• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yer Lambası Dekorasyonda Nasıl Kullanılır?

İlksu

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
18 Tem 2017
Konular
589
Mesajlar
1,269
MFC Puanı
30
58014762605132505052.jpg


Dar köşelerden geniş oturma odalarına kadar hemen her alana yer lambaları yerleştirilebilir. Alana uygun olarak kullanılacak bir lamba ile ekstra ışık kazanmak mümkündür. Yer lambaları bir kanepenin yanına, mutfak masası yakınına, yatak yanına ya da konsol yakınına yerleştirilebilir. Yer lambalarının diğer aydınlatma ürünleriyle (abajurlar, masa üstü aydınlatmalar vb) birlikte kullanılmasında sakınca yoktur. Böylelikle ışığın ortamda iyice dağılması sağlanır. En az 120 cm’lik bir yer lambası kullanılması durumunda otururken ya da ayaktayken gölgenin ampulü saklamasına neden olur.

Masa lambalarının aksine yer lambaları çoğu kez dekorasyonda göz ardı edilmiştir. Ancak uzun bir mumluk gibi olanları, ahşap gövdelileri, menzili değişebilenleri, rustik modelleri ve daha birçok modeliyle yer lambaları çoğu iç mimar ve tasarımcı tarafından dekorasyon için önemli olarak nitelendirilirler. Masa lambalarındaki kısıtlı alana ışık dağıtma özelliğinin aksine yer lambaları daha geniş alanları aydınlatabilir. Yeri (ve çoğu zaman da yüksekliği ya da ışığın şiddeti) istendiği zaman değiştirilebilir.

Yer lambaları mobilyaların görünüşüne yükseklik katar, sadece dekoratif amaçlarla da kullanılabilir ya da tek olarak ortamdaki dikkati kendi üzerinde toplayarak bir odak oluşturabilir, çeşitli amaçlarla kullanılabilir (belirli bir çalışma/okuma alanını aydınlatmak gibi), yemek odalarına ve oturma odalarına ambiyans katabilir. Yerleri istendiği zaman değiştirilebilir. Koridor, hol ya da girişler ile birlikte küçük yatak odaları ve yemek odaları gibi küçük alanlarda mucizeler yaratabilirler.

Tüm bu kullanım amaçları doğrultusunda yer lambalarının seçimi de önemlidir. Yer lambasının hangi alanı hangi yönde aydınlatması gerektiği belirlenmelidir. Uzun mumluk gibi lambalar ışığı tavana yönlendirirken gölge lambaları ise ışığı aşağı yollar. Yukarı aydınlatmalarda tavan yüksek gözükür, aşağı aydınlatmalarda ise derinlik artar. Reosta denilen anahtarlar ise ışığın şiddetinin ayarlamasına izin verir.

Lambanın hangi amaçla kullanılacağı da hesaplanmalıdır. Bir lamba stili belirlenmelidir, ek lambada çoklu ampuller ağaç görüntüsü verirken konsol tipi lambalar klasik bir görüş katacaktır. Kemerli, yay şeklinde lambalar ise ortama modern bir görünüm verir. Satın almadan önce mağazalarda hangi yer lambalarının nasıl ışık verdiği denenmelidir.​
 
Üst