITAY KARARI

Yargıtay 2. Hukuk Dairesinden:

Esas No : 2011/16682

Karar No : 2012/30236

YARGITAY İLAMI

İncelenen Kararın:

Mahkemesi : Mengen Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi

Tarihi :6/7/2006

Numarası : Esas No: 2006/62 Karar No: 2006/58

Davacılar :

Davalı : Hasımsız

Dava Türü : Evlenmeye İzin Verilmesi

Temyiz Eden : Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 31/3/2011 tarihli 6217 sayılı Kanunun 3. maddesi ile ilave edilen geçici 3. maddenin (1) fıkrası gereğince 1086 sayılı Kanunun temyize ilişkin hükümlerinin uygulanması gerekmiştir.

Davacılar C. ve F. T. tarafından 22/6/2006 tarihinde hasımsız olarak açılan davada, müşterek çocukları Y. T.'nin evlenmesine izin verilmesinin istenildiği, mahkemece davanın kabulüne karar verildiği ve hükmün temyiz edilmeyerek kesinleştiği anlaşılmaktadır.

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 124/2. maddesi ile “Ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” hükmü getirilmiştir.

Evlenmesine izin verilmesi istenilen 27/02/1991 doğumlu Y.T.'nin dava ve hüküm tarihinde on altı yaşını doldurmadığı anlaşılmaktadır.

Mahkemece, kanuni şartın oluşmaması nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekirken Türk Medeni Kanununun 124/2. maddesi hükmüne aykırı olarak evlenmeye izin verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi.
 
Üst