• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Kat`ı Sanatı

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Kat%C4%B1-Sanat%C4%B1.jpg

Katı Sanatı; Bir kâğıt veya deri üzerindeki yazı veya motifleri keskin bıçaklarla kesip çıkartarak başka bir zemin üzerine yapıştırılması olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda Türk İnce Oyma sanatı olarak da adlandırılır . Kat ı‟ sanatı uygulanırken kesip çıkartıldıktan sonra başka bir yere yapıştırılan parçaya “erkek oyma”, iç oyulmuş kısma ise “dişi oyma” denir.

Katı‟ örneklerinde, vazo desenleri, tek çiçekler, buketler, doğa manzaraları ve tasvirleri, ağaç, gül, lale gibi şekiller kullanılmakta olup çoğunlukla cilt kapaklarında ve el yazması eserlerin süsleri arasında görülür. Katı‟ sanatı iran kökenlidir ve Osmanlılara gelişi XVI. yüzyılın başlarındadır. Özellikle Kanuni Sultan Süleyman devrinde kat ı‟ önemli bir sanat dalı olarak tezhipten sonraki en yaygın süsleme sanatı olmuştur.

Kat%C4%B1-Sanat%C4%B1-%C3%96rnek.jpg

Bu dönemde katı‟ ile önemli eserler yazılmıştır. Hattat Ali Çelebi tarafından 1540 yılında hazırlanan Kırk Hadis isimli ese Kanuni‟nin oğlu Mehmet için kat ı‟ sanatı ile yazılmıştır. Bir başka önemli eserde 1540 yılında Mehmet b. Gazanfer tarafından hazırlanan Gûy u Çevgân adlı kitaptır.
 
Üst