Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çorum / Leblebi

diShy

~ یơυℓℓεss ..
Emektar Yönetici
  • Üyelik Tarihi
    27 Kas 2009
  • Mesajlar
    24,083
  • MFC Puanı
    339
  • MFC Seviyesi

Leblebi

Kuruyemislerin hemen hepsi yas sebze veya meyvelerin kurutulması
bazılarının da bir kere kavrulması ile yenebilecek kıvama gelir. Çorum’un meşhur sarı leblebisinde ise durum biraz farklıdır. Leblebi zaten kuru olan nohuttan yapılır. Nohutun leblebiye dönüşmesi bir buçuk aylık bir emeğin ürünüdür.




Tüm resmi görmek için tıklayın


Tarihi dükkanlarda
tek kavrumluk leblebiler çuvallardan tenekelere
oradan legenlere dolduruluyor. Odun atesi ile yeterli sicaklIga ulasan firina aktarılan leblebiler son kavurmadan sonra tekrar çuvallara doldurularak dumanI üstünde satIsa sunulur.


Çorum’da her kösebasInda bir leblebici dükkanı bulmanız mümkün. Öteden beri bu yörede yetişen nohutun iriliği ve ve leblebiye dönüsümü haklı bir üne kavusmus. AltmIslI yıllardan sonra artık bölgede yetistirilen nohut
leblebi üretimine yetmemeye baslamış ve baska bölgelerden nohut getirilmis. Buna rağmen Çorum Leblebisi ününden hiçbir sey kaybetmemistir. Senelerdir liderliginden taviz vermemesinin nedeni de kusaktan kusaga aktarılarak bugüne ulasan kavurma islemlerindeki beceri olsa gerek. Nohuta ayrı bir lezzet ve altın sarısı rengini kazandıran geleneksel leblebi üretimi bir yandan devam ederken
odunun yerini tüp gazInIn aldığı modern yöntemler de kullanılmaya başlanmış.



Tüm resmi görmek için tıklayın



Leblebi yapmak için öncelikle ates tuglasI
ker---
tava ve karıştırıcıdan oluşan bir kavurma ocagI gerekiyor. Kullanılacak odunların is yapmayan cinsten olmasI ise önemlidir. Eleme isleminden geçirilen nohutlar önce ayrılır. Birinci kavurma isleminden sonra sIcak olarak çuvallara doldurulup iki gün dinlendiriliyor. Kavurmadan sonra yine iki gün dinlendirilen nohutlar kuru bir yere serilerek 15-20 gün bekletiliyor. Bu kavurma ve dinlendirme islemleri leblebinin kalitesi açIsIndan son derece önemlidir. Nohutlar 3. kavurmadan önce nemlendirilip çuvallarda 1 gün bekletiliyor. 3. kavurmada kabukları ayrılır. Buna “tek kavrum leblebi” denir. Leblebinin acılı
tuzlu veya karanfilli çesitlere dönüsmesi
bu son kavurma asamaşında gerçeklesiyor. “Leblebi Şekeri” ise kIsa bir son kavurmadan sonra elde edilir. Hemen belirtelim ki “Sakız Leblebi” adıyla da bilinen “beyaz leblebi” ayrı bir uzmanlık gerektirmekte olup Çorum’a da baska yörelerden gelmistir.


İmalat sürecinden de anlaşılacağı gibi bu kadar çaba ve zahmet
Çorum leblebisinin ününü yıllar öncesinden bugünlere taşımasının bedeli olsa gerek.

Leblebi Çesitleri : Çorum’a özel iki yeni leblebi ççıtır leblebi ile çıtır fıstık; kolestrolü sıfır olan bu iki yeni ürün soya ununun leblebi ve fıstığakaplanmasI ile imal ediliyor. Zayıflamak ve formda kalmak isteyenler için özel bir çesiti Extra Leblebi
Layt leblebi (seker + soya )
sakızlı Leblebi
Çikolatalı Leblebi
çıtır leblebi(soyalı)
acılı Leblebi
Karanfilli leblebi
Tuzlu Leblebi
Meyveli Leblebi
Sürmeli kırıkLeblebi


 
Üst Alt