• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Şu An Hangi Kitabı Okuyorsunuz?

Üyelik Tarihi
28 Şub 2020
Konular
2,107
Mesajlar
26,098
MFC Puanı
301,150
MARTIN EDEN / JACK LONDON

Yaklaşık bir haftadır bana yol arkadaşlığı yapan Martin ile az önce vedalaştık. Hayatım boyunca unutamayacağım kahramanlarım arasında artık Martin de var.
Jack London’ un yarı otobiyografik romanı olarak bilinen ‘Martin Eden’, toplumsal sınıf ve zihniyet farkları konusunda Amerikan Edebiyatı’nın vazgeçilmezleri arasında yerini garanti eder diye düşünüyorum. Martin’in yol hikayesi ve mücadelesi oldukça yorucu, itiraf etmeliyim ki Brissenden ’in ‘bundan sonra yalnız kalmayasın diye seni bu akşam kitap okuyan diğer adamlarla tanıştıracağım’ dediği ve onu bir avuç çulsuz fikir insanının arasına attığı 36. Bölüme kadar zaman zaman çok yavaş ilerliyor kitap. Beni en çok etkileyen bölümü ise mücadelesinin sonunda kazandığı maddesel zafere rağmen uçup giden heyecanı ve bu bölümlerdeki psikolojik çözümlemeler.
Pek çok eleştirmen esere zengin kız fakir oğlan temasında yaklaşmış. Kitabın arka yüzündeki metinde bile ‘aşkı uğruna eğitimsiz genç bir işçiden başarılı ve rafine bir yazara dönüşüm mücadelesi’ olarak tanıtılmış. Bu bakış açısı oldukça yüzeysel, katılmıyorum:
1. Öncelikle burjuva sınıfının gerçek yüzünü gördüğü aydınlanma anlarını saymazsak, Martin’in geçirdiği bir dönüşüm yok, diğer insanların ve toplumun Martin’e karşı geçirdiği bir dönüşüm söz konusu. Martin romanın en başından en sonuna kadar hep aynı, kaldı ki şöhreti yakaladığı eserler bile zamanında yayınevleri tarafından reddedilen eserleri.
2. Öte yandan bunca yaşadığı çabanın sebebi bence zannedildiği gibi ‘aşkı uğruna’ değil, (motivasyonu aşkı olsaydı Ruth’un babasının yanında işe başlayarak hem ‘aşkı’ na kavuşabilirdi hem de bütün karakterler musmutlu bir final yapardı), onunkisi bireysel yaradılış sancısı. İçinde bulunduğu burjuva toplumu tarafından kabul görme, onlara kendisini ifade etme, onlarınki gibi maddesel anlamda daha kolay bir hayat sürme, daha kolay para kazanma ve her şeyden öte onların sınıfına kendi kurallar ile meydan okuma...
Bu motivasyonlar ekseninde sarf ettiği çabaya bakınca Martin’in, sosyalist Jack London’dan farklı olarak, bireyselliği temsil ettiğini söyleyebiliriz. Ta ki çok gıpta ettiği burjuva toplumunun gerçek yüzünü anlayıp, bu gerçeklik yüzünden bütün motivasyonunu kaybetmesine tanık olup hazin sonunu görene kadar. Martin’in çöküşü bireyselliğin çöküşü ve London’un sosyalizme yaptığı trajik bir katkıdır.

Bu kitap, bütün düşünen okurlara ısrarlı tavsiyemdir. Benim gibi geç kalanlardan olmamanız dileğiyle...
 

