• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Temiz beslenmeyle ilgili bilmeniz gerekenler

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Temiz beslenmeyle ilgili bilmeniz gerekenler
JH1kLV.jpg

Temiz beslenme, son zamanlarda çok sık konuşulan konulardan biri. Diyetle karıştırılmaması gereken bir konu olan temiz beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri ona vermemizi sağlıyor. Peki, temiz beslenme nedir?

Temiz beslenme nedir

Sağlıksız beslenme ve sağlıksız diyetlerle zayıflamanın zararları artık çoğumuz biliyoruz. Beslenme bozukluklarından kaynaklanan birçok hastalık var. Bu hastalıklara neden olan bir diğer etken işlenmiş gıdalardır. İşte temiz beslenmeye ilk adım, bu işlenmiş gıdaları, fast food yiyecekleri hayatınızdan çıkarmak olmalıdır. Doğal yetiştirilmiş, protein, vitamin ve mineral bakımından zengin besinleri mutfağınıza daha çok sokmalısınız.

Temiz beslenmenin faydaları nelerdir

  • Temiz beslenmeye başladığınızda, işlenmiş ve zararlı gıdaları beslenmenizden çıkardığınız için kilo kaybı yaşayabilirsiniz.
  • Bitkisel protein ağırlıklı besinler tüketmek, uzun süre tok kalmanızı sağlar ve açlık krizlerinin önüne geçer.
  • Meyve ve sebzeler, ödem ve şişkinlikten kurtulmanıza yardımcı olur.
  • Sağlıklı besinler sayesinde, kalp ve damar hastalıkları, tansiyon, diyabet gibi birçok ciddi rahatsızlığın semptomları hafifler. Hatta bu rahatsızlıklara yakalanma riski azalır.
  • Tam tahıllı besinler, kuru yemişler ve meyveler, kendinizi daha dinç hissetmenizi sağlar. Günleriniz enerji dolu geçmeye başlar.
  • Cildiniz daha parlak ve canlı bir görünüme sahip olur. Aynı şekilde saçlarınız da sağlıklı besinler sayesinde güçlenir ve ışıl ışıl olur.

Temiz beslenmenin faydalarını okuduk. Peki, temiz beslenme nasıl olmalı? İşte temiz beslenmeyle ilgili ipuçları...

Meyve ve sebzelerin doğalını seçin

Meyve ve sebzeler, birçok vitamin ve minerale sahiptir. Daha çok meyve ve sebze tüketmek, yüksek tansiyon, diyabet, kalp rahatsızlığı, obezite, kanser gibi ciddi hastalıkların ilerlemesini durdurmaya yardımcı olur. Lif bakımından zengin olanlar ise, bağırsak sağlığı için çok faydalıdır. Bağırsaklarda yaşayan iyi bakterileri çoğaltır, kötü bakterileri yok eder. Meyve ve sebze seçimlerinizi, her zaman en doğalından yana yapmaya çalışın.

Tam tahıllıları daha çok tüketin

Tam tahıllı besinleri tüketirken, en az işlenenleri tercih etmelisiniz. Etiketleri daha dikkatli okumak, besin değerlerini daha yakından incelemek gerekir. Şeker ve ilave karbonhidrat içermeyen, hasat edildiği haline en yakın tam tahıllar, kinoa, yabani pirinç, yulaf gibi tahıllardır. Temiz tam tahıllar, daha fazla lif ve antioksidan içerir. Bu nedenle, sağlık için birçok faydaya sahiptir.

İşlenmiş gıdalara doğru karar verin

İşlenmiş gıdalar için genelleme yapmak doğru değildir. Çünkü, sade yoğurt, peynir gibi besinler temiz işlenmiş gıdalar arasındadır. Şeker, rafine edilmiş tahıllar veya diğer paketlenmiş ürünler, bilmediğiniz birçok madde içerir. Kimyasallardan ve sağlığa zararı olan maddelerden arınmak için, bu tip işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız.

Rafine şekeri hayatınızdan çıkartın

Şeker, yaşlanmayı hızlandırmadan kansere, vücuda birçok konuda ciddi zararlar veriyor. Temiz beslenmek için rafine şekerleri, sosları, tatlıları hayatınızdan çıkarmalısınız. Yerine, taze meyvelerle tatlandıracağınız yoğurt, ev yapımı şekersiz soslar, saf bal veya pekmez tercih edebilirsiniz. Ancak meyve, saf bal, pekmez gibi doğal şekere sahip besinleri de tüketirken dikkatli olmak gerekir.

Et tüketimini azaltın

Temiz beslenmek için, eti tamamen hayatınızdan çıkararak, vejeteryan olmanız gerekmiyor. Daha az et yemek, kalp rahatsızlıkları riskini azaltır, kan basıncını dengeler ve kilo kontrolünü kolaylaştırır. Et yerine, sebze ve tam tahıllı besinler yiyerek, vitamin ve mineral alımını artırabilirsiniz. Protein ihtiyacınızı, yumurta, süt, kuru baklagiller ve fıstıklardan karşılayabilirsiniz. Et yiyeceğiniz zamanlarda ise doğal beslenen hayvanlardan elde edilen eti tercih edin. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etlerden uzak durun.

Daha az tuz kullanın

Şekerde olduğu gibi tuzda da aşırı kullanım, yüksek tansiyon, böbrek rahatsızlıkları ve diyabet gibi birçok hastalığı tetikler. Bu nedenle, işlenmiş tuzu daha azaltarak, besinlerden gelen sodyumdan yararlanmalısınız. Yemeklerinizi tatlandırmak için tuz yerine baharatları tercih edebilirsiniz. Baharatlar, hem lezzet hem de sağlık açısından daha doğru bir seçim olacaktır.

Gerçek ve doğal olanı seçin

Tükettiğimiz besinlerin, işlenmemiş olması kadar, doğal yetişmesi de çok önemlidir. Temiz beslenmenin en önemli kuralı, gerçek ve doğal olanı seçmektir. Yediklerinizin, doğal tarım ve hayvancılık yöntemleriyle yetiştiğinden emin olun. Topraktan aldığınız, ağaçtan toplandığınız besinleri gönül rahatlığıyla yemenin tadını çıkarın.
 
Üst