Muhlama (Kuymak) Tarifi'nin Malzemeleri
- 3 yemek kaşığı tereyağı ( dolu dolu )
- 2 yemek kaşığı mısır unu
- 1 su bardağı su ve süt karışımı
- 1. 5 veya 2 su bardağı eriyen peynir
Muhlama (Kuymak) Tarifi'nin Yapılışı
.Mıhlamada en önemli olay, tereyağında kavrulan mısırın iyice kavrulmasıdır ki, olay burda kopar zaten. Bu önemli bir püf noktasıdır. Trabzon da Kuymak diye bilinen bu tarif paylaşılamıyor gerçekten. Bilenler bilir bu lezzeti. Mıhlamanın kıtırı da var sanırım, tavanın dibine yapışanlar. Bu kasıtlı yapılan bir şeydir. Meğersem ne güzel şeymiş. O dipte kalan yeri kazıtıp tadına varmak için kavga bile çıktığı görülmüştür

Aklıma gelmişken ekmek bu tarifte çok önemlidir. Ne tür lokantada ( lüks, öğrenci, vs. ) olunursa olunsun, ekmeği o tereyağına banmadan yemek, mıhlamaya hakaret sayarım

Keşke herkese, taze köy ekmeğini batırıp yemek nasip olsa. Karadeniz’in en bandırgan yemeği çünkü

Bir yerde okumuştum. Şöyle yazıyordu. Karadeniz li bir ailede mıhlamayı yapabilmek artık “kadın” olunduğunun ispatıdır. Evin büyükleri oturur “çömez kadının ” yaptığı mıhlamayı yer ve notunu verir. Sınavı geçerse artık gerçek bir kadındır ve ona mutfak emanet edilebilir. ” Kalır ” ya da ” umut var ” diye değerlendirilirdi

Mıhlama yiyin mıhlama. Pişman olmazsınız.
- Tereyağını tavaya alıp kızdırın. Fokurdayana kadar eritin.
- Mısır ununu ekleyip rengi hafif dönene kadar kavurun.
- Ardından su ve süt karışımını, dilerseniz biraz tuz da ekleyip karıştırın ve kaynamaya bırakın.
- Kaynayınca içine ince dilimlenmiş peyniri atıp ocağın altını iyice kısın.
- Kullanacağınız peynirler; Trabzon kolot peyniri, çeçil peyniri, dil peyniri veya kaşar peyniri olabilir. Peyniri iyice eritin.
- Tereyağı üzerine çıkana kadar kısık ateşte çok müdahale etmeden pişirin.
- Tereyağı üste çıktıysa mıhlamanız hazır demektir. Afiyet olsun.