• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Askerî Müze

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
muze1.jpg


Askerî Müze, İstanbul'un Şişli İlçesi'nde, Harbiye Cumhuriyet Caddesi üzerinde, 54.000 m²lik bir alan üzerinde kurulu 18.600 m²lik binasıyla bir yapılar kompleksidir. Geniş bir alana yayılan Mekteb-i Harbiye binası, Osmanlı Devleti’ne subay yetiştirmek amacıyla kurulmuş ve 1862’de inşa edilmiştir.
II. Abdülhamid tarafından yaptırılan okul binası, 1936’ya kadar okul, 1964’e kadar Kolordu Karargâhı olarak kullanılmıştır. Binanın güney bölümü Harbiye Orduevi inşa edilene kadar orduevi olarak hizmet vermiştir. 1964’te asıl binanın askeri müze olarak kullanımına karar verilmiş ve 1966’da restorasyonuna Mimar Prof. Dr. Nezih Eldem tarafından başlanarak, 1991’de bitirilmiştir. Başlangıcından bugüne kadar yapıda işlevsel ve mekânsal değişiklikler meydana gelmiş ve bina okuldan müzeye çevrilene kadar gerek iç, gerekse dış görünümü itibariyle birçok değişiklik geçirmiştir.

Askeri Müze, Genelkurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE)Başkanlığına bağlı, İstanbul Harbiye semtinde konuşlandırılmış bir müzedir.Harbiye semti adını, Askerî Müzenin hizmet binalarının Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Harp Okulu olarak kullanılmasından almakta olup Cumhuriyet'imizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK de bu okuldan mezun olmuştur.

Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, askerî kültür varlıkları kapsamına giren eserleri toplar, sınıflandırır, bu malzemelerin bakım ve restorasyonunu yapar, çağdaş yöntemlerle sergiler ve gelecek kuşaklara iletilmek üzere depolar.
Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı,askerî kültür varlıkları kapsamında yaklaşık 55.000 objeye sahiptir ve bu eserlerden 5.000 adedi müze sergi salonlarında sergilenmektedir.
Türk tarihini yaşayan nesillere görsel olarak aktarabilmek ve genç dimağlarda kalıcı etkiler bırakabilmek amacıyla iletişim ve bilgisayar teknolojisinden yararlanılmakta olup Mehteri tanıtan Mehter Multivizyonu, Çanakkale savaşlarını anlatan Çanakkale Dioraması ve dokunmatik bilgisayar sistemleri bu uygulamalardan bazılarıdır.
Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, sahip olduğu tarihî eserleri çağdaş müzecilik tekniklerine göre sergi salonlarında sergilemek suretiyle şanlı tarihimize ait zenginliklerimizi yerli ve yabancı araştırmacılara açmaktadır.
Dünyanın en eski bandosu olan Mehteran Bölüğü, yurt içi ve yurt dışında verdiği konserler ile ülkemizin tanıtımına katkı sağlamaktadır. Müzenin açık olduğu her gün, 15.00- 16.00 saatleri arasında iki seans hâlinde “Mehteran Bölüğü” konserleri izlenebilmektedir.
Askerî Müze; 1 Ocak, Ramazan ve Kurban Bayramı’nın birinci günü ile pazartesi ve salı günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında halk ziyaretine açıktır.
 
Üst