tufan35
MFC Üyesi
- Üyelik Tarihi
- 14 Ara 2018
- Konular
- 83
- Mesajlar
- 1,149
- MFC Puanı
- 650
Gebelikte Beslenme: Hamilelikte Ne Yemeli, Ne Yememeli?
Hamilelik esnasında yediğiz ve içtiğiniz her şey bebeğinizin ana besin kaynağıdır. Bu nedenle gebelikte beslenme, bebeğiniz sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Uzmanlar, hamilelik döneminde tükettiğiniz besinlere önem vermenizi ve sağlıklı yiyecek ve içecekleri daha fazla tüketmenizi tavsiye ederler.
Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Amerikan Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Koleji’ne (ACOG) göre hamile bir kadının hamile olmayan bir kadından daha fazla kalsiyum, folik asit, demir ve protein ihtiyacı vardır. Peki bu dört besin neden önemlidir.
Besinlerde bir çok vitamin ve mineral bulunurken, folat olarak da bilinen folik asit, bebeğin beyin ve omurilikteki nöral tüp defekti olarak bilinen doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olan B vitamini olarak öne çıkmaktadır.
Tavsiye edilen folik asit miktarını sadece besinlerden almak zor olabilir. Bu nedenle uzmanlar, hamile kalmaya çalışan kadınların gebe kalmadan en az bir ay önce günde 400 mikrogram folik asit içeren günlük vitamin takviyesi almalarını önermektedir.
Hamilelikte Folik Asit Almak için Neler Yemeli?
Folik Asit Besin kaynakları: yeşil yapraklı sebzeler, zenginleştirilmiş veya zenginleştirilmiş tahıllar, ekmek ve makarnalar, fasulye, turunçgiller.
Hamilelikte Kalsiyum Almak için Neler Yemeli?
Kalsiyum, bir bebeğin kemiklerini ve dişlerini oluşturmak için kullanılan bir mineraldir. Hamile bir kadın yeteri kadar kalsiyumu tüketmezse, mineraller anne karnındaki depolardan kullanılacaktır. Birçok süt ürünü de bir bebeğin kemikleri ve dişleri geliştirmek için gereken kalsiyum ile birlikte çalışan D vitamini ile takviye edilir.
Kalsiyum Besin kaynakları: süt, yoğurt, peynir, kalsiyum takviyeli meyve suları ve yiyecekler, sardalya veya kemikli somon, lahana.
Hamilelikte Demir Almak için Neler Yemeli?
Hamile kadınların günde 27 miligram demir tüketmesi gerekiyor, bu da ACOG‘a göre beklemeyen kadınların ihtiyaç duyduğu miktarın iki katı. Bebeği oksijenle beslemek için daha fazla kan yapmak için mineralin ilave miktarlarına ihtiyaç vardır. Hamilelik sırasında çok az demir almak anemi, yorgunluk ve artmış enfeksiyon riski ile sonuçlanan bir duruma yol açabilir.
ACOG, demir emilimini arttırmak için, demir açısından zengin yiyecekler yerken aynı öğünde iyi bir C vitamini kaynağı bulundurmanızı önerir. Örneğin, kahvaltıda demir takviyeli bir mısır gevreği içeren bir bardak portakal suyu tüketebilirsiniz.
Demir Besin Kaynakları: et, kümes hayvanları, balık, kuru fasulye ve bezelye, demir takviyeli tahıl.
Hamilelikte Protein Almak için Neler Yemeli?
Gebelikte beslenme diyince akla protein gelir, ancak çoğu kadın diyetlerinde protein açısından zengin yiyecekler almakta zorluk çekmemektedir. Protein “güçlendirici bir besin maddesidir”, çünkü bebeğinizin gelişimi esnasında, beyin ve kalp gibi önemli organlarını oluşturmaya yardımcı olur.
