• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yeşil Çayın 'Yeni' Faydaları

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Son bilimsel çalışmalar faydaları saymakla bitmeyen yeşil çaya yeni özellikler ekledi. Buna göre yeşil çaytepeden tırnağa vücudun her hücresi için yararlı.

Yeşil çay köken olarak diğer çaylardan çok farklı olmamakla birlikte yüksek anti-oksidan kapasitesiyle içeceklerin baştacı sayılabilecek nitelikte. Özellikle sonbahara girdiğimiz şu günlerde elimiz artık sıcak içeceklere doğru kayıyor. Sindirim sorunları yaşayanlar için yeşil çayın ayrı bir önemi var. Bazı çalışmalara göre yeşil çay tüketimi sindirimi rahatlatıyor.

Hepsi aynı bitkiden geliyor
Çay Asya kökenli küçük bir ağaç olan ‘camellia sinensis’ bitkisinin yeşil yapraklarından elde ediliyor. Bugün severek içtiğimiz siyah yeşil ve oolong (beyaz) çayları aslında hep aynı bitkinin yapraklarısadece yaprakların bize ulaşma şekli farklı. Çaylar toplandığı zaman yapraklar hemen oksitlenmeye başlıyor. Siyah çayda yaprakların tamamen okside olmasına izin veriliyor. Yeşil çayda oksidasyon sürecine giren enzimler ısı yoluyla aktivitesini yitiriyor ve böylece kuruma sürecinde yapraklar yeşil kalıyor. Beyaz çaydaysa çay yaprakları ısıya tâbi tutulmadan evvel kısmen oksidasyona bırakılıyor.
Çay beş bin yıldır insanlığa sağlık ve keyif sunan bir içecek. İlk Çinliler tarafından keşfedilmiş ve içilmişhatta uzun yıllar ilaç olarak kullanılmış. Doğru tüketildiğinde insan vücuduna büyük faydalar sağlıyor. Sudan sonra en çok tüketilen içecek çayşeker veya sütle tercih edilmediğinde kilo kontrolü sağlıyor. Son yıllarda yeşil çay tüketimi artsa da ülkemizde en çok siyah çay içiliyor.

Obeziteye etkisi
Yeşil çayda bulunan ‘epi-gallo-kateşin-3-gallat’ adı verilen ve kısaca EGCG olarak isimlendirilen bir biyolojik öğenin vücuttaki yağ yakım hızını artırarak obeziteyle savaşmada rol oynayabileceği bildiriliyor. Çeşitli çalışmalarda yeşil çayda bulunan kateşinlerden yüksek oranda alan grupların totalderi altı karın yağlarında ve trigliseridlerinde büyük düşüş görüldü. Araştırmacılar yeşil çayla alınan kateşinin sindirim sisteminde enzimlerin aktivitesini yavaşlatarak ve kalorilerin bağırsaklar tarafından emilimini azaltarak kilo kaybını artıracağı üzerine yoğunlaşıyor.

Bağırsak hastalıklarına iyi geliyor
Cincinati Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmadaçayın anti-inflamatuvar etkisi incelendi. Kolit hastaları üzerinde yapılan incelemede yeşil çayda bulunan EGCG’nin kolite sebep olan inflamasyona engel olabileceği bulundu. Bununla birlikte araştırmacılar ülseratif kolit ve Crohn hastalığı üzerinde yaptıkları çalışmalarda yeşil çayın irritable bağırsak sendromunda da etkili olduğu sonucuna ulaştı.

Günlük tüketim miktarı ne olmalı?
Ortalama bir kupa yeşil çayda 50-150 mg. arasında polifenol bulunuyor. Önerilen miktarsa günde 2-3 kupa yeşil çay veya 100-750 mg./yeşil çay ekstresi almak. Ancak kafein içeren çay; uykusuzlukanksiyete huzursuzluk ve baş ağrısına yol açabiliyor. Kafeine çok hassas bireyler için yeşil çay ekstresi almak daha iyi bir alternatif.

Amerika’da yapılan çalışmalar yeşil çayın yağ oksidasyonunu artırdığını ve insülin hassasiyetini dengelediğini de gösteriyor. Yağ oksidasyonunun artmasıyla egzersiz yapıyormuş gibi depo yağlar enerjiye çevrilerek yakılıyor ve özellikle karın bölgesi yağları azalıyor. Sonuçlar yeşil çayın insülinin vücutta daha etkili çalışmasını sağlayarak diyabet riskini azalttığını da gösteriyor.

DiĞER FAYDALARI
* Kanserin her aşamasında etki gösteren yeşil çaykanser hücreleriyle savaşıyor. Yeşil çay içenleriçmeyenlerle karşılaştırıldığında içenlerin meme kanseri risklerinin daha düşük olduğu görüldü.
* Günde 5 bardaktan fazla yeşil çay içenlerin herhangi bir hastalıktan ölme risklerinin günde bir fincandan az çay içenlere göre yüzde 16 daha az olduğu bulundu.
* Yeşil çaydaki EGCG’in LDL (kötü) kolesterolü azaltıcı etki gösterdiği kan basıncının düzenlenmesi ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri saptandı.


Dilara Koçak
kaynak : milliyet.com.tr
 
Üst