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Hakan Mengüç - Kalbin temizse hikayen mutlu biter
 

Poyrazbartu

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
19 May 2020
Konular
4
Mesajlar
29
MFC Puanı
240
Herkes şu an okuduğu kitabı burada paylaşsın ve kitap hakkında görüşlerini yazsın

Böylece beğendiğimiz kitaplar hakkında fikir sahibi oluruz.
Konunun hepimiz için yararlı olması dileğiyle :)

İlk ben başlayayım
Şu an

Dostoyevski- Yeraltından Notlar
Dostoyevski- Ölü Evinden Anılar
Gothe- Genç Werther'in Acıları
' nı okuyorum

Genç Werther'in Acıları (126 sy.)
Kitabı bitirmeme çok az (20 sayfa sanırım) kaldı. Kitapta Werther'in evini terk etmesinin ardından yaşanan olaylar Werther'in arkadaşına yazdığı mektuplar halinde anlatılmış. Asıl konu Werther'in arkadaşına yazdığı mektuplardaki aşk acısı. Bu aşk acısından dolayı gerçekleşen arkası bitmez hüzünlü olaylar anlatılıyor.
Kitap ilk çıktığında birçok intihar vakası yaşandığı için yasaklanmış. Ama şahsen ben o etkiyi göremedim kitapta. Belki de çeviriden dolayıdır. Yayın söylemek isterdim fakat yasak mı değil mi bilmiyorum. Öğrenince beğendiğim veya beğenmediğim yayınları burada yazarım

Ölü Evinden Anılar (397 sy.)
Olaylar kasabaya bir suçlunun gelmesi ve vefat etmesi ile başlıyor. Vefatın ardından kitabın anlatıcısı suçlunun evine gidiyor ve bir anı defteri buluyor daha sonra bunu okumaya başlıyor.
Dostoyevski'nin 4 yıl sürüldüğü Sibirya'daki anılarını taşıyor kitap. Oradaki mahkumları ve yaşadıklarını anlatmış kitap. Şimdi konusu bakımından size sade geliyor olabilir fakat okuduktan sonra 'anlatılmaz okunur' dedirten bir kitap olduğunu fark edeceksinizdir. Ama çeviriye dikkat! Her yayının kitabı bir olmuyor.

Yeraltından Notlar (160 sy.)
Kitabın başında da yazdığı üzere varoluşçu düşünceyi ilk işlediği kısa romanıdır. Bu kitaba da yeni başladım fakat başından itibaren beni kendine bağlamayı başardı. Dostoyevski'nin Kumarbaz'ından beri ilk defa okumaya başladığım anda bir kitaba ilgi duymaya başladım. Kitap anlatıcının kendini tanıtmasıyla başlıyor fakat bu normal bir tanıtma değil. Okuyun ve kendiniz görün :) Söyleşi havasında başlayan sizi hem güldürüp hem şaşırtan bir kitap. Kitabı henüz bitiremedim fakat sonunun da iyi olacağından eminim.
Okumaya devam ediyorum, bitirince tekrar bu kitap hakkında görüşlerimi yazacağım.



jack london - Martin eden
 

burakcode

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 Nis 2021
Konular
90
Mesajlar
944
MFC Puanı
2,120
Meyhanedeki Kadınlar - Hüseyin Rahmi Gürpınar
 

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Sabahattin Ali - Ses
 

StigmatA

Forum Sorumlusu
Üyelik Tarihi
3 Nis 2008
Konular
1,626
Mesajlar
29,229
MFC Puanı
217,640
alein kentigerna - tanrının psikopat çocukları

1634033189113.png
 

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Francesc Miralles , Hector Garcia | Shinrin Yoku-Orman Banyosu

0001858072001-1.jpg
 

Sezen

Emektar Üye
Üyelik Tarihi
22 Eki 2015
Konular
692
Mesajlar
7,117
MFC Puanı
90,050
Mutfak robotu kullanma kılavuzunu 3 kez bitirdim hala anlamadım:D kafam mı kalın yoksa makina mı karışık çözemedim :D
 

ID94

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
25 May 2020
Konular
1
Mesajlar
12
MFC Puanı
110
Pegasus diye bi kitap var Adolf Hitler ve Mersin kazısıyla alakalı ona başladım.
 

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Francesc Miralles , Hector Garcia - ikigai uygulama kitabı
 
Üst