Protein Besin kaynakları: et, kümes hayvanları, balık, kuru fasulye ve bezelye, yumurta, fındık, tofu
Hamilelikte Neler Yemeli?
Gebelikte beslenme sırasında, çoğu zaman besleyici gıdalar yemek önemlidir. Gebelikte beslenmeyi en üst düzeye çıkarmak için, şu beş gıda grubunu tercih etmelisiniz: meyveler, sebzeler, yağsız protein, tam tahıllar ve süt ürünleri.
Gebelikte beslenme ve diyet listesinde, öğünlerin yarısını meyve ve sebzelerle, bunun dörtte birini tam tahıllarla ve bunun da dörtte birini yağsız protein kaynağıyla doldurmasını ve ayrıca her öğünde bir süt ürünü bulundurmasını önerilmektedir.
Meyve ve sebze: Gebeliğin özellikle ikinci ve üçüncü döneminde, meyve ve sebze üzerinde odaklanmak, sizin ve bebeğinizin sağlığı açasısından faydalı olcaktır. Meyveler, hem düşük kalorili hem de lif, vitamin ve minerallerle doldurulur.
Yalın protein: Gebelikte bebeğin büyümesini desteklemek için her öğünde iyi protein kaynaklarının alınması önemlidir. Protein açısından zengin gıdalar arasında et, kümes hayvanları, balık, yumurta, fasulye, tofu, peynir, süt, fındık ve tohum bulunur.
Kepekli tahıllar: Bu besinler diyette önemli bir enerji kaynağıdır ve aynı zamanda lif, demir ve B-vitamini de sağlarlar. Hamilelikte, karbohidrat seçiminin en azından yarısı, yulaf ezmesi, tam buğdaylı makarna veya ekmek ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllardan yana olmalıdır.
Süt: Günde 3 ila 4 porsiyon süt ürünü yemeyi hedefleyin. Süt, yoğurt ve peynir gibi sütlü gıdalar iyi kalsiyum, protein ve D vitamini kaynaklarıdır.
Sağlıklı bir diyete ek olarak, hamile kadınların da ACOG’ye göre folik asit ve demir gibi yiyeceklerden elde edilmesi zor olan bazı besin maddelerini elde etmek için günlük bir vitamin almaları gerekmektedir.
Hamilelik Döneminden Azaltılması Gerekenler
Kafein: Günde 200 mg’lık bir kafein tüketiminin günde 12 ons’luk bir fincan kahvede yer alan miktarı, 2010 yılında teyit edilen 2010 ACOG komitesi görüşüne göre hamilelik sırasında genellikle güvenli kabul edilir. Komite raporu Hamilelik sırasında ılımlı kafein tüketiminin, düşük veya erken doğuma etkisi görünmememiştir.
Balık: Balık, iyi bir yağsız protein kaynağıdır ve somon ve sardalya da dahil olmak üzere bazı balıklar, omega-3 yağ asitleri, kalbe iyi gelen sağlıklı yağlar içerir. Ancak, ACOG’a göre, yüksek civa seviyesine sahip olan “beyaz” ton balığı ile haftada 200gramdan fazla olmamalıdır.
Hamilelik Döneminde Kaçınılması gerekenler
Alkol: Gebelik sırasında alkolden kaçının. Annenin kanındaki alkol umbilikal korddan direkt olarak bebeğe geçebilir. Hamilelik sırasında alkolün yoğun kullanımı, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, bebek ve çocuklarda öğrenme ve davranış zorluklarının yanı sıra fiziksel sorunları içerebilen bir grup koşul olan fetal alkol spektrum bozuklukları ile ilişkilendirilmiştir.
Yüksek mertebeli balıklar: Kılıçbalığı, köpek balığı, kral uskumru, marlin, portakal pembesi ve kiremit gibi deniz ürünleri, Beslenme ve Diyetetik Akademisine göre metil civa seviyelerinde yüksektir ve hamilelik sırasında kaçınılmalıdır. Metil civa, plasentadan geçebilen ve doğmamış bir bebeğin gelişen beyin, böbrek ve sinir sistemi için zararlı olabilecek toksik bir kimyasaldır.
