• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yeni İnfaz Düzenlemesi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Profesör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Profesör

"Bilgi cesaret verir, cehalet küstahlık."
Kayıtlı Üye
Forum Yaşı
6 Yıl 1 Ay
2011 Yılından bu yana çalışmaları süre gelen ve geçtiğimiz Nisan ayında yürürlüğe giren "Yeni İnfaz Düzenlemesi" ile ilgili kafada pek çok soru işareti oluştu. Öyle ki; benim dahi anlatmakta güçlük çektiğim, insanların "Af yasası" olarak tabir ettiği fakat kavram açısında aslında bir af yasası olmayan, yalnızca denetimli serbestlik ve koşullu sarı verilme şartlarını iyileştiren yeni düzenleme beraberinde bir takım zorluklarda getirdi. Bir yandan şartların iyileşmesi söz konusu iken; diğer yandan bazı cezaların alt ve üst sınırları daha da ağırlaştırıldı.

Fakat; eminim ki herkes yeni düzenlemeden memnundur. Kısaca bahsetmek gerekirse;

Eski mevzuata göre koşullu tahliye oranı 2/3 olarak uygulanırken yeni düzenleme kapsamında artık koşullu salıverme cezanın 1/2 si oranında uygulanacaktır. Bu düzenleme denetimli serbestlik koşuluna getirilen biraz sonra bahsedeceğim düzenleme gibi geçici nitelikte değil, kalıcı niteliktedir ve 30 Mart tarihinden öncesi ve sonrası için uygulanır. Fakat belirtmek gerekir ki;

Ceza Kanunun'da yeni mevzuatın aynen uygulanmasına dair ilkenin infazı bitmiş, tamamlanmış dosyalar için uygulanması söz konusu değildir. Yani halihazırda cezaevinde hükümlü olan bir kimsenin "Benim 2006 yılından cezam vardı, şu kadarını fazla yattım öyleyse, mahsup edilsin!" deme şansı maalesef yok :)

Denetimli Serbestlik düzenlemesi ise eski mevzuata göre 1 yıl iken, yeni mevzuatta bir defaya mahsus uygulanmak üzere 3 yıla çıkarılmıştır. 30 Mart tarihinden önce biraz sonra sayacağımız istisnai suçlardan herhangi birini işlemiş bir kimse infazının son 3 yılında denetimli serbestlik hükümlerinden faydalanabilecektir. Fakat 30 Mart tarihinden sonra işlenen suçlar için esas alınacak süre yine 1 yıllık denetimli serbestlik süresidir.

Peki ilgili yeni mevzuatta bahsi geçen koşullu salıverme ve denetimli serbestlik suçları hangi suçları kapsamamaktadır;

1-Kasten öldürme suçlarını düzenleyen 81. 82. 83. Maddesi gereğince mahkum olan hükümlüler açısından ½ lik koşullu salıverme ve 3 yıllık denetimli serbestlik hükümleri uygulanmayacaktır. Yine haksız tahrik veyahut teşebbüs halinde kalması halinde suçun kökeni yine kasten öldürme olduğu için bu yeni düzenlemeler uygulanmayacaktır.

2-Nitelikli ağırlaşmış yaralama suçları da istisnai suçlar kapsamında düzenlenmiştir.

3-TCK. 94.95.96. Maddesinde yer alan işkence ve eziyet suçları,

4-Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar. 30 Mart 2020 tarihinden önce işlenmiş olsa bile bu yeni sürelerden yararlanamayacaktır.

5-TCK 188 Uyuşturucu imal ve ticareti suçu.

6-Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı işlenen suçlar. Kişisel verilerin hukuka aykırı olarak yayınlanması, dinlenmesi, yok edilmesi gibi suçları kapsamaktadır.

7-TCK.302. -339. Maddeleri arasında düzenlenen devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar ve casusluk suçları da bu kapsamda değildir.

8-MİT Kanununa muhalefetten hükümlü olanlarda bu kapsamın dışındadır.

9-Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yargılanan ya da hükümlü olanlar açısından da bu sürelerin uygulanması söz konu değildir.

Ön hazırlık yapmadan hazırlamış bulunduğum makale biraz aceleye gelmiş gibi görünebilir fakat emin olun bizde her şeye yeni yeni hakim olmaya başladık. Dolayısıyla düzenleme bunlarla sınırlı olmayıp, eklemem gereken hususları bir bir toplayıp paylaşımın devamını aynı başlık altında devam ettirmeyi düşünüyorum. Bir eksiğim ya da kafanıza takılan herhangi bir durum söz konusu olabilir; böyle bir durum söz konusu olur ise sorularınızı alabilir ve yanıtlamaktan memnuniyet duyarım. Zira herhangi birinin hayatına dokunup, bir nebze faydalı olabilmem durumunda benden mutlusu olamaz.

Askerliğimi ceza evinde yaptım. Bizim karavanadan çıkan yemekler 1 puan ise, mahkumların 10 du. Yahu bu gözler kıymalı kayık pide gördü :D
Her cezaevi farklı yemek firmalarıyla çalışır dolayısıyla her yerde durumun aynı olduğundan söz etmek mümkün olmasa gerek ama haklısınız, şartların sizin için daha iyi olmasını bende temenni ederdim. Neyse ki; özgürlük kadar kıymetli bir şey yok.. Buradan insanlar cezaevinde ki yemekleri övüp, girmeleri yönünde teşvik ettiğimizi sanmasınlar. Değil mi? :D

Her cezaevi farklı yemek firmalarıyla çalışır dolayısıyla her yerde durumun aynı olduğundan söz etmek mümkün olmasa gerek ama haklısınız, şartların sizin için daha iyi olmasını bende temenni ederdim. Neyse ki; özgürlük kadar kıymetli bir şey yok.. Buradan insanlar cezaevinde ki yemekleri övüp, girmeleri yönünde teşvik ettiğimizi sanmasınlar. Değil mi? :D
Öyle tabi ama ne bileyim gördüğüm o kadar şeyden sonra, kader mahkumu denmesi zoruma gidiyor. Tek temennim şu, gazeteciler serbest kalsın :)

Öyle tabi ama ne bileyim gördüğüm o kadar şeyden sonra, kader mahkumu denmesi zoruma gidiyor. Tek temennim şu, gazeteciler serbest kalsın :)

Özgür Medya hür beyinler demektir. Umarım dilediğin gibi olur Sevgili dostum :)

Geri