diShy
Onursal Üye
- Üyelik Tarihi
- 27 Kas 2009
- Konular
- 32,527
- Mesajlar
- 50,861
- MFC Puanı
- 2,550

Askerî Müze, İstanbul'un Şişli İlçesi'nde, Harbiye Cumhuriyet Caddesi üzerinde, 54.000 m²lik bir alan üzerinde kurulu 18.600 m²lik binasıyla bir yapılar kompleksidir. Geniş bir alana yayılan Mekteb-i Harbiye binası, Osmanlı Devletine subay yetiştirmek amacıyla kurulmuş ve 1862de inşa edilmiştir.
II. Abdülhamid tarafından yaptırılan okul binası, 1936ya kadar okul, 1964e kadar Kolordu Karargâhı olarak kullanılmıştır. Binanın güney bölümü Harbiye Orduevi inşa edilene kadar orduevi olarak hizmet vermiştir. 1964te asıl binanın askeri müze olarak kullanımına karar verilmiş ve 1966da restorasyonuna Mimar Prof. Dr. Nezih Eldem tarafından başlanarak, 1991de bitirilmiştir. Başlangıcından bugüne kadar yapıda işlevsel ve mekânsal değişiklikler meydana gelmiş ve bina okuldan müzeye çevrilene kadar gerek iç, gerekse dış görünümü itibariyle birçok değişiklik geçirmiştir.
Askeri Müze, Genelkurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE)Başkanlığına bağlı, İstanbul Harbiye semtinde konuşlandırılmış bir müzedir.Harbiye semti adını, Askerî Müzenin hizmet binalarının Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Harp Okulu olarak kullanılmasından almakta olup Cumhuriyet'imizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK de bu okuldan mezun olmuştur.
Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, askerî kültür varlıkları kapsamına giren eserleri toplar, sınıflandırır, bu malzemelerin bakım ve restorasyonunu yapar, çağdaş yöntemlerle sergiler ve gelecek kuşaklara iletilmek üzere depolar.
Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı,askerî kültür varlıkları kapsamında yaklaşık 55.000 objeye sahiptir ve bu eserlerden 5.000 adedi müze sergi salonlarında sergilenmektedir.
Türk tarihini yaşayan nesillere görsel olarak aktarabilmek ve genç dimağlarda kalıcı etkiler bırakabilmek amacıyla iletişim ve bilgisayar teknolojisinden yararlanılmakta olup Mehteri tanıtan Mehter Multivizyonu, Çanakkale savaşlarını anlatan Çanakkale Dioraması ve dokunmatik bilgisayar sistemleri bu uygulamalardan bazılarıdır.
Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, sahip olduğu tarihî eserleri çağdaş müzecilik tekniklerine göre sergi salonlarında sergilemek suretiyle şanlı tarihimize ait zenginliklerimizi yerli ve yabancı araştırmacılara açmaktadır.
Dünyanın en eski bandosu olan Mehteran Bölüğü, yurt içi ve yurt dışında verdiği konserler ile ülkemizin tanıtımına katkı sağlamaktadır. Müzenin açık olduğu her gün, 15.00- 16.00 saatleri arasında iki seans hâlinde Mehteran Bölüğü konserleri izlenebilmektedir.
Askerî Müze; 1 Ocak, Ramazan ve Kurban Bayramının birinci günü ile pazartesi ve salı günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında halk ziyaretine açıktır.