Pastörize edilmemiş gıdalar: USDA’ya göre, gebe kadınlar iki farklı gıda zehirlenmesi hastalığından yüksek risk altındadır: Listeria bakterisinin neden olduğu listeriosis ve bir parazitten kaynaklanan bir enfeksiyon olan toksoplazmoz.
CDC, Listeria enfeksiyonunun yenidoğanlarda düşük, ölü doğum, erken doğum ve hastalığa veya ölüme neden olabileceğini söylüyor. Listeriyozdan kaçınmak için, hamilelik sırasında aşağıdaki gıdalardan kaçınılmasını önermektedir:
• Pastörize edilmemiş (çiğ) süt ve beyaz peynir,
• Sosisli sandviçler, öğle yemeği etleri ve soğuk etler, herhangi bir bakteriyi öldürmek için yemekten önce sıcak buğulamadıkça ısıtılmamışsa,
• Tavuk salatası, ton balıklı salata ve deniz mahsulleri salatası gibi mağazadan alınan şarküteri salataları,
• Pastörize edilmemiş buzdolabında et parçaları.
Çiğ et: Bir anne bebeğine bir Toxoplasma enfeksiyonu geçirebilir, bu da yaşamın sonraki dönemlerinde körlük ve zihinsel engel gibi sorunlara yol açabilir. Toksoplazmozu önlemek için, gebelikte beslenme listenizde aşağıdaki gıdalardan kaçınılmasını önerir:
• Nadir, çiğ veya az pişmiş et ve kümes hayvanları,
• Suşi, carpaccio gibi çiğ balıklar,
• İstiridye, midye, istiridye ve deniz tarağı gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri.
İlginizi Çekebilir:Bölgesel İncelme
Hamilelikle ve Diyet
Sabah rahatsızlığı
Bir anne sabah hastalığı yaşadığı zaman, yapabileceği en büyük hata, eğer yemek yemese de kendini daha iyi hissedeceğini düşünür.
Sabah hastalığının kesin nedenleri bilinmemektedir, ancak uzmanlara göre hormonal değişikliklerden veya düşük kan şekerinden kaynaklanabilir. Bu yaygın şikayet, bazı kadınlarda, özellikle gebeliğin ilk üç ayında bulantı ve kusma hissiyatına neden olabilir.
Bu yüzden sabah bulantıyı hafifletmek için, kokusu olmayan küçük miktarlarda yemek yemeniz önerilmektedir.
Gebelikte Yemek Yeme İsteği
Kadınların hamilelik sırasında bir yiyecek için ani bir dürtü ya da güçlü bir hoşnutsuzluk geliştirmesi yaygındır. Bu tarz beslinler genellikle, tatlılar, tuzlu yiyecekler, kırmızı et veya sıvılardır. Çoğu zaman, bir özlem, belirli bir besin yerine, bir susuzluğun giderilmesi için daha fazla protein ya da ek sıvılar gibi spesifik bir besin maddesine ihtiyaç duyulduğunu söylemenin bir yoludur.
Hamilelik ve iki kişilik yemek
İnsanlar hamile bir kadının “iki kişilik” olduğunu söylediğinde, bu durum iki katı kadar yiyecek tüketmesi veya kalorilerini iki katına çıkarması gerektiği anlamına gelmez.
Özellikle ilk üç ay boyunca kadınların kalori ihtiyacının temel olarak hamilelik öncesi ile aynıdır. İlk üç aylık dönemde, önerilen kilo alımı üç aylık dönemde yaırım kilo ile 2 kilo arasındadır.
Uzmanlar, hamile kadınlara, ikinci trimesterde diyetlerine 200 kalori eklemesini ve bebek hızla büyürken üçüncü trimesterde ise 300 kalori eklemesini önerir.
