• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Gren Nedir ?

mum

Özel Üye
Üyelik Tarihi
3 Nis 2008
Konular
2,214
Mesajlar
2,424
MFC Puanı
1,030
Gren, fotoğrafta meydana gelmiş gri, ince veya iri halkalara denir. Karlanmanın asıl sebebi yüksek film süratidir. Dijital fotoğrafçılıkta da filmlerdeki gibi yüksek film süratlerinde tercih edildiğinde sensörler (ASA, ISO diye de tabir edilir) karlanmaya sebebiyet vermektedirler.

Film sürati (Dijital fotoğrafçılık / Anolog fotoğrafçılık): Yüksek süratli filmler karlanmaya daha çok sebebiyet verirler. Gren oluşmasını istemeyen fotoğrafçılar daha düşük ASA değerlerinde çalışırlar.

Banyo müddeti, banyoda kullanılan eczalar, banyo harareti (Anolog): Daha seyreltik çözeltiler daha ince gren oluşturur. Banyo süresi kısaldıkça daha az gren oluşur. Yüksek hararetli banyolar daha iri gren oluşturur.

Sensör büyüklüğü (Dijital): Sensörü büyük olan makineler genel olarak daha az gren oluştururlar.

Sensör tipi(Dijital): Yeni geliştirilen CMOS sensörler ASA 800 de bile anlamlı bir şekilde düşük karlanma üretirler.

Dijital fotoğrafçılıkta çekilmiş fotoğrafın karlanmasını düşürmek noise azaltıcı programla mümkündür. Genel kaide olarak karlanmayı azaltırken keskinlikten feragat gerekir. PhotoShop içinde Filter/Noise/Noise Reduce yolundan veya Noise Ninja bunlara örnektir.
 
Üst