• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

YeniDoğan Muayenesi

vioLeta

Özel Üye
Üyelik Tarihi
29 Tem 2015
Konular
946
Mesajlar
1,610
MFC Puanı
540
Yeni doğan her bebek, kaç haftalık doğduğunun belirlenmesi, reflekslerinin güçlülüğü ve genel sağlığı açısından dikkatle muayene edilir.

Doğumsal bir anomalisinin olup olmadığından emin olunmaya çalışılır. Çocuk hekimi yaptığı muayenede bebeğin cildi, tırnakları, göğüs dokusu, kulak yapısı ve kulakta kıkırdak oluşumu, ayak tabanı çizgileri ve cinsel organlarını inceleyerek ve de kas gücüne bakarak bebeğin beklenen zamanda doğup doğmadığını kontrol eder.

37. hafta tamamlanmadan, erken doğan prematüre bebekler, zamanında doğan ve bu nedenle term bebek olarak tanımlanan bebekler, 40. haftadan sonra, geç doğan postmatür bebekler muayene bulgularıyla belirlenirler.

Yeni doğan bebek ayrıca bu doğum haftalarına denk gelecek yapıda olup olmadığı açısından da incelemeye tabi tutulur.

Doğum haftasına göre minyon doğmuş bebekler, ya da doğum haftasına göre iri yapıda doğmuş bebekler belirlenir.

Doğum haftasına göre minyon ya da iri olan bebekler, annesi diyabetik olan ya da sigara tüketen bebekler, erken ya da geç doğan bebekler, doğumun zor olduğu bebekler, yenidoğan sarılığının belirgin olma ihtimali olan bebekler, ikiz bebekler, üçüz bebekler daha dikkatli takip gerektirirler.

Bebeğin yenidoğan reflekslerinin güçlü olması da önemlidir, refleksleri zayıf bir bebeğin hasta olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle çocuk hekimi, büyük bir dikkatle bebeğin yenidoğan refleksleri adı verilen ilkel reflekslerini inceler.

Yenidoğan reflekslerinin zayıf olduğu bebeklerde bu durumun sebepleri araştırılır.

Yeni doğan bebeğin doğumsal anomalisi mevcutsa erkenden tespiti önemlidir. Çocuk hekimi bebeğin parmak, yüz, göz, ağız içi, göğüs, karın, kol ve bacak yapısını inceleyecek, özellikle orta hatta yer alan yarık damak dudak veya anüsün tam açık olmaması gibi anormalliklerin olup olmadığına bakacaktır.

Cilt ve parmakta yer alan anormal yapı varsa not alacaktır. Mongolizm gibi kromozom anormallikleri, yapılacak fizik muayeneyle belirlenir.

Bebeğin genital organları dikkatlice incelenecektir; erkek bebekte yumurtalıklar torbada olmalı, sünnet derisi çok dar olmamalıdır. Kız bebeklerde iç ve dış dudaklar tam oluşmuş olmalıdır.

Bebeklerin doğum anında biraz zedelenmiş olmaları da mümkündür. Özellikle normal doğumlarda boyun kaslarında, kol ve bacaklarda zedelenmeler oluşabilir.

Boynunu bir tarafa doğru çeviremeyen ya da yenidoğan reflekslerinin tek taraflı olarak zayıf olduğu bebeklerde kas ya da sinir dokusu zarar görmüş olabilir.

Bu durumda bebeğin hareketlerinde kalıcı kısıtlılık oluşmaması için erkenden fizik tedavi uygulamaları planlanmalıdır.

Doğuştan kalça çıkığının mevcudiyetini belirlemek için kalça eklemi hareketlerini çocuk hekimi dikkatle irdeler.
 
Üst