Bu makale bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye için lütfen doktorunuza danışın.
Hamilelik esnasında yediğiz ve içtiğiniz her şey bebeğinizin ana besin kaynağıdır. Bu nedenle gebelikte beslenme, bebeğiniz sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Uzmanlar, hamilelik döneminde tükettiğiniz besinlere önem vermenizi ve sağlıklı yiyecek ve içecekleri daha fazla tüketmenizi tavsiye ederler.
Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Amerikan Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Koleji’ne (ACOG) göre hamile bir kadının hamile olmayan bir kadından daha fazla kalsiyum, folik asit, demir ve protein ihtiyacı vardır. Peki bu dört besin neden önemlidir.
Besinlerde bir çok vitamin ve mineral bulunurken, folat olarak da bilinen folik asit, bebeğin beyin ve omurilikteki nöral tüp defekti olarak bilinen doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olan B vitamini olarak öne çıkmaktadır.
Tavsiye edilen folik asit miktarını sadece besinlerden almak zor olabilir. Bu nedenle uzmanlar, hamile kalmaya çalışan kadınların gebe kalmadan en az bir ay önce günde 400 mikrogram folik asit içeren günlük vitamin takviyesi almalarını önermektedir.
Hamilelikte Folik Asit Almak için Neler Yemeli?
Folik Asit Besin kaynakları: yeşil yapraklı sebzeler, zenginleştirilmiş veya zenginleştirilmiş tahıllar, ekmek ve makarnalar, fasulye, turunçgiller.
Hamilelikte Kalsiyum Almak için Neler Yemeli?
Kalsiyum, bir bebeğin kemiklerini ve dişlerini oluşturmak için kullanılan bir mineraldir. Hamile bir kadın yeteri kadar kalsiyumu tüketmezse, mineraller anne karnındaki depolardan kullanılacaktır. Birçok süt ürünü de bir bebeğin kemikleri ve dişleri geliştirmek için gereken kalsiyum ile birlikte çalışan D vitamini ile takviye edilir.
Kalsiyum Besin kaynakları: süt, yoğurt, peynir, kalsiyum takviyeli meyve suları ve yiyecekler, sardalya veya kemikli somon, lahana.
Hamilelikte Demir Almak için Neler Yemeli?
Hamile kadınların günde 27 miligram demir tüketmesi gerekiyor, bu da ACOG‘a göre beklemeyen kadınların ihtiyaç duyduğu miktarın iki katı. Bebeği oksijenle beslemek için daha fazla kan yapmak için mineralin ilave miktarlarına ihtiyaç vardır. Hamilelik sırasında çok az demir almak anemi, yorgunluk ve artmış enfeksiyon riski ile sonuçlanan bir duruma yol açabilir.
ACOG, demir emilimini arttırmak için, demir açısından zengin yiyecekler yerken aynı öğünde iyi bir C vitamini kaynağı bulundurmanızı önerir. Örneğin, kahvaltıda demir takviyeli bir mısır gevreği içeren bir bardak portakal suyu tüketebilirsiniz.
Demir Besin Kaynakları: et, kümes hayvanları, balık, kuru fasulye ve bezelye, demir takviyeli tahıl.
Hamilelikte Protein Almak için Neler Yemeli?
Gebelikte beslenme diyince akla protein gelir, ancak çoğu kadın diyetlerinde protein açısından zengin yiyecekler almakta zorluk çekmemektedir. Protein “güçlendirici bir besin maddesidir”, çünkü bebeğinizin gelişimi esnasında, beyin ve kalp gibi önemli organlarını oluşturmaya yardımcı olur.
Protein Besin kaynakları: et, kümes hayvanları, balık, kuru fasulye ve bezelye, yumurta, fındık, tofu
Hamilelikte Neler Yemeli?
