• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Yüz Yanması Nedenleri ve Tedavisi

Loony

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
16 Eyl 2014
Konular
305
Mesajlar
1,352
MFC Puanı
180
Yüzde yanma hissi genellikle menopoz gibi hormon değişikliklerinden veya psikolojik nedenlerden kaynaklanır. Nadiren yüzdeki sinir hasarı da yüz yanması ile sonuçlanabilir.

Yüz Yanması Neden Olur?
1) Menopoz

Menopoza girmek veya menopoz öncesi dönemde olmak, yüz yanmasının sık karşılaşılan nedenlerinden biridir. Menopozla birlikte düşen östrojen seviyesi ve diğer hormon değişiklikleri damarların genişlemesine neden olur. Yüz bölgesindeki kanlanma arttığı için yüz yanması ortaya çıkabilir.

2) Psikolojik Etkenler

Özellikle adrenalin hormonunun artmasına yol açan psikolojik durumlar, yüz bölgesindeki kanlanmanın artmasına ve yüz yanmasına yol açabilir. Heyecan, öfke, kaygı gibi. Bunun dışında uzun süre tedavi edilmezse kaygı bozukluğu da yüz yanmasına neden olabilir.

3) Güneş Yanığı

Uzun süre güneş ışığına maruz kalınca, ultraviyole ışınlar yüz cildinde hasar oluşturabilir. Ciltteki hasarı gidermeye çalışan vücudun yaptığı iltihaplanma, yüz yanması hissine yol açıyor.

4) Sinir Sorunları

Yüz cildine erişen sinirlerde ortaya çıkan hasar yüz yanmasına neden olabilir. Örneğin yüzde geniş bir iletim alanına sahip olan trigeminal sinirde ortaya çıkan nevralji vb. sorunlar yüz yanması ile sonuçlanabilir.

Aşağıdaki etkenler sinir sorunlarına yol açabilir:

Kafatasına girdiği yerde ortaya çıkan trigeminal sinir sıkışmaları
Paget hastalığı
B12 vitamini yetmezliği
Kist veya tümör
MS (multipl skleroz)
Periferik nöropati
Kranial sinir sorunları
Şeker Hastalığı: Şeker hastalığı, kontrol altında tutulmadığı takdirde kılcal damar hasarına yol açan bir sorundur. Bu hasardan dolayı yüz bölgesindeki sinirler yeterli oranda beslenemezse yıpranarak yüz yanmasına yol açabilir. Şeker hastalığının yol açtığı yanma hissi genellikle diz kapağı altında başlar ancak yüz yanması da görülebilir.

5) Diğer Nedenler

Aşağıdaki etkenler de yüz yanmasına yol açabilir:

Baharatlı gıda tüketimi
Damar genişletici etkisi olan ilaçların veya takviyelerin kullanımı
Romatoid artrit vb. bazı iltihaplı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar
Salisilik asit veya benzoil peroksit içeren kremler
Uzun süre soğuğa maruz kalmak
Alerji
Kimyasal yaralanma
Egzamaya bağlı yangı
Rosacea (Roza – Gül hastalığı)
Yüz Yanması Nasıl Geçer?
Yüzde yanmaya iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:

1) İlaç Tedavileri

Menopoz kaynaklı yüz yanması tedavisinde hormon takviyeleri kullanılır. Progesteronla desteklenmiş östrojen tedavisi önerilebilir.

Sinir sorunları için hastalık türüne göre antikonvülsanlar, lidokain kremler, iltihap giderici ağrı kesiciler veya opioid ilaçlar önerilebilir.
Kimyasal yaralanma söz konusu ise serumla yüzün yıkanması gerekir.
Kişinin şeker hastalığı varsa, yeterli ve düzenli insülin kullanımı ile hastalığın kontrol altında tutulması gerekir.
Gül hastalığında metronidazol veya ivermektin krem önerilebilir.
2) Antidepresanlar

Psikolojik problemlerden kaynaklanan yüzde yanma için bir psikiyatr tavsiyesi ile alacağınız antidepresanlar çok faydalı olabilir.

3) Güneş Yanığı Tedavisi

Yüze ılık su uygulamak sinir uçlarının yatışmasını sağlar. Ağrı kesici alınabilir, ciddi yanık söz konusu ise damar yolundan sıvı takviyesi gerekli olabilir.

4) D Vitamini Takviyesi

D vitamini takviyeleri hormon değişiklikleri ve psikolojik kaynaklı yüz yanması sorununda oldukça etkili olmaktadır. Eğer güneş ışığına fazla çıkmıyorsanız doktor kontrolünde D vitamini alabilirsiniz.

5) Bitkisel Takviyelere Dikkat

Gingko biloba, arginin gibi damarları genişletici içeriği olan bitkisel takviyeler kullanıyorsanız, bıraktığınız takdirde yüz yanması şikayetinden kurtulabilirsiniz. Ayrıca, kullandığınız ilaçların yan etkileri arasında cilt yanması veya yüz yanması varsa; alternatif olabilecek tedaviler için doktorunuza danışınız.

6) Cerrahi Müdahale

Sinir sıkışmalarından kaynaklanan yüz yanmasında kafatası açıklığı sağlamak, sinir onarımı yapmak gibi amaçlar için cerrahi müdahale gerekli olabilir.
 
Üst