• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yıldız Sarayı, Yıldız Sarayı nerede, Yıldız Sarayı nasıl gidilir?

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,468
MFC Puanı
34,670
Yıldız Sarayı, Yıldız Sarayı nerede, Yıldız Sarayı nasıl gidilir?​



Saray, Kanuni döneminden itibaren av sahası olarak kullanılan koruluğun içerisine, annesi Mihrişah Sultan’ın kullanması için 18. yüzyılın sonunda III. Selim tarafından inşa ettirilmiş.

Tamamlanmasının ardından çevresine inşa edilen köşkler, servis binaları ve parklar sayesinde Yıldız, Osmanlı’daki tek yapılı klasik saray anlayışından oldukça farklı bir stile sahip olmuş.
Yıldız Sarayı Ada Köşkü
Ada Köşkü, Yıldız Sarayı
Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim merkezi olarak kullanılan 4 saraydan birisi konumundaki Yıldız’a ilk yerleşen padişah, II. Abdülhamit olmuş.
Dolmabahçe’ye göre daha korunaklı olduğu için burayı seçen hükümdarın yaptırmış olduğu değişiklikler, sarayın bugünkü görünümünü kazanmasına yardımcı olmuş.
Yıldız Tepesi’nin boğaza bakan yamacı boyunca uzanan saray, 1882 yılında Mithat ve Mahmud Celalettin paşaların idamıyla sonuçlanan duruşmalara ev sahipliği yapmış. Siyasi çağrışımlarda bulunmak istenebileceği düşüncesiyle padişah tarafından bir süre için adının kullanımı yasaklanan tarihi yapı, Abdülhamit’in tahttan indirildiği 31 Mart Ayaklanması sırasında yağmalanmış ve kısmen yakılmış.
Mustafa Kemal Atatürk’ün “3. Ordu Müfettişi” unvanıyla Samsun’a hareketinden önce Sultan Vahdettin ile yaptığı görüşmeye sahne olan saray, cumhuriyet döneminde uzunca bir süre Silahlı Kuvvetler’in hizmetindeymiş.
Günümüze ulaşabilen tek saray tiyatrosunu bünyesinde barındıran yapı, 1994 yılında müze haline getirilerek halka açılmış.
Yıldız Sarayı nerede ve nasıl gidilir?
Yıldız Sarayı nerede ve nasıl gidilir

Saray kompleksi, İstanbul‘un Beşiktaş ilçe merkezindeki Barbaros Bulvarı’na bağlı Serencebey Yokuşu üzerinde yer alıyor. Merkezi konumu, saraya ulaşımı oldukça kolay hale getiriyor.
Anadolu Yakası’ndan sarayın bulunduğu bölgeye gidecekseniz, sizlere önerim can sıkıcı trafikle uğraşmak yerine deniz yolunu tercih etmeniz. Beşiktaş İskelesi’ne uğrayan vapur seferlerini kullanırsanız, hem boğazda keyifli dakikalar geçirebilir, hem de karaya ayak bastıktan sonra kısa bir yürüyüşle saraya rahatça ulaşabilirsiniz.
Zincirlikuyu veya Taksim yönünden otobüsle Beşiktaş’a gideceklerin, Yıldız Teknik Üniversitesi Durağı’nda inip, saraya ulaşmak için kısa bir yürüyüş yapmaları gerekiyor.
Yıldız Sarayı’nın Bölümleri
Mabeyn Köşkü Yıldız Sarayı hakkında bilgiler
Büyük Mabeyn Köşkü
Saray kompleksinin içerisinde ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken 3 farklı müze bulunuyor. Bu kültürel tesisler Yıldız Sarayı Müzesi, Yıldız Saray Tiyatrosu ve Sahne Sanatları Müzesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Müzesi.
Türk-Osmanlı Saray Mimarisi’nin en son örneği olarak gösterilen yapı grubunun merkezinde yer alan Yıldız Sarayı Müzesi’nde II. Abdülhamit dönemine ait eşyalar ve Yıldız porselenleri sergileniyor.
Müzeye bağlı Kaskat Köşkü’nde ise Yıldız Porselen Fabrikası ürünleri ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden getirtilen Art-Nouveau tarzı dekorasyon eşyaları ile mobilyalar ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü tarihi
Küçük Mabeyn Köşkü
Yıldız bünyesinde faaliyet gösteren bir diğer kültürel tesis, 1889 yılında II. Abdülhamit’in inşa ettirdiği tiyatro binasında ve hemen yanındaki Gedikli Cariyeler’de ziyaretçilerini ağırlayan Yıldız Saray Tiyatrosu ve Sahne Sanatları Müzesi.
Koleksiyonunda Saray Tiyatrosu’na ait kostümlerin yer aldığı müzenin arşiv bölümü, geleneksel ve batı etkisinde gelişen Türk tiyatrosunun tarihine ışık tutan birbirinden değerli kaynakları barındırıyor.
1988 yılından beri sarayın iki katlı Güzel Sanat Salonu’nda hizmet veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Müzesi, Osmanlı döneminde İstanbul’un yerel halkı tarafından kullanılmış eşyaları koleksiyonunda barındırıyor. Kahve takımlarından hat levhalarına, ölçeklerden kumaşlara kadar çeşitli materyallerin oluşturduğu koleksiyonunda Henri Malla, Bedri Rahmi Eyüpoğlu gibi isimlerin tabloları bulunuyor.
Sarayın yemyeşil bitki örtüsüyle kaplı korusunda ziyaret edebileceğiniz alanlar sadece müzelerle sınırlı değil. Balyan Ailesi’nin imzasını taşıyan Büyük Mabeyn Köşkü, son dönem Osmanlı Mimarisi’nin tüm özelliklerini bünyesinde taşıyan Yıldız Camii ve bu caminin avlusunun güneybatı bölümüne 1890’da inşa edilen Saat Kulesi saray geziniz sırasında görebileceğiniz yapılardan sadece birkaçı.
Yıldız Sarayı Giriş Ücreti 2017
Yıldız Sarayı tarihi
Yıldız Sarayı, İstanbul
Sarayın ziyaret saatleri, yaz ve kış dönemlerinde farklılık gösteriyor. Her iki dönemde de sarayın ziyaret saati olarak 09.00 belirlenmiş.
Saray ziyarete 15 Nisan-2 Ekim arasındaki yaz sezonunda 19.00’da, 3 Ekim’den 14 Nisan’a kadar süren kış döneminde ise 17.00’da kapatılıyor. Dini bayramların birinci günlerinde 13.00’da ziyarete açılan kültürel yapıda bilet satışlarıysa kapanış saatinden yazın 1, kışınsa yarım saat önce sonlandırılıyor.
Saraya giriş ücreti olarak yetişkinlerden kişi başı 10 TL talep ediliyor. Müzekart sahiplerinin yanı sıra 18 yaş altı ve 65 yaş üstü T.C. vatandaşları, 0-12 yaş arası yabancı uyruklu çocuklar, şehit ve gazi yakınları ile gaziler, refakatçisi ile birlikte engelli vatandaşlar, rehberler, basın karı sahipleri sarayı ücretsiz ziyaret edebiliyor.
Topkapı Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı ile birlikte şehrin bu önemli yapısını İstanbul gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

ALINTIDIR.
 
Üst