Gebelikte beslenme sırasında, çoğu zaman besleyici gıdalar yemek önemlidir. Gebelikte beslenmeyi en üst düzeye çıkarmak için, şu beş gıda grubunu tercih etmelisiniz: meyveler, sebzeler, yağsız protein, tam tahıllar ve süt ürünleri.
Gebelikte beslenme ve diyet listesinde, öğünlerin yarısını meyve ve sebzelerle, bunun dörtte birini tam tahıllarla ve bunun da dörtte birini yağsız protein kaynağıyla doldurmasını ve ayrıca her öğünde bir süt ürünü bulundurmasını önerilmektedir.
Meyve ve sebze: Gebeliğin özellikle ikinci ve üçüncü döneminde, meyve ve sebze üzerinde odaklanmak, sizin ve bebeğinizin sağlığı açasısından faydalı olcaktır. Meyveler, hem düşük kalorili hem de lif, vitamin ve minerallerle doldurulur.
Yalın protein: Gebelikte bebeğin büyümesini desteklemek için her öğünde iyi protein kaynaklarının alınması önemlidir. Protein açısından zengin gıdalar arasında et, kümes hayvanları, balık, yumurta, fasulye, tofu, peynir, süt, fındık ve tohum bulunur.
Kepekli tahıllar: Bu besinler diyette önemli bir enerji kaynağıdır ve aynı zamanda lif, demir ve B-vitamini de sağlarlar. Hamilelikte, karbohidrat seçiminin en azından yarısı, yulaf ezmesi, tam buğdaylı makarna veya ekmek ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllardan yana olmalıdır.
Süt: Günde 3 ila 4 porsiyon süt ürünü yemeyi hedefleyin. Süt, yoğurt ve peynir gibi sütlü gıdalar iyi kalsiyum, protein ve D vitamini kaynaklarıdır.
Sağlıklı bir diyete ek olarak, hamile kadınların da ACOG’ye göre folik asit ve demir gibi yiyeceklerden elde edilmesi zor olan bazı besin maddelerini elde etmek için günlük bir vitamin almaları gerekmektedir.
Hamilelik Döneminden Azaltılması Gerekenler
Kafein: Günde 200 mg’lık bir kafein tüketiminin günde 12 ons’luk bir fincan kahvede yer alan miktarı, 2010 yılında teyit edilen 2010 ACOG komitesi görüşüne göre hamilelik sırasında genellikle güvenli kabul edilir. Komite raporu Hamilelik sırasında ılımlı kafein tüketiminin, düşük veya erken doğuma etkisi görünmememiştir.
Balık: Balık, iyi bir yağsız protein kaynağıdır ve somon ve sardalya da dahil olmak üzere bazı balıklar, omega-3 yağ asitleri, kalbe iyi gelen sağlıklı yağlar içerir. Ancak, ACOG’a göre, yüksek civa seviyesine sahip olan “beyaz” ton balığı ile haftada 200gramdan fazla olmamalıdır.
Hamilelik Döneminde Kaçınılması gerekenler
Alkol: Gebelik sırasında alkolden kaçının. Annenin kanındaki alkol umbilikal korddan direkt olarak bebeğe geçebilir. Hamilelik sırasında alkolün yoğun kullanımı, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, bebek ve çocuklarda öğrenme ve davranış zorluklarının yanı sıra fiziksel sorunları içerebilen bir grup koşul olan fetal alkol spektrum bozuklukları ile ilişkilendirilmiştir.
Yüksek mertebeli balıklar: Kılıçbalığı, köpek balığı, kral uskumru, marlin, portakal pembesi ve kiremit gibi deniz ürünleri, Beslenme ve Diyetetik Akademisine göre metil civa seviyelerinde yüksektir ve hamilelik sırasında kaçınılmalıdır. Metil civa, plasentadan geçebilen ve doğmamış bir bebeğin gelişen beyin, böbrek ve sinir sistemi için zararlı olabilecek toksik bir kimyasaldır.
Pastörize edilmemiş gıdalar: USDA’ya göre, gebe kadınlar iki farklı gıda zehirlenmesi hastalığından yüksek risk altındadır: Listeria bakterisinin neden olduğu listeriosis ve bir parazitten kaynaklanan bir enfeksiyon olan toksoplazmoz.
CDC, Listeria enfeksiyonunun yenidoğanlarda düşük, ölü doğum, erken doğum ve hastalığa veya ölüme neden olabileceğini söylüyor. Listeriyozdan kaçınmak için, hamilelik sırasında aşağıdaki gıdalardan kaçınılmasını önermektedir:
• Pastörize edilmemiş (çiğ) süt ve beyaz peynir,
• Sosisli sandviçler, öğle yemeği etleri ve soğuk etler, herhangi bir bakteriyi öldürmek için yemekten önce sıcak buğulamadıkça ısıtılmamışsa,
• Tavuk salatası, ton balıklı salata ve deniz mahsulleri salatası gibi mağazadan alınan şarküteri salataları,
• Pastörize edilmemiş buzdolabında et parçaları.
Çiğ et: Bir anne bebeğine bir Toxoplasma enfeksiyonu geçirebilir, bu da yaşamın sonraki dönemlerinde körlük ve zihinsel engel gibi sorunlara yol açabilir. Toksoplazmozu önlemek için, gebelikte beslenme listenizde aşağıdaki gıdalardan kaçınılmasını önerir:
• Nadir, çiğ veya az pişmiş et ve kümes hayvanları,
• Suşi, carpaccio gibi çiğ balıklar,
• İstiridye, midye, istiridye ve deniz tarağı gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri.
İlginizi Çekebilir:Bölgesel İncelme
Hamilelikle ve Diyet
Sabah rahatsızlığı
Bir anne sabah hastalığı yaşadığı zaman, yapabileceği en büyük hata, eğer yemek yemese de kendini daha iyi hissedeceğini düşünür.
Sabah hastalığının kesin nedenleri bilinmemektedir, ancak uzmanlara göre hormonal değişikliklerden veya düşük kan şekerinden kaynaklanabilir. Bu yaygın şikayet, bazı kadınlarda, özellikle gebeliğin ilk üç ayında bulantı ve kusma hissiyatına neden olabilir.
Bu yüzden sabah bulantıyı hafifletmek için, kokusu olmayan küçük miktarlarda yemek yemeniz önerilmektedir.
Gebelikte Yemek Yeme İsteği
Kadınların hamilelik sırasında bir yiyecek için ani bir dürtü ya da güçlü bir hoşnutsuzluk geliştirmesi yaygındır. Bu tarz beslinler genellikle, tatlılar, tuzlu yiyecekler, kırmızı et veya sıvılardır. Çoğu zaman, bir özlem, belirli bir besin yerine, bir susuzluğun giderilmesi için daha fazla protein ya da ek sıvılar gibi spesifik bir besin maddesine ihtiyaç duyulduğunu söylemenin bir yoludur.
Hamilelik ve iki kişilik yemek
İnsanlar hamile bir kadının “iki kişilik” olduğunu söylediğinde, bu durum iki katı kadar yiyecek tüketmesi veya kalorilerini iki katına çıkarması gerektiği anlamına gelmez.
Özellikle ilk üç ay boyunca kadınların kalori ihtiyacının temel olarak hamilelik öncesi ile aynıdır. İlk üç aylık dönemde, önerilen kilo alımı üç aylık dönemde yaırım kilo ile 2 kilo arasındadır.
Uzmanlar, hamile kadınlara, ikinci trimesterde diyetlerine 200 kalori eklemesini ve bebek hızla büyürken üçüncü trimesterde ise 300 kalori eklemesini önerir.
Bu makale bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye için lütfen doktorunuza danışın.